Εξειδίκευση ή ταλέντο: Πόσο δύσκολο είναι να γίνεις expert

Εξειδίκευση ή ταλέντο: Πόσο δύσκολο είναι να γίνεις expert. Γεννιέσαι ή γίνεσαι; Φυσικά όλοι γεννιόμαστε με τα χαρίσματα μας και με τα ταλέντα με τα οποία μας προίκισε η φύση. Η εμπειρογνωμοσύνη είναι αυτό που διαχωρίζει τον ερασιτέχνη από τον πραγματικό “ειδικό” σχεδόν σε κάθε τομέα.

Ποια κριτήρια όμως πρέπει να πληροί κάποιος για να θεωρείται expert.. Έχει να κάνει με το να μπορείς να εκτελέσεις μια δράση σωστά; Και σε ποιο σημείο ένας άνθρωπος ο οποίος από το να είναι απλά καλός σε κάτι μετατίθεται στο να είναι ειδικός; “Η εξειδίκευση ορίζεται συναινετικά ως ελίτ, κορυφαία ή εξαιρετικά υψηλά επίπεδα απόδοσης σε μια συγκεκριμένη εργασία ή εντός ενός συγκεκριμένου τομέα”, εξηγεί ο ερευνητής Lyle E. Bourne, Jr. του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Boulder και οι συνεργάτες του σε άρθρο που δημοσιεύθηκε. Κάποιος που επιτυγχάνει αυτή την κατάσταση ονομάζεται ειδικός ή κάποιος σχετικός όρος, όπως βιρτουόζος, δάσκαλος, θαύμα ή ιδιοφυία.

Οι όροι αυτοί έχουν ως στόχο να χαρακτηρίζουν κάποιον του οποίου η απόδοση βρίσκεται στην κορυφή! Το πεδίο εξειδίκευσης ενός εμπειρογνώμονα μπορεί να είναι σε οτιδήποτε, από τη δεξιοτεχνία στον αθλητισμό, τη μουσική, τη μαγειρική, τη φυσική κ.α. Πρόσφατα, προέκυψε μια σκέψη ότι το κλειδί για να γίνει κάποιος ειδικός ήταν να αφιερώσει τουλάχιστον 10.000 ώρες στη μελέτη και την πρακτική ενός θέματος. Σε μελέτη το 1993, ερευνητές βρήκαν ότι οι πιο ολοκληρωμένοι βιολιστές σε μια μουσική ακαδημία είχαν περάσει κατά μέσο όρο 10.000 ώρες εξασκώντας το όργανό τους μέχρι την ηλικία των 20.

Ο Gladwell, σε βιβλίο του σχετικό, επεσήμανε τα αποτελέσματα της μουσικής μελέτης καθώς και τις παρατηρήσεις ότι οι μεγάλοι μουσικοί όπως οι  Beatles- πιθανότατα- να είχαν ξοδέψει περίπου 10.000 ώρες για να παίξουν μουσική στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ανέφερε επίσης ότι ο τεχνικός-επιχειρηματίας Bill Gates αφιέρωσε 10.000 ώρες στην εξάσκηση του προγραμματισμού πριν δημιουργήσει τη Microsoft.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here