Γιώργος Κωτσηρας: Το νομοσχέδιο έχει στο επίκεντρο το παιδί


Την διαμόρφωση του νομοσχεδίου με γνώμονα το συμφέρον του παιδιά υπογράμμισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο της «συνεπιμέλειας».

«Το συμφέρον του παιδιού είναι προφανώς συνδεδεμένο με την επικοινωνία και την παρουσία των γονέων στην καθημερινότητα και στην ανατροφή του παιδιού. Με το νομοσχέδιο κλείνουν όλα τα παράθυρα για περιστατικά κακοποιητικής συμπεριφοράς και με την τελευταία νομοτεχνική βελτίωση, εξαιρείται ρητά από τη δυνατότητα προσφυγής σε διαμεσολάβηση, κάθε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας. Θέτουμε ένα πλαίσιο με υπόβαθρο που δίνει εργαλεία στον δικαστή και δεν τον υποκαθιστά» ανάφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «έχει στο επίκεντρο το παιδί, έχει στο επίκεντρο το συμφέρον του παιδιού, κάνει ένα βήμα μετρημένο, λογικό, πραγματικά μεταρρυθμιστικό και δίνει χώρο για τον δικαστή προκειμένου εκείνος να μπορέσει να αξιολογήσει. Δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από σημειακές διαφωνίες αλλά να προτάξουμε το συμφέρον του παιδιού, την ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, μετά από 38 χρόνια, και πρέπει να στηριχθεί, γιατί θα είναι μια σημαντική τομή στην αλλαγή του οικογενειακού δικαίου».

Ο υφυπουργός έκανε λόγο για εισαγωγή ενός πλαισίου κανόνων που θα έχει στη διάθεσή του ο δικαστής και «θα αξιολογήσει προφανώς, κάθε περίπτωση ξεχωριστά, με τα κριτήρια που του δίνει ο νόμος, με την κατεύθυνση που δίνει το νομοθετικό πλαίσιο».

Αναφερόμενος στο θέμα του μάχη του τεκμηρίου του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, ο κ. Κώτσηρας εξήγησε ότι αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση εάν δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα του παιδιού, δηλαδή «μπαίνει μια δικλείδα ασφαλείας περί μη διατάραξης της καθημερινότητας του παιδιού».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως στην εκπόνηση εμπεριστατωμένης έρευνας κοινωνικών λειτουργών ή ψυχιάτρων ή ψυχολόγων. «Αυτά είναι δικλείδες ασφαλείας τις οποίες ο νομοθέτης τις θέτει στη διάθεση του δικαστή, προκειμένου εκείνος να αξιολογήσει και έχει εργαλεία στα χέρια του, για κάθε περίπτωση ξεχωριστά», είπε ο Γιώργος Κώτσηρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ