Τουρκία: Την ίδρυση νέου κόμματος ανακοίνωσε ο αντίπαλος του Ερντογάν Μουχαρέμ Ιντζέ

Σε  μία «ρεαλιστική» εξωτερική πολιτική υποσχέθηκε οτι θα επιστρέψει εάν εκλεγεί ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και αντίπαλος του Ερντογάν Μουχαρέμ Ιντζέ, ανακοινώνοντας σήμερα την ίδρυση του κόμματός του, ονόματι «Πατρίδα».

Δύο χρόνια πριν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία (το 2023), ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2018, Μουχαρέμ Ιντζέ, ανακοίνωσε σήμερα την ίδρυση νέου κόμματος, το οποίο ονομάζεται Memleket (Πατρίδα).

«Θα μεταμορφώσουμε την Τουρκία», δήλωσε ο Μουχαρέμ Ιντζέ από την Άγκυρα, ανακοινώνοντας την ίδρυση του κόμματός του και διατυπώνοντας σφοδρές επικρίσεις κατά της ηγεσίας του Ερντογάν, κρίνοντας ότι η σημερινή τουρκική διπλωματία, συχνά πολεμοχαρής, «έχει παρεκτραπεί από τον άξονά της».

Ο Ιντζέ τόνισε ότι «δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να δώσει έμφαση στον κοσμικό χαρακτήρα της χώρας» και υποσχέθηκε – εαν εκλεγεί – να επιστρέψει, σε μία «ρεαλιστική» εξωτερική πολιτική.

Χαρισματικός και ευφραδής σε σχέση με τον Ερντογάν

Ο Ιντζέ ήταν εκπρόσωπος της εθνικιστικής πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της τουρκικής αντιπολίτευσης από το οποίο αποχώρησε τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς έκρινε ότι το κόμμα θα έπρεπε να διοικείται με δημοκρατικότερο τρόπο.

Ως προεδρικός υποψήφιος του CHP, ο Μουχαρέμ Ιντζέ είχε εξασφαλίσει το 30,64% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 2018, στις οποίες επικράτησε ο Ερντογάν με το 52,59% των ψήφων.

Βετεράνος της πολιτικής, χαρισματικός και ευφραδής συγκρινόμενος ορισμένες φορές με τον σημερινό πρόεδρο της Τουρκίας, ο Μουχαρέμ Ιντζέ κατόρθωσε να συγκεντρώσει μεγάλα πλήθη κατά τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του 2018.

O Moυχαρέμ ΙντζέΑ.Ρ

Αλλά πολλοί υποστηρικτές του δεν του συγχώρησαν ότι την βραδιά των εκλογών αναγνώρισε την ήττα του μέσω μηνύματος που έστειλε σε δημοσιογράφο, αντί μέσω ομιλίας προς τους ψηφοφόρους του.

Τρεις βουλευτές που αποχώρησαν στο τέλος του Ιανουαρίου από το CHP προσχώρησαν στο νέο κόμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ