Ισραήλ και Παλαιστίνιοι συνεχίζουν εχθροπραξίες, εν μέσω ελπίδων για κατάπαυση πυρός


Το Ισραήλ συνέχιζε τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και η Χαμάς τις εκτοξεύσεις ρουκετών, ωστόσο φαίνονται να αυξάνονται οι ελπίδες για κατάπαυση πυρός, μετά την έκκληση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν για αποκλιμάκωση.  

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς προέβλεψε πως θα λάβει χώρα κατάπαυση πυρός εντός ημερών. Ωστόσο Ισραηλινός υπουργός είπε ότι το Ισραήλ θα σταματήσει τις επιχειρήσεις του μόνο όταν επιτύχει τους στόχους του.

Οι επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ σταμάτησαν για οκτώ ώρες την Πέμπτη- 11η ημέρα εχθροπραξιών- πριν αρχίσουν ξανά, εναντίον κοινοτήτων κοντά στα σύνορα Ισραήλ- Γάζας.

Το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, υποστηρίζοντας πως θέλει να αποτρέψει την ισλαμιστική Χαμάς από μελλοντικές συγκρούσεις, μετά το τέλος της παρούσας.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, εκτοξεύτηκαν από το βράδυ εναντίον της ισραηλινής επικράτειας 80 ρουκέτες και όλμοι, μα περίπου το 90% εξ αυτών αναχαιτίστηκαν από το σύστημα Iron Dome. Αλλού η Χαμάς ανέφερε πως εκτόξευσε αντιαρματικό πύραυλο κατά ισραηλινού στρατιωτικού οχήματος, όπως είπαν παλαιστινιακά ΜΜΕ. Αργότερα οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ είπαν ότι ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά όταν εκτοξεύτηκε αντιαρματικός πύραυλος σε άδειο λεωφορείο κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Όπως μετέδωσε το BBC, πάνω από 100 ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα έλαβαν χώρα στη Γάζα νωρίς την Πέμπτη, μαζί με βομβαρδισμούς από το ναυτικό της χώρας. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι μεταξύ των στόχων ήταν ένας αριθμός εκτοξευτών ρουκετών και δύο αποθήκες όπλων- ενώ επίσης συνεχίστηκαν τα πλήγματα εναντίον ενός δικτύου τούνελ που χρησιμοποιεί η Χαμάς.

Από τότε που άρχισαν οι εχθροπραξίες, στις 10 Μαΐου, αξιωματούχοι του χώρου της υγείας στη Γάζα λένε ότι έχουν σκοτωθεί 230 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων 65 παιδιών και 39 γυναικών, και πάνω από 1.700 έχουν τραυματιστεί.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν ανακοινώσει 12 νεκρούς στο Ισραήλ, με 336 τραυματίες σε επιθέσεις με ρουκέτες, οι οποίες έχουν προκαλέσει πανικό, στέλνοντας τους πολίτες στα καταφύγια.

Ο Μπάιντεν κάλεσε την Τετάρτη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιδιώξει «αποκλιμάκωση». Αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας ανέφερε πως οι πλευρές είχαν συμφωνήσει επί της αρχής σε κατάπαυση πυρός, μα έπρεπε να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες.

Ένας πολιτικός αξιωματούχος της Χαμάς, ο Μουσά Αμπού Μαρζούκ, είπε ότι πίστευε πως οι προσπάθειες για κατάπαυση πυρός θα επιτύχουν. «Αναμένω να επιτευχθεί κατάπαυση πυρός εντός μίας ή δύο ημερών, και θα είναι στη βάση αμοιβαίας συμφωνίας» είπε σχετικά.

Ερωτηθείς στο ισραηλινό ραδιόφωνο Kan εάν θα άρχιζε την Παρασκευή εκεχειρία, ο Ιλάι Κοέν, υπουργός Πληροφοριών, είπε «όχι. Βλέπουμε ξεκάθαρα πολύ σημαντική διεθνή πίεση…θα ολοκληρώσουμε την επιχείρηση όταν αποφασίσουμε ότι έχουμε επιτύχει τους σκοπούς μας».

Το Αλ Jazeera μετέδωσε ότι ο ειρηνευτικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τορ Γουένεσλαντ, θα συναντούσε τον επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανιγιέ, στο Κατάρ.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε πάνω από δώδεκα αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα μετά τα μεσάνυχτα, στοχεύοντας αυτά που χαρακτήρισε ως μονάδα αποθήκευσης όπλων στο σπίτι αξιωματούχου της Χαμάς κι στρατιωτικές υποδομές στα σπίτια άλλων διοικητών της οργάνωσης.

Ραδιόφωνο της Χαμάς μετέδωσε πως μια γυναίκα σκοτώθηκε και τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν σε μια επίθεση στην πόλη Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα. Μάρτυρες ανέφεραν πως πολλαπλοί κύριοι δρόμοι υπέστησαν επίσης ζημιές στα αεροπορικά πλήγματα.

Περίπου 450 κτίρια στη Γάζα έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές μεταξύ των οποίων έξι νοσοκομεία και εννιά κέντρα υγείας, ανέφερε η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ. Πάνω από 52.000 είναι οι εκτοπισμένοι στη Γάζα.

Οι Ισραηλινοί που ζουν σε περιοχές οι οποίες στοχεύονται συχνά από ρουκέτες άρχισαν την ημέρα τους την Πέμπτη χωρίς τον συνηθισμένο ήχο των σειρηνών. Ωστόσο μετά από οκτάωρη διακοπή ήχησαν ξανά στο νότιο Ισραήλ. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή απώλειες.

Το Ισραήλ είπε ότι περίπου 4.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί εναντίον του από τη Γάζα από τότε που άρχισαν οι εχθροπραξίες, κάποιες εκ των οποίων έπεσαν στην ίδια τη Γάζα και άλλες καταρρίφθηκαν από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome.

Τόσο η Ουάσινγκτον, όσο και αρκετές κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής, επιδιώκουν τερματισμό της βίας μέσω διπλωματίας. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν να συνεδριάσει την Πέμπτη, με συμμετοχή πολλών υπουργών Εξωτερικών, μα δεν αναμενόταν ανάληψη δράσης.

Οι ΗΠΑ είπαν ότι δεν θα στήριζαν μια γαλλική έκκληση για ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας ότι θεωρούν πως τέτοιες ενέργειες θα υπονόμευαν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της βίας.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ