Σαρηγιάννης: Πότε θα πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα ημερησίως

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας

Νέα επιδημιολογικά δεδομένα δημιουργεί η παρουσία των μεταλλάξεων του κορονοϊού στην κοινότητα, όπως είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δηλώνοντας, ωστόσο, αισιόδοξος, πως οδεύουμε σε αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης.

Μάλιστα, εκτίμησε πως «μετά τις 26 Ιουνίου θα είμαστε κάτω από τα 1.000 ημερήσια κρούσματα».

Αναφερόμενος στη λεγόμενη «αθηναϊκή μετάλλαξη», λόγω της υψηλής συχνότητας εντοπισμού της μετάλλαξης B.1.1.318 (Variant E484K) στο κέντρο της πρωτεύουσας, επισήμανε πως έχει ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: «Είναι γεωγραφικά διαγεγραμμένη στο κέντρο της Αθήνας και κοινωνικοοικονομικά διαγεγραμμένη σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού».

«Έχουμε την τύχη να έχουμε ανιχνεύσει από αρκετά νωρίς την “αθηναϊκή μετάλλαξη” είπε , οπότε μπορούμε εάν δράσουμε συντονισμένα και στοχευμένα στις συγκεκριμένες περιοχές και ομάδες πληθυσμού που παρατηρείται υψηλή συχνότητα της συγκεκριμένης μετάλλαξης και να την ελέγξουμε» υπογράμμισε. «Περισσότερα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού ακόμη και με προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό, μπορούν να λειτουργήσουν ως “άμεσες λύσεις”», επισήμανε ο καθηγητής.

Όσον αφορά στα ανοίγματα σε εστίαση, λιανικό εμπόριο, τουρισμό, υπογράμμισε πως για να λειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα, απαιτείται ευθύνη και από την πλευρά των επιχειρηματιών, «που πρέπει να απαιτήσουν από τους πελάτες τους να τηρούν τα μέτρα προστασίας, μη προσβλέποντας στο εύκολο κέρδος αλλά προσδοκώντας σε ένα βάθος χρόνου βιώσιμο αποτέλεσμα».

Ο καθηγητής φάνηκε αισιόδοξος πως οδεύουμε στη χώρα προς μία αποκλιμάκωση της πανδημίας. «Με δεδομένο τον ρυθμό εμβολιασμού, αναμένεται αποκλιμάκωση στις αρχές Ιουνίου» επισήμανε και συνέστησε ψυχραιμία εάν κάποια ημέρα δούμε τον αριθμό των 2.500 κρουσμάτων. «Μετά τις 26 Ιουνίου θα είμαστε κάτω από τα 1.000 ημερήσια κρούσματα» εκτίμησε. «Έχουμε δρόμο μπροστά μας, μην αμελούμε τα μέτρα προστασίας» συνέστησε.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ