Κεντάρο Μιούρα: Νεκρός στα 54 του ο δημιουργός του bestselling manga Berserk


Δυσάρεστα νέα για τους λάτρεις του Berserk και του Kentaro Miura καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της εκδοτικής του Hakushensha ο πολυαγαπημένος mangaka πέθανε στις 6 Μαϊου 2021 σε ηλικία 54 ετών από διαχωρισμό αορτής. H κηδεία του τελέστηκε σε κλειστό κύκλο.

Ο Miura που γεννήθηκε το 1966 έδειξε από νωρίς την αγάπη του για τα manga δημιουργώντας τον πρώτο του τίτλο, «Μiuranger» σε ηλικία 10 ετών. Ήδη από τα 18 του δούλευε ως βοηθός για τον δημιουργό του “Hajime no Ippo”, George Morikawa.

Το πλέον γνωστό και αγαπημένο από το κοινό dark fantasy έργο του όμως ήταν το “Berserk” το οποίο ξεκίνησε να εκδίδεται το 1989.

Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από τον Guts έναν μοναχικό πρώην μισθοφόρο ο οποίος έχει κερδίσει τον τίτλο του Μαύρου Ξιφομάχου. Ο Guts περιπλανιέται σε αναζήτηση εκδίκησης σκοτώνοντας φρικιαστικά τέρατα που λέγονται Apostoles. Σταδιακά ένας βίαιος και ανελέητος κόσμος ξετυλίγεται γύρω από τον χαρακτήρα δείχνοντας το παρόν, το παρελθόν του και πάνω από όλα το γιατί το αντικείμενο του μίσους του είναι ο πάλαι πότε καλύτερός του φίλος Griffith.

Τo manga που αριθμεί τους 41 τόμους έχει πάνω από 40 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Δεν θα ήταν υπερβολή αν το χαρακτηρίσουμε πολιτιστικό φαινόμενο που επηρέασε τόσο τα μετέπειτα manga όσο και την ποπ κουλτούρα γενικότερα. Μαζί με την γεμάτη βία, και κυνισμό ιστορία όπου εφαρμοζόταν πάντα ο νόμος του ισχυρότερου και του εξυπνότερου, ξεχώρισε και η μοναδική δυνατότητα του δημιουργού ως καλλιτέχνης να φέρνει σε ζωή τους χαρακτήρες αλλά και την ιστορία μέσα από ρεαλιστικά πάνελ που δεν θα ήταν υπερβολή σε πολλές περιπτώσεις να συγκριθούν με πίνακες τέχνης. Δυστυχώς το κοινό πιθανότατα δεν θα δει ποτέ το τέλος και την αναμέτρηση που περίμενε αλλά μπορούμε να πούμε ότι σίγουρα θα απολαύσει το ταξίδι που κατόρθωσε να δει μέχρι αυτό το σημείο.

Το manga μεταφέρθηκε αρκετές φορές σε anime τόσο σε σειρές όσο και ταινίες αλλά ήταν τέτοια η επίδραση της έντυπης μορφής που καμία δεν ανταποκρίθηκε πλήρως στο μεγαλείο του αρχικού υλικού.

Ο Miura τιμήθηκε το 2002 με το Tezuka Osamu Cultural Prize.

Πρόσφατα δε η Darkhorse ξεκίνησε να εκδίδει μια συλλεκτική δερματόδετη 3 σε 1 έκδοση που αναδεικνύει στο έπακρο τα πανέμορφα καρέ της ιστορίας. Μπορεί το κοινό να απολαύσει επίσης την αυτόνομη ξεχωριστή ιστορία “Gigantomaxia”

Σε κάθε περίπτωση είναι σίγουρο ότι με την απώλεια αυτή, ο κόσμος των manga αλλά και των κόμικς γενικότερα έγινε πιο φτωχός. Η σκέψη μας βρίσκεται μαζί με την οικογένειά του σε αυτήν την δύσκολη στιγμή.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ