Οξυγόνο Πνεύμονες: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια

Οξυγόνο Πνεύμονες: Όταν ένα άτομο έχει οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, δεν συμβαίνει η συνήθης ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στους πνεύμονες. Ως αποτέλεσμα, αρκετό οξυγόνο δεν μπορεί να φτάσει στην καρδιά, στον εγκέφαλο ή στο υπόλοιπο σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δύσπνοια, μπλε απόχρωση στο πρόσωπο και τα χείλη και σύγχυση. Η οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια έχει πολλές πιθανές αιτίες. Η αιτία μπορεί να είναι οξεία, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας ή χρόνια, όπως η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS). Η οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή ασθένεια. Εάν ένα άτομο πιστεύει ότι το έχει ή κάποιος άλλος, θα πρέπει να ζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια.

Ένας γιατρός μπορεί να αξιολογήσει την αναπνοή του ατόμου, την ποσότητα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα και τα συνολικά συμπτώματα για να καθορίσει τις κατάλληλες θεραπείες.

Αιτίες

Το αναπνευστικό σύστημα δεν μπορεί να εκτελέσει τις συνήθεις λειτουργίες του όταν οι πνεύμονες δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο.

Η οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια οφείλεται συνήθως στη δυσκολία λήψης αρκετού οξυγόνου στους πνεύμονες, σε προβλήματα αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα από τους πνεύμονες ή και στα δύο. Ως αποτέλεσμα, το αναπνευστικό σύστημα δεν μπορεί να εκτελέσει τις συνήθεις λειτουργίες του. Οι πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν: • διαταραχές της σπονδυλικής στήλης, όπως η σκολίωση • τραυματισμoύς κατά την εισπνοή, όπως εισπνοή καπνού από πυρκαγιές ή αναθυμιάσεις • καταστάσεις που σχετίζονται με τους πνεύμονες, όπως σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), κυστική ίνωση, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), πνευμονία ή πνευμονική εμβολή • καταστάσεις νεύρου ή μυών που επηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να αναπνέει, όπως ALS, μυϊκή δυστροφία, τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού ή εγκεφαλικό επεισόδιο • υπερδοσολογία από ναρκωτικά ή αλκοόλ • τραύμα στο στήθος, όπως μετά από τροχαίο ατύχημα

Ο προσδιορισμός της αιτίας της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας βοηθά έναν γιατρό να καθορίσει τις καταλληλότερες θεραπείες.

Τύποι

Οι γιατροί συνήθως χαρακτηρίζουν την οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια ως έναν από τους τέσσερις τύπους:

Τύπος 1: Οι γιατροί αποκαλούν αυτήν την υποξαιμική αναπνευστική ανεπάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο δεν ανταλλάσσει οξυγόνο σωστά στους πνεύμονές του. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε οίδημα ή βλάβη στους πνεύμονες. Ένα άτομο με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια τύπου 1 έχει πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.

Τύπος 2: Σε ένα άτομο με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια τύπου 2, οι πνεύμονες δεν απομακρύνουν αρκετό διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι ένα αέριο και ένα απόβλητο προϊόν. Οι πνεύμονες ανταλλάσσουν συνήθως διοξείδιο του άνθρακα με φρέσκο ​​οξυγόνο. Αυτός ο τύπος αναπνευστικής ανεπάρκειας προκαλεί υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα. Μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική δόση ναρκωτικών που έχει προκαλέσει ένα άτομο να αναπνέει πολύ αργά ή λόγω βλάβης των πνευμόνων από το κάπνισμα, το οποίο προκαλεί ΧΑΠ.

Τύπος 3: Οι γιατροί το αναφέρουν ως περιεγχειρητική αναπνευστική ανεπάρκεια. Εμφανίζεται όταν ένα άτομο είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και οι μικροί αεραγωγοί στους πνεύμονες έχουν κλείσει σε μεγαλύτερο αριθμό. Παράγοντες όπως πόνος ή χειρουργική επέμβαση στομάχου, που ασκεί μεγαλύτερη πίεση στους πνεύμονες, μπορούν επίσης να συμβάλουν σε αυτόν τον τύπο αναπνευστικής ανεπάρκειας. Τύπος 4

Η αναπνευστική ανεπάρκεια τύπου 4 είναι κατάσταση σοκ. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να παρέχει επαρκώς οξυγόνο και να διατηρεί από μόνο του την αρτηριακή πίεση. Αυτό μπορεί να προκύψει από σοβαρή ασθένεια ή τραυματισμό, όπως όταν ένα άτομο χάνει πάρα πολύ αίμα.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ