Λωρίδα της Γάζας: Πώς φτάσαμε στην κατάπαυση πυρός για Ισραήλ και Παλαιστίνη


Λωρίδα της Γάζας: Εκεχειρία από τα ξημερώματα της Παρασκευής (21.05) ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς. Τι ανέφεραν οι δυο πλευρές, ο τραγικός απολογισμός του δεκαήμερου συγκρούσεων που έβαλε ξανά «φωτιά» στη πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής.

Ήταν 10 Μαΐου όταν άρχισαν για ακόμα μια φορά εχθροπραξίες ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ. Στις ρουκέτες που εξαπέλυσε η ακραία Μουσουλμανική Οργάνωση από τον Παλαιστινιακό θύλακα απάντησε με σφοδρές επιθέσεις η κυβέρνηση του Ισραήλ, με τη λίστα των νεκρών και των τραυματιών καθημερινά να γιγαντώνεται. Ο πλανήτης παρακολούθησε για πολλά 24ωρα με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, με τους ηγέτες των ισχυρών χωρών να ζητούν μεν κατάπαυση πυρός αλλά να προσπαθούν παράλληλα να δικαιολογήσουν την αντίδραση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς. Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαζε «μπουρλότο» στην περιοχή κηρύσσοντας… Τζιχάντ και καλώντας σε συσπείρωση όλο τον Μουσουλμανικό κόσμο.

Μετά από 10 ημέρες εχθροπραξιών και αιματηρών συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, που είχαν ως το βράδυ της Πέμπτης τον τραγικό απολογισμό του θανάτου 223 Παλαιστίνιων, 12 Ισραηλινών και τους τραυματισμούς χιλιάδων από τη μια πλευρά και εκατοντάδων από την άλλη, συμφωνήθηκε εκεχειρία μεταξύ των δυο πλευρών το βράδυ της Πέμπτης (20.05).

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συνέχισαν να κατηγορούν ο ένας τον άλλον για Γενοκτονία κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε πως είναι απαράδεκτη η συνέχιση των πυρών και ζήτησε άμεση κατάπαυση.

Καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις φαίνεται πως ήταν η συνομιλία που είχε ο Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε νωρίτερα την Πέμπτη (20.05) τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι. Μάλιστα, η αιγυπτιακή τηλεόραση ήταν αυτή που μετέδωσε πρώτη ότι υπάρχει συμφωνία για εφαρμογή της εκεχειρίας από τις 02:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής μετά από επιτυχημένη διαμεσολάβηση του Καΐρου.

Η Χαμάς πήρε πρώτη επίσημη θέση αναφέροντας πως η κατάπαυση πυρός θα τεθεί σε ισχύ τη συγκεκριμένη ώρα, ενώ αυτό επιβεβαίωσε και ο Ισλαμικός Τζιχάντ. Η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέδωσε τελευταία την ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας ότι συμφωνήθηκε εκεχειρία για τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για την ώρα που θα συνέβαινε επίσημα αυτό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης, η Αίγυπτος ήταν εκείνη που έκανε πρόταση για την εκεχειρία, η οποία θα είναι «αμοιβαία και άνευ όρων». Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το συμβούλιο ασφαλείας, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενέκρινε ομόφωνα την εκεχειρία στη βάση αυτού που ένας αξιωματούχος αποκάλεσε «ηρεμία έναντι ηρεμίας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ