Πολύπλοκη υπόθεση η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν: Σχέδια για την Καμπούλ,ανησυχία για το ISIS


Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ εξετάζουν τη σύσταση μιας διεθνούς δύναμης που θα εγγυάται την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, δήλωσε την Τρίτη ο ανώτατος Αμερικανός στρατηγός. 

Ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ένα ασφαλές αεροδρόμιο είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους θα μπορέσουν να διατηρήσουν πρεσβείες στο Αφγανιστάν.

«Εξετάζουμε τις λεπτομέρειες για το πώς θα εγγυηθούμε την ασφάλεια του αεροδρομίου, πώς να στηρίξουμε τον αφγανικό στρατό να εγγυηθεί την ασφάλεια του αεροδρομίου και ποιες χώρες είναι διατεθειμένες να συμβάλλουν σε αυτό», σχολίασε ο Μίλεϊ στους δημοσιογράφους λίγο προτού προσγειωθεί στην Ουάσινγκτον έπειτα από συζητήσεις που είχε με τους εταίρους των ΗΠΑ στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η εντολή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Απρίλιο να αποσυρθούν όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν ως την 11η Σεπτεμβρίου ενδέχεται να οδηγήσει σε όξυνση των συγκρούσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης της χώρας.

Η Ουάσινγκτον έχει υπογραμμίσει ότι παραμένει δεσμευμένη στο Αφγανιστάν, μεταφέροντας το επίκεντρο των προσπαθειών της στη διπλωματία, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να συνεισφέρει οικονομικά για τη στήριξη της Καμπούλ.

Όμως η διπλωματία – περιλαμβανομένων των προσπαθειών να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Καμπούλ και των Ταλιμπάν- θα πληγεί ιδιαίτερα αν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους δεν μπορέσουν να διατηρήσουν τις πρεσβείες τους στο Αφγανιστάν λόγω των απειλών για την ασφάλεια.

Ο Μίλεϊ δήλωσε σχετικά με το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας: «Είναι ένα από τα κλειδιά για τη διατήρηση της διπλωματικής παρουσίας».

Ο Αμερικανός στρατηγός πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τους ομολόγους του για το θέμα στο ΝΑΤΟ χθες, όμως πρόσθεσε πως οι αποφάσεις για την ανάπτυξη οποιασδήποτε δύναμης ασφαλείας από μεμονωμένες χώρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ θα ληφθούν αργότερα από την πολιτική ηγεσία.

Ο Μίλεϊ αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο μέγεθος μιας τέτοιας δύναμης. «Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ και άλλοι εργάζονται για να δουν ποιος θα είναι ο ακριβής αριθμός. Οι αριθμοί δεν είναι γνωστοί αυτή τη στιγμή», εξήγησε.

Ανησυχία για το ISIS

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙSIS) παραμένει μια «ισχυρή» δύναμη στο Αφγανιστάν, επεσήμανε ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης στην Καμπούλ, κατηγορώντας το για την πρόσφατη επίθεση εναντίον σχολείου θηλέων στην αφγανική πρωτεύουσα.

Όμως ο Ρος Ουίλσον, Αμερικανός επιτετραμμένος στο Αφγανιστάν, απέδωσε την αύξηση της βίας στην εμπόλεμη χώρα στους Ταλιμπάν, τους οποίους κατηγόρησε ότι παραβιάζουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών, την ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αποχώρησή τους.

«Το IK παραμένει εδώ μια ισχυρή δύναμη κι αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους εξακολουθούμε να προσφέρουμε στις αφγανικές αρχές βοήθεια σε θέματα ασφαλείας και αντιτρομοκρατίας», σχολίασε ο Οίλσον.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης κατηγόρησε τη τζιχαντιστική οργάνωση για την επίθεση που σημειώθηκε στις 8 Μαΐου σε σχολείο θηλέων της Καμπούλ και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 50 άνθρωποι, αλλά και μια άλλη την Παρασκευή εναντίον τεμένους σε προάστιο της αφγανικής πρωτεύουσας που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Το ISIS έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο τέμενος αλλά όχι για αυτή στο σχολείο.

«Οι επιθέσεις εναντίον του σχολείου και εναντίον του τεμένους λίγες ημέρες αργότερα φάνηκαν ξεκάθαρα να είναι έργο του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους», εκτίμησε ο ίδιος.

«Δεν το λέω για να απαλλάξω κάποιον, και κυρίως όχι τους Ταλιμπάν από τις ευθύνες τους για τη βία στην οποία εμπλέκονται άμεσα ή για το οικοσύστημα τρομοκρατίας και βίας στο οποίο εμπλέκονται βαθιά», πρόσθεσε.

Παρά τις διαψεύσεις των Ταλιμπάν, η αφγανική κυβέρνηση αποδίδει συχνά τις επιθέσεις εναντίον αμάχων σε αυτούς, υποστηρίζοντας ότι το ISIS εξαλείφθηκε πριν δύο χρόνια από το προπύργιο του στην επαρχία Νανγκαρχάρ.

Το 2014 η τζιχαντιστική οργάνωση είχε θέσει υπό τον έλεγχό της μεγάλες περιοχές στις επαρχίες Νανγκαρχάρ και Κούναρ. Οι μαχητές της ανέλαβαν στη συνέχεια την ευθύνη για πολλές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών και των αφγανικών δυνάμεων αλλά και των Ταλιμπάν.

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από τη συμπεριφορά των Ταλιμπάν και τη συνέχιση της βίας, που είναι πραγματικά αδικαιολόγητη, εναντίον των Αφγανών», σχολίασε ο Ουίλσον. «Δεν έχει κανένα νόημα (…) κυρίως όταν βρισκόμαστε εν μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ