ΗΠΑ HPV: Οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας πέφτουν αλλά αυξάνονται και άλλοι καρκίνοι που σχετίζονται με το φύλο


ΗΠΑ HPV: Η μεγαλύτερη πτώση των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας παρατηρήθηκε σε νεαρές γυναίκες που θα ήταν οι πρώτες που θα έπαιρναν το εμβόλιο HPV ως πρόληψη. Ο έλεγχος και το εμβόλιο HPV οδήγησαν σε πτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα μελέτη, αλλά τα κέρδη αντισταθμίζονται από την αύξηση άλλων όγκων που προκαλούνται από τον ιό.

Το στοματικό σεξ βοηθά στην τροφοδότηση περισσότερων περιπτώσεων καρκίνου του στόματος και του λαιμού στους άνδρες. Για τις ηλικιωμένες γυναίκες, ο καρκίνος του πρωκτού και ένας σπάνιος τύπος καρκίνου του ορθού που προκαλείται από τον HPV μπορεί να είναι πιο συχνός από τους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας έως το 2025.

«Μια κοινή λανθασμένη αντίληψη είναι ότι το εμβόλιο HPV έχει λύσει το πρόβλημα των καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV. Δυστυχώς, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι μακρύτερα από την αλήθεια», δήλωσε η Δρ Maura Gillison του Πανεπιστημίου του Τέξας, MD Anderson Cancer Center, που δεν συμμετείχε στην μελέτη.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας πριν από την παρουσίαση στην ετήσια συνάντησή της τον επόμενο μήνα.

Ο HPV ή ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος, είναι η πιο συνηθισμένη σεξουαλική λοίμωξη του έθνους. Οι περισσότερες μολύνσεις από τον HPV δεν προκαλούν συμπτώματα και εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, ορισμένες προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και άλλες αναπτύσσονται σε καρκίνους, περίπου 35.900 κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Στις ΗΠΑ, το εμβόλιο HPV έχει προταθεί από το 2006 για κορίτσια ηλικίας 11 ή 12 ετών και από το 2011 για αγόρια της ίδιας ηλικίας, ενώ προτείνονται πλάνα για άτομα έως 26 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι θα χρειαστούν χρόνια για να δούμε τον πραγματικό αντίκτυπο, διότι μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να μετατραπεί μια χρόνια λοίμωξη από τον HPV σε καρκίνο.

Αυτό που οδηγεί στις τάσεις του καρκίνου του HPV είναι η νεανική σεξουαλική συμπεριφορά των baby boomers πριν από το εμβόλιο. Το εμβόλιο λειτουργεί καλύτερα όταν χορηγείται σε νεότερες ηλικίες προτού τα άτομα εκτεθούν στον HPV μέσω σεξουαλικής δραστηριότητας, οπότε έφτασε πολύ αργά για τους boomers.

“Οι σεξουαλικές τάσεις άρχισαν να αλλάζουν και να ελευθερώνονται στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και συνεχίστηκαν στη δεκαετία του ’70 και του ’80, έως ότου η επιδημία του HIV” προκάλεσε τους ανθρώπους να είναι πιο προσεκτικοί, δήλωσε ο Δρ Ernest Hawk, ειδικός για την πρόληψη του καρκίνου στον MD Anderson, ο οποίος δεν συμμετέχει στη μελέτη.

“Οι άνθρωποι είχαν πολύ περισσότερους συνεργάτες και πολλούς περισσότερους τύπους αλληλεπιδράσεων”, δήλωσε ο Hawk.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν εξέτασαν στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο των ΗΠΑ από το 2001-2017, διαπίστωσαν περισσότερες από 657.000 περιπτώσεις καρκίνου που σχετίζονται με τον HPV, 60% στις γυναίκες και 40% στους άνδρες.

Ενώ τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μειώθηκαν κατά περίπου 1% ετησίως, άλλοι τύποι αυξήθηκαν.

Για τους άνδρες, οι καρκίνοι του στόματος και του λαιμού αυξήθηκαν περισσότερο, σχεδόν 3% ετησίως.

Για τις γυναίκες, ο καρκίνος του πρωκτού και ένας σπάνιος καρκίνος του ορθού αυξήθηκαν περισσότερο, επίσης σχεδόν 3% ετησίως.

Η μεγαλύτερη πτώση των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας παρατηρήθηκε σε νεαρές γυναίκες που θα ήταν οι πρώτες που θα έπαιρναν το εμβόλιο HPV όταν ήταν preteens, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Cheng-I Liao του Γενικού Νοσοκομείου Βετεράνων Kaohsiung στην Ταϊβάν.

Αυτό υποδηλώνει ότι το εμβόλιο έπαιξε ρόλο, μαζί με το τεστ Παπανικολάου, τα οποία οδήγησαν σε περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για τους άλλους καρκίνους, αν και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ένα εμβόλιο, το Merck’s Gardasil 9, διατίθεται στις ΗΠΑ. Το κόστος καλύπτεται πλήρως από ιδιωτική και δημόσια ασφάλιση υγείας.

Ο εμβολιασμός είχε αυξηθεί προτού η πανδημία COVID-19 και οι λοιμώξεις μειωθούν δραματικά μεταξύ των νεαρών γυναικών.

Η έρευνα δείχνει ότι το εμβόλιο προλάμβανε και τις στοματικές λοιμώξεις στους άνδρες. Ωστόσο, ο εμβολιασμός σταμάτησε κατά τη διάρκεια του κλειδώματος καθώς οι οικογένειες έλειπαν από τα ραντεβού του γιατρού, δήλωσε ο Hawk.

Ο εμβολιασμός μαθητών γυμνασίου και λυκείου για την COVID-19 θα δώσει στους γιατρούς την ευκαιρία να ενθαρρύνουν ταυτόχρονα τις λήψεις του εμβολίου HPV, είπε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ