Ισπανία: Μεταναστευτική κρίση στη Θέουτα – Aναπτύσσεται στρατός στα σύνορα με το Μαρόκο


Η Μαδρίτη αναπτύσσει στρατιώτες  στη Θέουτα για να περιπολούν στα σύνορα με το Μαρόκο, με φόντο τις αφίξεις χιλιάδων μεταναστών στον ισπανικό θύλακα τις τελευταίες ώρες. Λόγω της κρίσης ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στο Παρίσι.

Τουλάχιστον 6.000 μετανάστες, ανάμεσά τους περίπου χίλιοι ανήλικοι, έφθασαν στον ισπανικό θύλακα Θέουτα από το γειτονικό Μαρόκο μέσα σε μια μέρα, ανακοίνωσαν οι ισπανικές αρχές, οι οποίες έκαναν λόγο περί «ρεκόρ», εν μέσω έντασης ανάμεσα στη Μαδρίτη και στη Ραμπάτ.

Η Θέουτα και η Μελίγια, ο άλλος ισπανικός θύλακας που βρίσκεται στις ακτές του Μαρόκου, αποτελούν τα μόνα χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική.

Κολυμπώντας, ή με τα πόδια, μετανάστες έφθαναν από το πρωί ως το βράδυ χθες στο ισπανικό έδαφος , αναχωρώντας από μαροκινές παραλίες μερικά χιλιόμετρα νότια από τη Θέουτα, ανέφερε εκπρόσωπος της νομαρχίας του ισπανικού θύλακα στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για αριθμό άνευ προηγουμένου.

Εξάλλου, από τη νομαρχία της Μελίγια ανακοινώθηκε πως συνολικά «περισσότεροι από 300» άνθρωποι προερχόμενοι από «την υποσαχάρεια Αφρική» επιχείρησαν να διασχίσουν το φράκτη σήμερα «γύρω στις 4.45 π.μ.» (05.45 π.μ. ώρα Ελλάδας). Απ’ αυτούς, «85 άνδρες και μία γυναίκα κατάφεραν να εισέλθουν», διευκρίνισε η νομαρχία σε ανακοίνωσή της.

Στρατός στη μεθόριο με το Μαρόκο

Ήδη έχουν απελαθεί 1.500 μετανάστες, ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, ενώ στρατιώτες και τεθωρακισμένα έχουν αναπτυχθεί στην ισπανική πλευρά του φράχτη, και με ρίψεις δακρυγόνων, επιχειρούν να απομακρύνουν τους πρόσφυγες.

Εκπρόσωπος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Θέουτα δήλωσε πως οι στρατιώτες θα συνεργαστούν επίσης με την αστυνομία σε ευαίσθητα σημεία μέσα στο θύλακο για να διατηρήσουν την τάξη στους δρόμους.

Η εφημερίδα «El Pais» και το πρακτορείο ειδήσεων Europa Press επικαλούνται πηγές της αστυνομίας οι οποίες κατηγορούν το Μαρόκο ότι προστατεύει παθητικά τα σύνορά του σε μια περίοδο αυξημένης διπλωματικής έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Το Μαρόκο, κάλεσε στα τέλη Απρίλη τον Ισπανό πρεσβευτή στο Ραμπάτ για να εκφράσει την «αγανάκτησή του» για την υποδοχή στην Ισπανία για να νοσηλευτεί, του Μπραχίμ Γάλι, αρχηγού του κινήματος ανεξαρτησίας της δυτικής Σαχάρας, του Μετώπου Πολισάριο.

Η σύγκρουση στη δυτική Σαχάρα, πρώην ισπανική αποικία που χαρακτηρίζεται ως «μη αυτόνομο έδαφος» από τον ΟΗΕ, ελλείψει οριστικής διευθέτησης, μαίνεται τα τελευταία 45 και πλέον χρόνια μεταξύ του Μαρόκου και του Μετώπου Πολισάριο, που υποστηρίζεται από την Αλγερία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ακύρωσε λόγω κρίσης ταξίδι στο Παρίσι

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να ακυρώσει προγραμματισμένο ταξίδι του στο Παρίσι λόγω της κρίσης που προκλήθηκε από την συρροή από το Μαρόκο χιλιάδων μεταναστών στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα.

Λόγω των “τελευταίων εξελίξεων” στη Θέουτα, ο Σάντσεθ ακύρωσε την συμμετοχή του σε σύνοδο κορυφής για την χρηματοδότηση των αφρικανικών οικονομιών στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

“Προτεραιότητά μου είναι προς το παρόν να επανέλθει η ομαλότητα στην Θέουτα. Οι πολίτες αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν την πλήρη υποστήριξη της ισπανικής κυβέρνησης”, η οποία θα δείξει “το μεγαλύτερο σθένος για να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και να υπερασπιστεί την ακεραιότητά τους ως αναπόσπαστο μέρος της χώρας”, υπογράμμισε ο Σάντσεθ σε μήνυμά του στο Twitter.

ΕΕ: Να υπάρξουν νόμιμες οδοί για την μετάβαση ανθρώπων

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έρευνα και διάσωση στη θάλασσα της Μεσογείου η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον είπε οτι πρέπει να υπάρξουν νόμιμες οδοί για τη μετάβαση ανθρώπων στην Ευρώπη.

«Υπάρχει μεγάλη ροή προσώπων. Πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους, γι’ αυτό θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να σώσουμε τις ζωές, να αποτρέψουμε τα επικίνδυνα ταξίδια. Χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική μετανάστευσης για να δείξουμε αλληλεγγύη», είπε η Ιλβα Γιόχανσον.

Η ίδια τόνισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με χώρες της Βόρειας Αφρικής για να καταπολεμηθεί η παράνομη διακίνηση και να φτάσει η ΕΕ σε εταιρικές σχέσεις με χώρες διέλευσης. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η καταπολέμηση των διακινητών δεν αρκεί.
H Ίλβα Γιόχανσον αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην άφιξη 6.000 μεταναστών από το Μαρόκο στη Θέουτα της Ισπανίας. Ανάμεσά τους υπήρχαν πολλά παιδιά, τα οποία έπρεπε να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Η Επίτροπος κάλεσε το Μαρόκο να αποτρέψει τις «παράτυπες αναχωρήσεις» από το έδαφός του, σημειώνοντας ότι όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής επιστρέφονται.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ιστορία της μικρής ‘Ασα από την Ακτή Ελεφαντοστού που διασώθηκε με δύο ακόμα μετανάστες μετά από μέρες χωρίς τροφή και νερό μέσα σε ένα μικρό πλοιάριο στη μέση της Μεσογείου.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί μία έφηβη όπως η Άσα, δεν είχε άλλο τρόπο από το να μπει σε μια μικρή βάρκα για να μεταβεί στην απέναντι ακτή της Μεσογείου. Θα πρέπει να δώσουμε όνειρα στους νέους ανθρώπους και ασφαλή διέλευση στην Ευρώπη», είπε η Ίλβα Γιόχανσον, τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα προωθήσει λύσεις για να υπάρξουν νόμιμες οδοί στη μετάβαση αυτών των ανθρώπων, ενώ παράλληλα δρομολογεί ένα υψηλού επιπέδου φόρουμ για την μετεγκατάσταση.

«Χθες βράδυ φτάσαμε σε συμφωνία για την μπλε κάρτα. Βλέπουμε λοιπόν ότι η Ευρώπη μπορεί να συμφωνήσει», δήλωσε με ικανοποίηση η Επίτροπος.

«Είναι ηθικό καθήκον και νομική υποχρέωση. Πρέπει να έχουμε άμεση ανταπόκριση στη θάλασσα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι παρότι το θέμα είναι πρωτίστως εθνικής ευθύνης, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία και μια κοινή προσέγγιση στο θέμα της έρευνας και της διάσωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ