Μούρα: Αξίζουν μια θέση στη διατροφή σου


  • Acai berry

Έχει σκούρο μοβ χρώμα και μοιάζει με τον καρπό της ελιάς ή με κεράσι. Το acai berry θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά και στην αύξηση της λίμπιντο, γι’ αυτό και πολλοί το αποκαλούν «βιάγκρα του τροπικού δάσους». Μας γεμίζει ενέργεια και αυξάνει την απόδοσή μας σε κάθε δραστηριότητα και ειδικά στη σεξουαλική. Οι καρποί του περιέχουν πλήθος βιταμινών (Α, Β1, Β2, Β3, C και Ε), ω-3, ω-6 και ω-9 λιπαρά οξέα, αμινοξέα, υδατάνθρακες, μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο), φυτικές ίνες, στερόλες (β-σιτοστερόλη, καμπεστερόλη, σιγμαστερόλη), αντιοξειδωτικές ουσίες.

Εχει βρεθεί ότι το acai berry έχει 10 έως 30 φορές περισσότερες ανθοκυανίνες από το κόκκινο κρασί. Πρόκειται για φυσικές χρωστικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες εκτός από χρώση προσδίδουν και σημαντική διατροφική αξία σε φρούτα και λαχανικά (π.χ. βατόμουρα, κεράσια, κόκκινα σταφύλια, μελιτζάνες κ.λπ.). Το βασικό πλεονέκτημα του φρούτου αυτού είναι οι μοναδικής αξίας αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Αυτές λοιπόν μαζί με τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του θωρακίζουν τον οργανισμό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να είμαστε προστατευμένοι απέναντι σε ιούς και λοιμώξεις.

  • Μύρτιλα Blueberries

Πολλοί τα ονομάζουν «βατόμουρα της νιότης». Ο χαρακτηρισμός αυτός δικαιολογείται από την πλούσια θρεπτική τους αξία. Τα μύρτιλα έχουν μια ελαφριά υπόξινη γεύση, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και E, β-καροτίνη και πολυφαινόλες, όλες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η κύρια αντιοξειδωτική τους ουσία είναι οι ανθοκυανιδίνες, στις οποίες οφείλουν και το χρώμα τους. Αποτελούν, επίσης, καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου, φυτικών ινών, τανινών, μυρτιλίνης, οργανικών οξέων (γλυκοκινόνες, γλυκοσίδες), σακχάρων και πηκτίνης. Τα μύρτιλα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο, ενώ είναι φτωχά σε θερμίδες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ