Αθλητισμός: Η μη φαρμακευτική παρέμβαση αντιμετώπισης των σεξουαλικών δυσλειτουργιών στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες [vid]


Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική περίοδος που βιώνουν όλες οι γυναίκες μετά από μια ορισμένη ηλικία. Συνιστά μια περίπλοκη αλληλεπίδραση γενετικών, βιολογικών και ψυχολογικών παραγόντων. Η μείωση των επιπέδων των ορμονών των οιστρογόνων στον οργανισμό προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, τη σωματική, ψυχική και σεξουαλική υγεία των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Ως εκ τούτου, η μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τις σεξουαλικές σχέσεις, καθώς φέρνει αλλαγές στα βιολογικά συστήματα που εμπλέκονται στη σεξουαλική λειτουργία και ανταπόκριση της γυναίκας.

Η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής των γυναικών και την αυτοεκτίμησή τους, προκαλώντας συναισθηματικές αλλαγές και προκλήσεις και επιδρώντας στην ποιότητα της σχέσης. Δεδομένου ότι οι γυναίκες περνούν το ένα τρίτο – ή περισσότερο – της ζωής τους μετά την εμμηνόπαυση, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στα ζητήματα υγείας και τις σεξουαλικές δυσκολίες που πιθανώς βιώνουν.

Η σημασία της άσκησης στην εμμηνόπαυση: Μια μη φαρμακευτική παρέμβαση αντιμετώπισης των προκλήσεων που σχετίζονται με την σεξουαλική υγεία των γυναικών

Ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με πληθώρα επιπτώσεων στην υγεία, όπως για παράδειγμα καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα. Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η σωματική αδράνεια έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνδέονται με την εμμηνόπαυση. Η σωματική άσκηση είναι μία από τις πιο ευρέως αναγνωρισμένες μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις και τα οφέλη της για τη σωματική και ψυχική υγεία έχουν επισημανθεί από μελέτες και ερευνητικά ευρήματα. Η σωματική άσκηση μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα για την πρόληψη των σεξουαλικών προβλημάτων ή δυσλειτουργιών των γυναικών, δεδομένου ότι πολλοί από τους φυσιολογικούς μηχανισμούς που ενεργοποιούνται κατά την σωματική δραστηριότητα διαδραματίζουν επίσης ρόλο στη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών – βλ. για παράδειγμα τις ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ