Κορονοϊός: Στο μικροσκόπιο τα δύο νέα περιστατικά θρόμβωσης στην Κρήτη – Φταίει το AstraZeneca;


Ένας 35χρονος, μια 44χρονη και μια 47χρονη γυναίκα είναι οι 3 ασθενείς στην Κρήτη που εμφάνισαν θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca.

«Δεν καταγγέλλουμε. Απλώς επισημαίνουμε ένα περιστατικό που μας έχει προκαλέσει προβληματισμό», είχε σημειώσει ο αδερφός της 47χρονης.

Αναστάτωση και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως και τα 3 περιστατικά εντοπίζονται στην Κρήτη και μάλιστα την ίδια χρονική περίοδο. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, λένε οι ειδικοί.

«Εάν είναι από το ίδιο εμβόλιο και αν είναι όλα θρομβώσεις μήπως κάτι συμβαίνει με την παρτίδα που πήγε στην Κρήτη. Πρέπει να κοιταχτεί τι έγινε με την παρτίδα», σημειώνει ο Γιώργος Χρούσος, μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως εξηγεί στο Mega ο Γιώργος Χρούσος, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται είτε σε ελαττωματική παρτίδα των εμβολίων, είτε σε εσφαλμένο τρόπο συντήρησής τους.

«Ή το ένα ή το άλλο. Είτε πρόβλημα συντήρησης είτε κάτι συνέβη στην παρασκευή του εμβολίου. Πολλές φορές προκύπτουν προβλήματα όταν παράγεις τέτοια βιολογικά υλικά. Να ξέρετε ότι και τα 4 εμβόλια κάνουν θρόμβωση».

Το «ύποπτο» αντίσωμα του 35χρονου

Η πρώτη περίπτωση αφορά τον 35χρονο από την Ιεράπετρα που εμβολιάστηκε τη Μεγάλη Πέμπτη με την πρώτη δόση AstraZeneca.

Στην εβδομάδα πάνω παρουσιάζει πυρετό και πονοκέφαλο και τη Δευτέρα 10 Μαΐου κάνει εισαγωγή με θρόμβωση στο αριστερό πόδι.

6 μέρες αργότερα πληροφορείται πως έχει και 2η θρόμβωση στην καρωτίδα, η οποία αφαιρείται κι αυτή με επιτυχία.

«Προχτές που ήρθε το πρώτο περιστατικό (σ.σ. 47χρονη) ανησύχησαν και μου έκαναν και μένα μια μαγνητική εγκεφάλου. Είναι καθαρή και θα φύγω ή σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί», λέει ο Αλέξανδρος Μεταξάκης, 35χρονος με διπλή θρόμβωση.

Στις εξετάσεις του 35χρονου εντοπίστηκε αντίσωμα που συνδέει τη διπλή θρόμβωση με το εμβόλιο της AstraZeneca με το περιστατικό ωστόσο, να είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

«Βρήκαν το αντίσωμα του αιμοπεταλιακού παράγοντα 4. Είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που παράγεται μετά από εμβόλια, είναι αυτό που λέμε VIPID», λέει ο κ. Χρούσος.

47χρονη με παράλυση

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η περίπτωση 47χρονης μητέρας που υπέστη εγκεφαλικό αλλά και παράλυση 9 ημέρες μετά το εμβολιασμό της, όπως εξηγεί η κόρη της στο Mega.

«Σε σταθερή κατάσταση. Έχει μια ελάχιστη, ελάχιστη βελτίωση όχι κάτι παραπάνω. Συνεχίζουμε τις εξετάσεις όπως καρδιογράφημα και παλμούς καρδιάς γιατί το εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει και έμφραγμα».

Από την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού της, είχε υψηλό πυρετό. Μια εβδομάδα μετά, η 47χρονη ένιωσε έντονο πονοκέφαλο και δυσφορία στα άκρα, συμπτώματα που την οδηγούν εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

«Η γυναίκα παρουσιάζει αφασία έκφρασης και πλευρά ημιπαράλυση. Έχει κάνει ένα σοβαρό επεισόδιο θα έλεγα. Μια θρόμβωση της αριστεράς καρωτίδος», λέει ο Γιώργος Χαλκιαδάκης, διοικητής ΠΑΓΝΗ.

Η τρίτη περίπτωση στο Βενιζέλειο

Την ίδια ώρα, μια άλλη μητέρα τριών παιδιών, 44 ετών, που εμβολιάστηκε στις 6 Μαΐου, νοσηλεύεται με συμπτώματα θρομβοπενίας στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.

«Αυτό είναι το κύριο ερώτημα. Βρισκόμαστε και εμείς σε διαδικασία επιβεβαίωσης από το εργαστήριο της Αθήνας για να δούμε αν όντως οφείλεται».

Η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν πιο τυχερή, αφού δεν εμφάνισε θρόμβωση στον εγκέφαλο ή σε κάποια μεγάλη αρτηρία.

«Βροχή» οι ακυρώσεις εμβολιασμών

Τα περιστατικά αυτά έχουν οδηγήσει σε πολλές ακυρώσεις εμβολιαμών με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Στον Άγιο Νικόλαο, υπάρχει «βροχή» ακυρέσεων, με τους κατοίκους του νησιού να εμφανίζονται άκρως ανήσυχοι και προβληματισμένοι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ