Ανάσα για τους οφειλέτες: Κούρεμα χρεών για μικρομεσαίους και νέα συνολική ρύθμιση οφειλών


Kούρεμα οφειλών, μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα δάνεια των μικρομεσαίων οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση

Οι νέες ρυθμίσεις που ενσωματώνονται στο πρόγραμμα Γέφυρα 2 και αναμένεται να κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, και όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προέκυψαν μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

«Πρόκειται για μέτρα που ενεργοποιούνται πρώτη φορά στη χώρα μας και είναι προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για τη διατήρηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, διασφαλίζοντας έτσι την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει μια νέα συνολική ρύθμιση των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία. Τα σενάρια προβλέπουν περισσότερες δόσεις οι οποίες μπορεί να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τις 60, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίγει ακόμη περισσότερο η βεντάλια των χρεών που θα μπορούν να ρυθμιστούν.

Με τις νέες ρυθμίσεις για τα δάνεια των μικρομεσαίων οι τράπεζες θα πρέπει υποχρεωτικά, στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου, να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν από την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια 8 μηνών (δηλαδή όσο διαρκεί η επιδότηση). Επίσης θα πρέπει να παρέχουν μία ή και συνδυασμό από τις εξής διευκολύνσεις:

  • Μείωση του επιτοκίου ρύθμισης για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμής.
  • Διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων.
  • Διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής αξίας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κ.λπ.).
  • Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.

Επίσης δεν θα πρέπει να αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Στην περίπτωση εξυπηρετούμενων δανείων οι τράπεζες δεν πρέπει να τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν από τη χορήγηση της κρατικής επιδότησης, καθώς και να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν και για τις 33.792 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μέχρι χθες αίτηση στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», ενώ μέχρι τις 31 Μαΐου οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα και να επωφεληθούν της επιδότησης του επιχειρηματικού τους δανείου για 8 μήνες καθώς και των νέων διευκολύνσεων.

Νέα συνολική ρύθμιση

Παράλληλα, και οι συζητήσεις για το νέο σχέδιο ρύθμισης των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται εντός του φθινοπώρου όταν θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης αλλά και για τις πληγές που αφήνει πίσω της η πανδημία στο μέτωπο των χρεών.

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την Εφορία να αγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να δώσει ανάσες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους από το 2022 και μετά όταν, θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν τόσο τα χρέη προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που έχουν «παγώσει» μέχρι το τέλος του έτους τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, όσα και τα ποσά από τις επιστρεπτέες προκαταβολές των επτά κύκλων που φθάνουν τα 4 δισ. ευρώ και πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο. Για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης ρύθμισης οφειλών κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σημειώνει ότι «θα κάνουμε αυτό που πρέπει την κατάλληλη στιγμή» επισημαίνοντας ότι «ενεργούμε έγκαιρα».

Τα σενάρια που έχουν αρχίσει και επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν:

  • Ρύθμιση-πακέτο για όλα τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Στο σενάριο αυτό θα μπορούσαν να ενταχθούν οι οφειλές από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ αλλά και οι ενισχύσεις που έλαβαν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μέσω των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής και θα πρέπει να επιστραφούν στο κράτος.
  • Διατήρηση των 24 άτοκων δόσεων.
  • Περισσότερες δόσεις που μπορεί να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τις 60, οι οποίες θα είναι έντοκες με το επιτόκιο να κυμαίνεται στο 2,5%.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ