Εγκυμοσύνη Εμβολιασμός: Τα εμβόλια COVID-19 δεν συνδέονται με θέματα γονιμότητας, λένε οι ειδικοί


Εγκυμοσύνη Εμβολιασμός: Οι ειδικοί λένε ότι η φήμη για εμβόλια COVID-19 και γονιμότητα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα κοινωνικά μέσα Μία από τις πιο κοινές παραπλανητικές φήμες σχετικά με το εμβόλιο COVID-19 είναι ότι θα επηρεάσει τη γονιμότητα, για τις οποίες οι ειδικοί λένε ότι δεν βασίζονται στην πραγματικότητα και έχουν επανειλημμένα απορριφθεί. Πιστεύεται ότι η λανθασμένη αναφορά εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα κοινωνικά μέσα και περιελάμβανε παραπληροφόρηση σχετικά με την πρωτεΐνη ακίδων που σχετίζεται με τον κορωνοϊό.

Οι ψευδείς πληροφορίες ισχυρίστηκαν ότι η πρωτεΐνη spike ήταν η ίδια με μια άλλη πρωτεΐνη spike που ονομάζεται syncitin-1, η οποία εμπλέκεται στην ανάπτυξη και προσκόλληση του πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η φήμη ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο θα προκαλούσε το σώμα μιας γυναίκας να καταπολεμήσει την ακίδα πρωτεΐνη, επηρεάζοντας τη γονιμότητα.

“Οι δύο πρωτεΐνες ακίδων είναι εντελώς διαφορετικές και η λήψη του εμβολίου COVID-19 δεν θα επηρεάσει τη γονιμότητα των γυναικών που επιδιώκουν να μείνουν έγκυες, μεταξύ άλλων μέσω μεθόδων γονιμοποίησης in vitro”, είπαν εμπειρογνώμονες της ιατρικής Johns Hopkins οι Δόκτορες Andrew Satin και Jeanne Sheffield.

Ο Σατέν, διευθυντής γυναικολογίας και μαιευτικής και ο Σέφιλντ, διευθυντής της μητρικής εμβρυϊκής ιατρικής, επεσήμαναν τα δεδομένα δοκιμής της Pfizer-BioNTech ως περαιτέρω στοιχεία.

Κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής, 23 γυναίκες εθελόντριες έμειναν έγκυες και η μόνη που υπέστη απώλεια εγκυμοσύνης ήταν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

“Οι γυναίκες που προσπαθούν ενεργά να συλλάβουν μπορεί να εμβολιαστούν με τα τρέχοντα εμβόλια COVID-19 – δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει η εγκυμοσύνη μετά την ολοκλήρωση της σειράς εμβολίων”, ανέφεραν οι ειδικοί.

Τα ευρήματά τους αντιστοιχούν σε αυτά των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα οποία επί του παρόντος δηλώνουν ότι “δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τυχόν εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων COVID-19, προκαλούν προβλήματα γονιμότητας – προβλήματα σε γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες”

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ψευδής φήμη σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 και τη γονιμότητα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα κοινωνικά μέσα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ψευδής φήμη σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 και τη γονιμότητα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα κοινωνικά μέσα.

“Τα CDC δεν συνιστούν τακτικούς ελέγχους εγκυμοσύνης πριν από τον εμβολιασμό COVID-19”, ανέφερε το πρακτορείο. “Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, δεν χρειάζεται να αποφύγετε την εγκυμοσύνη μετά τη λήψη εμβολίου COVID-19.

Όπως και με όλα τα εμβόλια, οι επιστήμονες μελετούν προσεκτικά τα εμβόλια COVID-19 για παρενέργειες τώρα και αναφέρουν ευρήματα μόλις γίνουν διαθέσιμα.”

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων υποστηρίζει επίσης την ασφάλεια του εμβολίου τόσο στις εγκύους όσο και σε εκείνες που θέλουν να μείνουν έγκυες.

“Οι αβάσιμες αξιώσεις που συνδέουν τα εμβόλια COVID-19 με τη στειρότητα έχουν αποδειχθεί επιστημονικά”, αναφέρει η ACOG στον ιστότοπό της. “Η ACOG συνιστά εμβολιασμό για όλα τα επιλέξιμα άτομα που ενδέχεται να εξετάσουν τη μελλοντική εγκυμοσύνη.”

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει έκτοτε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή για έγκυες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης μιας που εξέτασε τον πλακούντα των γυναικών που έλαβαν το εμβόλιο ενώ ήταν έγκυοι.

“Ο πλακούντας μοιάζει με το μαύρο κουτί σε ένα αεροπλάνο”, δήλωσε ο Δρ Jeffery Goldstein, επίκουρος καθηγητής παθολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Northwestern Feinberg και παθολόγος της Northwestern Medicine.

“Εάν κάτι πάει στραβά με μια εγκυμοσύνη, συνήθως βλέπουμε αλλαγές στον πλακούντα που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι συνέβη. Από όσα μπορούμε να πούμε, το εμβόλιο COVID δεν βλάπτει τον πλακούντα.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ