Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει σε πρώτο πλάνο τα εργασιακά – Συσκέψεις για την αναχαίτηση του νομοσχεδίου


Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και η καταγραφή των κινήσεων στις οποίες θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να βρουν τον τρόπο για να το «αποκρούσουν», ήταν το κυρίως πιάτο στη χθεσινή, απογευματινή σύσκεψη του «πρωινού καφέ» του ΣΥΡΙΖΑ που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει απλώσει αυτές τις ημέρες το πεδίο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, ωστόσο, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αλλάζει σε μεγάλο βαθμό τα όσα γνωρίζαμε για τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας, εξακολουθεί να είναι για την Κουμουνδούρου η «μητέρα των μαχών».

Χθες το απόγευμα συνεδρίασε το Πολιτικό Κέντρο, δηλαδή το άτυπο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι τρόποι που ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για το συγκεκριμένο ζήτημα, αποτέλεσε το κυρίως θέμα της συνεδρίασης. Εκείνο που απασχόλησε τα κορυφαία κομματικά στελέχη, ήταν ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακώσει τις πρωτοβουλίες του μέχρι το νομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή.

Κοινωνική συσπείρωση

Η αρχική βασική εκτίμηση ήταν πως η κυβέρνηση βρίσκεται πολιτικά και κοινωνικά απομονωμένη, όμως ταυτόχρονα είναι και αποφασισμένη να προχωρήσει στις αντεργατικές -όπως τις θεωρούν- ρυθμίσεις, προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Βασικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στο νόμο/έκτρωμα -όπως τον χαρακτηρίζουν- του Κωστή Χατζηδάκη. Με απλά λόγια, επιθυμούν να μην αποτελέσει η αντίθεση στο εν λόγω κυβερνητικό σχέδιο υπόθεση μόνο των πολιτικών δυνάμεων και του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά της πλειοψηφίας των πολιτών που θα υποστεί τις συνέπειες του.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τις αμέσως επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις των πολιτών, έτσι ώστε να μπουν και αυτοί με τη σειρά τους στο πεδίο της σύγκρουσης. Παράλληλα, η Κουμουνδούρου θα προχωρήσει σε μία μεγάλη καμπάνια, η οποία και θα εξηγεί αναλυτικά το τι θα περιέχει το νομοσχέδιο, απαντώντας έτσι στη κυβερνητική «προπαγάνδα», που ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστηρίζει ότι φέρνει φιλεργατικές αλλαγές, θεσμοθετώντας την τετραήμερη εργασία. Όλα τα παραπάνω, δεν σημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αφήσει τη «μάχη του πεζοδρομίου». Το ακριβώς αντίθετο αναμένεται να συμβεί, αφού ρητή εντολή του Αλέξη Τσίπρα προς όλα τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως είπε μιλώντας στο Newsbomb.gr πρόσωπο που συμμετείχε στη σύσκεψη, «θα πρέπει να δώσουμε στους εργαζόμενους να καταλάβουν ότι δεν μιλάμε για μία συνηθισμένη νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά για μία κίνηση που θα επιφέρει ριζικές ανατροπές στη ζωή και τη καθημερινότητα τους».

Τα υπόλοιπα

Στη διάρκεια της συζήτησης που είχε το Πολιτικό Κέντρο, τέθηκαν στο τραπέζι και μία σειρά από άλλα ζητήματα.

Πρώτο και κύριο, η μη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, παρά το γεγονός πως έχουν ανοίξει σχεδόν όλες οι κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες στη χώρα. Από τη Κουμουνδούρου κάνουν λόγω για μία Βουλή που υπολειτουργεί και που σαν στόχο έχει τη «φίμωση» των βουλευτών. Μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό ακριβώς το ζήτημα, με στόχο να οξύνουν την αντιπαράθεση με τη κυβέρνηση.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα των πλειστηριασμών που θα απασχολήσουν έντονα την κοινωνία προσεχώς, αλλά και οργανωτικά θέματα για τη πανελλαδική συνδιάσκεψη του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουνίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ