Πύρινη «κόλαση» στα Γεράνεια Όρη – Νύχτα αγωνίας στο Αλεποχώρι – Εκκενώθηκαν κι άλλες περιοχές (vids, pics)


Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο

Νύχτα πύρινης «κόλασης» από τη φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας και συνεχίζει για δεύτερο 24ωρο το καταστροφικό της έργο φτάνοντας στην Δυτική Αττική

Το βράδυ της Πέμπτης 20 Μαΐου κινητοποιήθηκε ο στρατός αλλά και αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να απομακρυνθούν οι κάτοικοι στο Αλεποχώρι. Στρατός και Αστυνομία χτύπησαν τις πόρτες σπίτι – σπίτι για εκκενωθεί η περιοχή.

Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και έχουν ένταση 7 μποφόρ.Στη μάχη με τις φλόγες επιχειρούν 265 πυροσβέστες, 82 οχήματα, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς επίσης όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα διατέθηκαν στην πυρόσβεση μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας (το ΜΕΤΠΕ, 8 Α/Φ, 9 PZL,1 CHINOOK & 2 E/Π για συντονισμό από αέρος). Παράλληλα υπάρχει συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές πυροσβέστες. Τις δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά – Βίντεο ντοκουμέντο:

 

Εκκενώσεις οικισμών

Η Πολιτική Προστασία, λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης, προχώρησε σε νέα ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, συστήνοντας στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, όπως απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.

Οι φλόγες είχαν φτάσει στον οικισμό Χάνι Κοκκιναρέας στα Μέγαρα, ο οποίος εκκενώθηκε ενώ έγιναν αρκετοί απεγκλωβισμοί πολιτών με αναπηρίες από σπίτια. Ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς υπήρχε κίνδυνος εγκλωβισμού τους.

Στρατός στο Αλεποχώρι
Οι φλόγες το βράδυ της Πέμπτης 20 Μαΐου έφτασαν κοντά στην παραλία του Αλεποχωρίου. Είχε προηγηθεί κινητοποίηση του στρατού για να εκκενωθούν περιοχές, καθώς η φωτιά συνέχιζε το καταστροφικό της έργο.

 

Αυτοψία του Policenews σε Σχίνο – Βαμβακιές – Μαυρόλιμνη – Φωτογραφίες ντοκουμέντο από τα αποκαΐδια που άφησε η φωτιά που πέρασε

Λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Τετάρτης σήμανε συναγερμός. Η φωτιά ξεκίνησε κοντά στο υδραγωγείο του Σχίνου Κορινθίας, τη στιγμή που άνεμοι 5-6 μποφόρ “χτυπούσαν” την περιοχή. Σχεδόν αστραπιαία, η φωτιά επεκτάθηκε στο πευκόδασος στα Γεράνεια Όρη το οποίο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια “Μήλος της Έριδος” από συμφέροντα που θέλουν να τοποθετήσουν ανεμογενήτριες, αλλά και λόγω των επικείμενων αλλαγών των δασικών χαρτών. Η φωτιά ήταν βαλτή ή τυχαία λοιπόν; Απαντήσεις θα πάρουμε τις επόμενες ημέρες

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν και με το πρώτο φως της μέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Σχίνο Λουτρακίου, ενώ υπάρχει ετοιμότητα προκειμένου, αν χρειαστεί, να γίνει εκκένωση κι άλλων οικισμών. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι Αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση των οικισμών Σχίνος και Αγία Σωτήρα, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν οι οικισμοί Βαμβακές και Μαυρολίμνη και κατόπιν για προληπτικούς λόγους, οι μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού και Αγίας Παρασκευής, καθώς και οι οικισμοί, Μάζη και Παρασκευά, διότι το πύρινο μέτωπο κινείτο ανατολικά και διέσχιζε τα Γεράνεια Oρη.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ σε δασική έκταση, στην περιοχή Σχίνο Λουτρακίου και η οποία κατευθύνεται προς το Αλεποχώρι.

Mάλιστα, τον ουρανό της Αττικής σκέπασε ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά που εξακολουθεί να μαίνεται. Οπως αναφέρουν μαρτυρίες στα social media, μπαλκόνια στον Πειραιά, τα νότια προάστια, το κέντρο της Αθήνας, ακόμα και στο Κορωπί, γέμισαν με στάχτες.

Το Policenews, κάνει οδοιπορικό στα καμένα που άφησε η φωτιά του μαίνεται αυτή την ώρα και κατευθύνεται προς το Αλεποχώρι:


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ