ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ: Διαδικτυακή Ημερίδα για τον HPV στις 27 Μαΐου [vid]

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία» και το iatronet.gr διοργανώνουν διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Μιλάμε ανοιχτά για τον HPV: Η πρόληψη είναι στο χέρι μας».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 27 Μαΐου και ώρα 17:00 με 19:00 μέσω της σελίδας: iatronet.gr/vimata-asthenon/

Στόχος της διαδικτυακής Ημερίδας είναι η εκπαίδευση και ενημέρωση των ασθενών και των φροντιστών για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με HPV, αλλά και η ενημέρωση για τους τρόπους που μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Προσκεκλημένοι στην ημερίδα θα είναι γιατροί, ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών που θα ενημερώσουν διεξοδικά για τα νέα επιστημονικά δεδομένα στην θεραπεία της νόσου, την αντιμετώπιση των ψυχολογικών παρενεργειών, τις εμπειρίες αλλά και γενικότερα την διαχείριση της νόσου.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και ο κος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τι είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV);

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι μια ιογενής λοίμωξη η οποία μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά με άμεση επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό. Αποτελεί τη συνηθέστερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη παγκοσμίως.

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων. Εξ αυτών, οι 40 περίπου μπορούν να προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα. Τουλάχιστον 14 τύποι του HPV είναι «υψηλού κινδύνου» καθώς μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. όπως για παράδειγμα καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων, καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου της κεφαλής, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Οι «χαμηλού κινδύνου» τύποι των ανθρώπινων θηλωμάτων μπορούν να προκαλέσουν μυρμηκιές στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό.

Πώς μπορεί να προληφθεί η λοίμωξη από τον HPV;

  • Ο εμβολιασμός κατά του HPV μπορεί να προλάβει τη μετάδοση των λοιμώξεων από τον ιό των αθρώπινων θηλωμάτων και των ασθενειών που σχετίζονται με αυτόν και στα δύο φύλα. Ο εμβολιασμός ρουτίνας κατά του HPV πραγματοποιείται συνήθως στην ηλικία των 9 έως 14 ετών, ανάλογα με το εκάστοτε εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
  • Η χρήση προφυλακτικού δεν αποκλείει εντελώς τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις ενδεχομένως να έχει μολυνθεί από τον HPV το δέρμα γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων που δεν προστατεύεται από το προφυλακτικό.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ