Τι αλλάζει στη φορολοταρία της ΑΑΔΕ – Πως θα γίνονται οι πληρωμές


Αλλαγές στη διαδικασία πληρωμών όσων κερδίζουν στη φορολοταρία προβλέπει απόφαση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή και του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου.

Η απόφαση αναφέρει πως αρμόδια υπηρεσία για τη διενέργεια των μηχανογραφικών διαδικασιών χορήγησης του επάθλου στους δικαιούχους θα είναι πλέον η Διεύθυνση Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών της ΑΑΔΕ και όχι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Όπως ξεκαθαρίζεται , η Διεύθυνση Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών δεν θεωρείται δημόσιος υπόλογος και ευθύνεται μόνο για τυχόν λάθη κατά την επεξεργασία από δική της υπαιτιότητα.

Όπως αποσαφηνίζεται στην απόφαση η πληρωμή του χρηματικού επάθλου της φορολοταρίας θα διενεργείται μέσω Παροχών Υπηρεσιών Πληρωμών με συγκεκριμένα βήματα. Αρχικά, η Διεύθυνση Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών της ΑΑΔΕ κατόπιν επεξεργασίας των στοιχείων που διαθέτει λόγω αρμοδιότητας της, πριν από κάθε πληρωμή δημιουργεί:

  • Αναλυτική κατάσταση δικαιούχων σε ηλεκτρονική μορφή, με βάση τα στοιχεία της κλήρωσης, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία των δικαιούχων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, Α.Φ.Μ.), τον αριθμό λογαριασμού πληρωμών σε μορφή ΙΒΑΝ, τον αντίστοιχο Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών στον οποίο τηρείται ο λογαριασμός και το δικαιούμενο ποσό επάθλου. Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρεία «Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ Α.Ε.) προς την οποία και διαβιβάζεται.
  • Συγκεντρωτική κατάσταση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή που περιλαμβάνει, ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή οργανισμό πληρωμής, το συνολικό ποσό του επάθλου και το πλήθος των δικαιούχων.

Η έντυπη συγκεντρωτική κατάσταση αποστέλλεται από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών, στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας διαβιβάζεται στη Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία εκδίδει ειδική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου και την πίστωση του ενδιάμεσου λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, με το συνολικό ποσό προς τους δικαιούχους και με το ποσό που αφορά το συνολικό ανά συναλλαγή κόστος προς τρίτους.

Ύστερα από την έγκριση της Διεύθυνσης Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία παρέχεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, θα χρεώνεται ο λογαριασμός του Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να διοδευθούν οι επιμέρους πληρωμές προς τους λογαριασμούς πληρωμών των τελικών δικαιούχων.

Όπως ξεκαθαρίζεται, τα ποσά που αποτυγχάνουν να πληρωθούν θα επιστρέφονται στο λογαριασμό του Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος με αιτιολογία κίνησης τον ειδικό κωδικό πληρωμής της ΔΙΑΣ ΑΕ και λογιστικοποιούνται στα έσοδα του προϋπολογισμού. Για τις αποτυχούσες πληρωμές η ΔΙΑΣ ΑΕ θα ενημερώνει τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών, προκειμένου να ενημερωθούν οι δικαιούχοι και να συμπεριληφθούν στην επόμενη πληρωμή.

Το έπαθλο της φορολοταρίας είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ