Γεννήματα: Απαραίτητη η διαμόρφωση κλιματικού νόμου με ευρεία συναίνεση


«Πιστεύω ότι η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος είναι πολύ κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον αυτής της χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηματά

Την ανάγκη δημιουργίας ενός κλιματικού νόμου που θα διαμορφωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση πρόταξε στην ομιλία της κατά την κοινή συνεδρίαση τεσσάρων επιτροπών της Βουλής για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

«Πιστεύω ότι η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος είναι πολύ κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον αυτής της χώρας, του ελληνικού λαού και κυρίως της νέας γενιάς. Αν δεν προετοιμαστούμε έγκαιρα φοβάμαι ότι οι εξελίξεις και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι χειρότερες και από αυτές που ζούμε τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία. Γι’ αυτό προκαλέσαμε αυτή τη συζήτηση, γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα κλιματικό νόμο, γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτό το νόμο πρέπει να τον διαμορφώσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση» ανέφερε η Φώφη Γεννήματα.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε την ανάγκη συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία αυτή, ενώ εξήγησε ότι τα κόμματα πρέπει να εμπνεύσουν τους πολίτες και να διαμορφώσουν ένα θεσμικό πλαίσιο. «Σήμερα ολοένα και πιο συχνά, και δυστυχώς πιο δραματικά, συνειδητοποιούμε ότι τα διστακτικά βήματα που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν αρκούν. Είναι σημαντικό ότι ισχυρές δυνάμεις μέσα στην ευρωπαΐκή ένωση με πρωτοπόρο το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα πιέζουν για άμεσες δράσεις για το κλίμα και το περιβάλλον, που πρέπει να συνδυαστούν με την πορεία ανάκαμψης από τον κορονοϊό, αξιοποιώντας τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης» ανέφερε.

Μάλιστα, επανέφερε και το σχέδιο που είχε παρουσιάσει το ΚΙΝΑΛ προ διετίας για τη διακοπή ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε μία οικονομία απαλλαγμένη από το λιγνίτη. «Κλειδί της πρότασης μας είναι η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων, των επιχειρήσεων και των πολιτών και φυσικά η ένταξη της προστασίας του κλίματος στον πυρήνα κάθε κυβερνητικής πολιτικής, δράσης και ενέργειας κάθε υπουργείου» είπε η κ. Γεννήματα και προχώρησε στην παράθεση αρκετών προτάσεων.

Ειδικότερα, πρότεινε τη σύσταση ανεξάρτητου κλιματικού συμβουλίου αποτελούμενου από διακεκριμένους εκπρόσωπους της επιστημονικής κοινότητας που θα προτείνει λύσεις στην κυβέρνηση και θα παρακολουθεί την πρόοδο στην υλοποίηση των κλιματικών στόχο. Επιπλέον, ζήτησε την υιοθέτηση κλιματικής συνέλευσης με τυχαία επιλογή πολιτών ώστε να εκπροσωπούν αντιπροσωπευτικά την κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους, ώστε να έχουν οι πολίτες φωνή με άμεση συμμετοχή στην υλοποίηση των στόχων μέσα από μια ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία.

«Προτείνουμε τη σύσταση επιτροπής διαλόγου για την υποστήριξη των μελών της συνέλευσης αλλά και της εξασφάλισης συνεργασίας όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, αλλά και τη σύσταση επιτροπής διαφάνειας και λογοδοσίας ώστε να συμμορφώνονται όλοι με τις διαδικασίες, τους κανόνες και την δεοντολογία» ανέφερε μεταξύ άλλων προτάσεων που παρέθεσε κατά την ομιλία της η Φωφη Γεννηματά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ