Δέκα ελικόπτερα Ericsson και το ρωσικό μεγαθήριο Beriev στις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής


Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην προετοιμασία που γίνεται για την αντιμετώπιση των φετινών πυρκαγιών, κυρίως με τον εναέριο στόλο ο οποίος θα ενισχυθεί

Στην ένταση και στο μέγεθος της φωτιάς στο Σχίνο Κορινθίας η οποία επιδεινώθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών και την κατέστησαν ως μια από τις μεγαλύτερες της τελευταίες 20ετίας που ξέσπασαν κατά την διάρκεια της άνοιξης, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προετοιμασία που γίνεται για την αντιμετώπιση των φετινών πυρκαγιών, κυρίως με τον εναέριο στόλο ο οποίος θα ενισχυθεί.

«Αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά, σε μια χρονική συγκυρία εκτός της βασικής αντιπυρικής περιόδου χωρίς 29 μισθωμένα μέσα, δηλαδή χωρίς τα 12 μεσαίου τύπου, χωρίς τα 10 βαρέως τύπου, τα Erickson, και το βασικότερο είναι χωρίς τα δύο επιπλέον εργαλεία που θα έχουμε φέτος που είναι οι 6 τράκτορες και το ρωσικό το Μπέριφ με τις δυνατότητες που έχει για 12 τόνους.

Σημειώνεται ότι φέτος η χώρα μας θα έχει επιπλέον μέσα στον εναέριο στόλο, τα οποία εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν μια υπολογίσιμη δύναμη, με τα ήδη υπάρχοντα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που κάθε χρόνο γίνονται και πιο απειλητικές και επικίνδυνες, λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Σύμφωνα με τον κύριο Χαρδαλιά, «μεταξύ των νέων μέσων είναι και το μεγαθήριο ρωσικό Beriev Be-200 πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να μεταφέρει 12 τόνους νερού ή επιβραδυντικού υγρού που έκλεισε ο Νίκος Χαραδαλιάς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρωσία».

Από την Τρίτη, όπως γνωστοποίησε θα αρχίσει η παραλαβή 10 ελικοπτέρων βαρέως τύπου Ericsson, δηλαδή ενός παραπάνω από πέρυσι, καθώς και 12 ελικοπτέρων μεσαίου τύπου, όπως και πέρυσι. Στον στόλο των μισθωμένων αεροσκαφών, που έχει κλείσει η Πολιτική Προστασία, φέτος προστίθενται και έξι νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Πρόκειται για 6 ελικοφόρα αμφίβια αεροσκάφη Air- Tractor αμερικανικής κατασκευής πολλαπλών ρόλων. Τα αεροσκάφη αυτά, που αποκαλούνται και «μίνι Καναντέρ», χρησιμοποιούνται ήδη και σε άλλες μεσογειακές χώρες, όπως στην Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρο και Ισραήλ, έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς τριών τόνων πυροσβεστικού υλικού και μπορούν να χρησιμοποιούν και για επιτήρηση δασών σε όλη την Ελλάδα αφού διαθέτουν πέντε ώρες αυτονομία πτήσεως. Έχουν δύο άτομα πλήρωμα, ένα πιλότο και έναν παρατηρητή, ενώ μπορούν να εφοδιαστούν με υγρό και σε στάση, από κάποιο αεροδρόμιο.

Στη μίσθωση των συγκεκριμένων αεροσκαφών προχώρησε η Πολιτική Προστασία για ενίσχυση, προκειμένου να υπάρχει διαρκώς διαθεσιμότητα, καθώς τα δικά μας αεροσκάφη είναι ήδη γερασμένα και παρά τη συντήρηση και αναβάθμιση που έχει γίνει είναι δύσκολη η συνεχής διαθεσιμότητά τους. Σημειώνεται ότι τα διαθέσιμα δικά μας είναι 14 «καναντέρ» (8-9 CL 215 και 5 CL 415), 19 αεροσκάφη PZL, δύο ελικόπτερα super puma και τρία BK της Πυροσβεστικής καθώς και τρία «Σινούκ» του Στρατού.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς στις 15 Ιουνίου έχουμε την πλήρη δύναμή μας διαθέσιμη και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση οι φωτιές σβήνουν από τις επίγειες δυνάμεις. Νομίζω ότι το προσωπικό μας και πολύ εκπαιδευμένο είναι και αυταπάρνηση μεγάλη έχει δείξει φάνηκε αυτές τις συνεχόμενες ώρες που βρίσκονται εκεί στο πεδίο, όλα τα στελέχη μας, ταξίαρχοι στρατηγοί με μόνο τους μέλημα, στοίχημα να προσπαθήσουμε να οριοθετήσουμε μία φωτιά»

Μεγάλη βαρύτητα για την φετινό καλοκαίρι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε στην πρόληψη, επισημαίνοντας τις ευθύνες όλων των αρμόδιων φορέων για τον καθαρισμό των δασών, αλλά και του καθενός ξεχωριστά, με αφορμή τις ιδιαιτερότητες, τα προβλήματα και τα μηνύματα της τωρινής πυρκαγιάς.

«Θα πρέπει να σταθώ σε ένα κομμάτι που αφορά στην ανάγκη όλοι όσοι εμπλέκονται στο ζήτημα της πρόληψης να ολοκληρώσουν τους καθαρισμούς που χρειάζεται. Εμείς από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας και σε αυτή την περίπτωση κάναμε αυτό που έπρεπε δίνοντάς τους τα εργαλεία, τις δυνατότητες κηρύσσοντας κάποιες περιοχές σε έκτακτη ανάγκη. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης φωτιάς θα πρέπει να πω ότι τα συγκεκριμένα δάση είναι ιδιωτικά δάση με ό,τι σημαίνει αυτό για τη διαχείρισή τους, η διαχείρισή τους δηλαδή γίνεται από τους δασοκτήμονες και όχι από το κράτος. Όμως αυτό δεν αποτελεί οποιαδήποτε δικαιολογία αντίθετα είναι κι ένα μήνυμα ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με την κλιματική αλλαγή και τα δεδομένα να αλλάζουν συνεχώς θα πρέπει ο καθένας να κάνει αυτό που πρέπει. Εμείς έχουμε πάρει και έξτρα πρωτοβουλίες, ήδη βλέπετε ότι καθαρίζεται η Ιπποκράτειος Πολιτεία, ήδη έχουν ξεκινήσει οι καθαρισμοί στο Τατόι, η υπογειοποίηση των καλωδίων σε κάθε περίπτωση είμαστε στο πλευρό των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των εμπλεκόμενων φορέων, συμπληρωματικά, επικουρικά ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε καταστάσεις και αυτό που λέγεται πρόληψη να μην μένει απλά στα χαρτιά αλλά να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ