Γιατί απασφάλισε ο Τσίπρας – Η συνάντηση με τον Τασούλα, το κρυφό τηλεφώνημα και η απουσία Μητσοτάκη


Τι κρύβεται πίσω από την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα χθες στη Βουλή και γιατί αποφάσισε να «σπάσει» το ιδιότυπο καθεστώς καραντίνας που επικρατεί στο Κοινοβούλιο.

Στην παρέμβαση στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, παρά τη σοβαρότητα του θέματος, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του και αφιέρωσε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της στα θέματα της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Η επιλογή αυτή δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πλέον τίθεται θέμα «κακοποίησης» της Δημοκρατίας και ότι από τη στιγμή που οι θεσμικές κινήσεις στις οποίες προχώρησε το προηγούμενο διάστημα έπεσαν στο κενό, έπρεπε να θέσει το ζήτημα δημόσια έτσι ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες.

Το θέμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι καινούργιο. Εδώ και μήνες, από την Κουμουνδούρου ζητούν από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να τελειώσει αυτή την ιδιότυπη καραντίνα που ισχύει στο Κοινοβούλιο και να ξεκινήσει να λειτουργεί με μέτρα μεν, τα οποίο όμως δεν θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του. Άλλωστε, κάνουν λόγο για «απαράδεκτες πρακτικές και φαινόμενα αντικοινοβουλευτικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου».

Μάλιστα, τον Φεβρουάριο, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Κώστα Τασούλα, εκφράζοντας του όλες του τις διαφωνίες για τα όσα συμβαίνουν και ειδικά για τον τρόπο που διεξάγονται οι ονομαστικές ψηφοφορίες. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψιν του τα επιδημιολογικά δεδομένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία και οι βουλευτές να ψηφίζουν ηλεκτρονικά και όχι να γίνεται με επιστολικές ψήφους οι οποίες στέλνονται στις γραμματείες των κομμάτων.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει «αδιανόητο και κορυφαίο θέμα» την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως είπε, «μέχρι σήμερα δεν έχει ορίσει την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το μείζον ζήτημα της συρρίκνωσης της δημοκρατίας», παρότι το σχετικό αίτημα το έχει καταθέσει από τις 23 Δεκεμβρίου.

Λίγες ημέρες μετά τη διά ζώσης συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες, υπήρξεκαι τηλεφωνική επικοινωνία, μετά από πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, η οποία δεν είχε διαρρεύσει στα Μέσα Ενημέρωσης, με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επαναλαμβάνει τις θέσεις του, καθώς εκείνο το διάστημα θα ψηφίζονταν σημαντικά νομοσχέδια.

Από τότε πέρασαν τρεις μήνες και τίποτα δεν άλλαξε. Οι περιορισμοί παραμένουν και η συζήτηση που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Αντίθετα, έχουν γίνει δύο άλλες που ζήτησε η Φώφη Γεννηματά, με το ίδιο μάλιστα θέμα, γεγονός που έχει εξοργίσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι παρά το γεγονός πως έχουν ανοίξει σχεδόν όλες οι δραστηριότητες στη χώρα, η Βουλή παραμένει σε «καραντίνα», με ευθύνη του πρωθυπουργού. Όπως υποστηρίζουν, ο τελευταίος θέλει να κρύψει τις εσωκομματικές διαφωνίες που υπάρχουν στο κόμμα τους σε μία σειρά από νομοσχέδια που εκκρεμούσαν, όπως αυτό για τη συνεπιμέλεια (που ψηφίστηκε χθες), την φαρμακευτική κάνναβη και φυσικά τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να κλιμακώσει την αντιπαράθεση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της από εδώ και εμπρός. Ως πρώτο βήμα αντίδρασης, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωση την επιστροφή των βουλευτών του στη Βουλή, έτσι ώστε να είναι άπαντες παρόντες στις επόμενες μάχες και ειδικά στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ