Καλή ψυχική υγεία : Τα οφέλη της στον οργανισμό


Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό για τα οφέλη της άσκησης ως προληπτικό τρόπο για να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση και να καταπολεμήσουμε τις ασθένειες. Τώρα, η άσκηση αναγνωρίζεται ως βασικό στοιχείο στην οικοδόμηση και διατήρηση της ψυχικής ικανότητας. Έτσι, εάν κάνετε ήδη κάποια άσκηση, δώστε στον εαυτό σας δύο κτυπήματα στην πλάτη διότι έτσι βελτιώνετε τη σωματική και ψυχική σας φυσική κατάσταση.

Η άσκηση έχει πολλά ψυχολογικά οφέλη.

  • Η σωματική δραστηριότητα γίνεται όλο και περισσότερο μέρος της συνταγής για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους. Η άσκηση από μόνη της δεν είναι θεραπεία, αλλά έχει θετικό αντίκτυπο.
  • Η έρευνα διαπίστωσε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα φαίνεται τόσο αποτελεσματική όσο η ψυχοθεραπεία για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης. Οι θεραπευτές αναφέρουν επίσης ότι οι ασθενείς που ασκούν τακτικά απλά αισθάνονται καλύτερα και είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώνουν υπερβολικά αλκοόλ και ναρκωτικά.
  • Η άσκηση μπορεί να μειώσει το άγχος. Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα. Τα άτομα που ασκούν αναφέρουν ότι αισθάνονται λιγότερο άγχος ή νευρικότητα. Ακόμη και πέντε λεπτά αερόβιας άσκησης (άσκηση που απαιτεί οξυγόνο, όπως μια τάξη, κολύμπι, περπάτημα) μπορεί να διεγείρει αντι-άγχος.
  • Η σωματική άσκηση βοηθά στην εξουδετέρωση της απόσυρσης, της αδράνειας και των αισθήσεων της απελπισίας που χαρακτηρίζουν την κατάθλιψη. Μελέτες δείχνουν ότι τόσο η αερόβια όσο και η αναερόβια άσκηση (άσκηση που δεν απαιτεί οξυγόνο, όπως άρση βαρών) έχουν αντι-καταθλιπτικά αποτελέσματα.
  • Διάθεση όπως η ένταση, η κόπωση, ο θυμός και το σθένος επηρεάζονται θετικά από την άσκηση.
  • Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τη φυσική σας κατάσταση, τις αθλητικές ικανότητες και την εικόνα του σώματος. Η βελτιωμένη αυτοεκτίμηση είναι ένα άλλο όφελος.
  • Τέλος, η άσκηση σας φέρνει σε επαφή με άλλα άτομα σε ένα μη κλινικό, θετικό περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της πορείας ή της προπόνησης ή της κατηγορίας aqua-fit, ασχολείστε με άτομα που μοιράζονται το ενδιαφέρον σας για αυτήν τη δραστηριότητα.

Νιώσε την ορμή

  • Μπορεί να μην συνειδητοποιήσουμε τι το προκάλεσε, αλλά οι περισσότεροι από εμάς το έχουν νιώσει. Είτε ασχολούμαστε με ένα χαλαρό κολύμπι είτε μια αναρρίχηση με αδρεναλίνη, υπάρχει εκείνη τη στιγμή που ξαφνικά ο πόνος ή η ταλαιπωρία πέφτει και γεμίζουμε με μια αίσθηση ευφορίας.
  • Έχουμε ενδορφίνες για να ευχαριστήσουμε για αυτές τις στιγμές ευδαιμονίας. Οι ενδορφίνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται στον εγκέφαλο και συνδέονται με τους νευρο-υποδοχείς για να ανακουφίσουν τον πόνο.
  • Ανακαλύφθηκε το 1975, ο ρόλος των ενδορφινών μελετάται ακόμη. Πιστεύεται ότι: ανακουφίζει τον πόνο. ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος Μειώστε το άγχος και καθυστερεί τη διαδικασία γήρανσης. Η άσκηση διεγείρει την απελευθέρωση ενδορφινών, στέλνοντας αυτές τις χημικές ουσίες που καταπολεμούν την κατάθλιψη και ικανοποιούν σε όλο το σώμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι νιώθουμε καλά μετά από μια προπόνηση ή έναν γρήγορο περίπατο!
  • Η απελευθέρωση ενδορφίνης ποικίλλει από άτομο σε άτομο. μερικοί άνθρωποι θα αισθανθούν βιασύνη ενδορφίνης ή δεύτερο άνεμο, μετά από τζόκινγκ για 10 λεπτά. Άλλοι θα κάνουν τζόκινγκ για μισή ώρα πριν ξεκινήσει ο δεύτερος άνεμος.
  • Δεν χρειάζεται να ασκείστε έντονα για να διεγείρετε την απελευθέρωση ενδορφίνης: διαλογισμός, βελονισμός, θεραπεία μασάζ, ακόμη και να τρώτε πικάντικα τρόφιμα ή να αναπνέετε βαθιά – όλα αυτά προκαλούν στο σώμα σας να παράγει ενδορφίνες φυσικά.

Ακολουθεί βίντεο για την ψυχική υγεία

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ