OHE Πανδημία: Η εργασία 55 ωρών την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου


OHE Πανδημία: Η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των ωρών εργασίας – Η εργασία πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με μελέτη των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα. Η έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας των Ηνωμένων Εθνών και των οργανισμών της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας έρχεται καθώς η πανδημία Covid-19 επιταχύνει τις αλλαγές στον χώρο εργασίας που θα μπορούσαν να αυξήσουν την τάση περισσότερων ωρών εργασίας.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Διεθνές Περιβάλλον”, είναι η πρώτη παγκόσμια ανάλυση των κινδύνων για τη ζωή και την υγεία που σχετίζεται με τις ώρες εργασίας.

Επικεντρώνεται στην περίοδο πριν από την πανδημία, και οι συγγραφείς συνέθεσαν δεδομένα από δεκάδες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες.

«Η εργασία 55 ωρών ή περισσότερο την εβδομάδα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία», δήλωσε η Μαρία Νείρα, διευθύντρια του τμήματος περιβάλλοντος, αλλαγής του κλίματος και υγείας του ΠΟΥ. “Είναι καιρός όλοι – κυβερνήσεις, εργοδότες και εργαζόμενοι – να ξυπνήσουμε στο γεγονός ότι οι πολλές ώρες εργασίας μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο.”

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εργασία 55 ώρες ή περισσότερο την εβδομάδα συσχετίστηκε με περίπου 35% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και 17% αύξηση του κινδύνου θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με την εργασία 35 έως 40 ωρών. – «Ανώτερο μεταξύ ανδρών» – Ο ΠΟΥ και η ΔΟΕ υπολόγισαν ότι το 2016, 398.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικό επεισόδιο και 347.000 από καρδιακές παθήσεις μετά από εργασία τουλάχιστον 55 ώρες την εβδομάδα. Μεταξύ 2000 και 2016, ο αριθμός των θανάτων λόγω καρδιακών παθήσεων που συνδέονται με τις πολλές ώρες εργασίας αυξήθηκε κατά 42%, ενώ ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων αυξήθηκε κατά 19%.

Οι περισσότεροι από τους καταγεγραμμένους θανάτους ήταν μεταξύ ατόμων ηλικίας 60 έως 79 ετών, τα οποία είχαν εργαστεί 55 ώρες ή περισσότερο την εβδομάδα όταν ήταν μεταξύ 45 και 74 ετών. «Με τις ώρες εργασίας που είναι πλέον γνωστό ότι είναι υπεύθυνες για το 1/3 περίπου του συνολικού εκτιμώμενου φόρτου ασθένειας που σχετίζεται με την εργασία, καθιερώνεται ως παράγοντας κινδύνου με το μεγαλύτερο βάρος επαγγελματικής νόσου», δήλωσε ο ΠΟΥ.

Ο Frank Pega, τεχνικός αξιωματούχος του τμήματος του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας της Neira, δήλωσε ότι η μελέτη δεν διαπίστωσε καμία διαφορά στις επιπτώσεις στους άνδρες και τις γυναίκες για πολλές ώρες εργασίας. Ωστόσο, το βάρος της ασθένειας είναι ιδιαίτερα υψηλό μεταξύ των ανδρών – που αντιπροσωπεύουν το 72% των θανάτων – επειδή αντιπροσωπεύουν μεγάλο ποσοστό εργαζομένων παγκοσμίως και επομένως η έκθεση «είναι υψηλότερη μεταξύ των ανδρών», δήλωσε ο Pega σε δημοσιογράφους.

Είναι επίσης υψηλότερο μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στις περιοχές του Δυτικού Ειρηνικού και της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου υπάρχουν περισσότεροι άτυποι εργαζόμενοι στον τομέα που ενδέχεται να αναγκαστούν να εργάζονται πολλές ημέρες, πρόσθεσε ο Pega. – «Δεν αξίζει τον κίνδυνο» –

Ο ΠΟΥ ανησυχεί για την τάση καθώς ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται πολλές ώρες αυξάνεται. Αντιπροσωπεύει επί του παρόντος το 9% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού. Ο Οργανισμός είπε επίσης ότι η κρίση του κορωνοϊού επιτάχυνε τις εξελίξεις που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την τάση για αύξηση των ωρών εργασίας.

«Η πανδημία Covid-19 έχει αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται πολλοί άνθρωποι», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

«Η τηλεργασία έχει γίνει ο κανόνας σε πολλές βιομηχανίες και συχνά θολώνει τα όρια μεταξύ σπιτιού και εργασίας. Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να μειώσουν ή να κλείσουν τις επιχειρήσεις για να εξοικονομήσουν χρήματα, και τα άτομα που εξακολουθούν να βρίσκονται στη μισθοδοσία καταλήγουν να εργάζονται περισσότερες ώρες.

«Καμία δουλειά δεν αξίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακών παθήσεων.

Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεργαστούν για να συμφωνήσουν όρια για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

“Επικαλούμενος μια μελέτη του Εθνικού Γραφείου Οικονομικής Έρευνας των ΗΠΑ, που διεξήχθη σε 15 χώρες, ο Pega είπε: «Όταν οι χώρες μπαίνουν σε εθνικό κλείδωμα, ο αριθμός των ωρών εργασίας αυξάνεται κατά περίπου 10%».

Η εργασία από το σπίτι, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ψηφιοποίηση των διαδικασιών εργασίας, καθιστά δυσκολότερη την αποσύνδεση, είπε, προτείνοντας τον αυστηρότερο προγραμματισμό περιόδων ανάπαυσης και προσωπικού χρόνου.

Η πανδημία έχει επίσης αυξήσει την ανασφάλεια στην εργασία, η οποία, σε περιόδους κρίσης, τείνει να ωθήσει εκείνους που έχουν διατηρήσει τη δουλειά τους να εργάζονται περισσότερο για να αποδείξουν τη θέση τους σε μια πιο ανταγωνιστική αγορά, δήλωσε ο Pega.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ