Κορωνοϊός Επιπτώσεις: Οι μακροχρόνιες νευρολογικές συνέπειες της νόσησης από Covid-19

Μεταξύ των επιπτώσεων της νόσησης από Covid-19 είναι η βλάβη του νευρικού συστήματος. Οι γιατροί σε ένα μεγάλο ιατρικό κέντρο του Σικάγο διαπίστωσαν ότι πάνω από το 40% των ασθενών με COVID εμφάνισαν νευρολογικές βλάβες στην αρχή της νόσου. Μερικές φορές οι νευρολογικές επιπτώσεις μπορεί να είναι ανεπίστρεπτες ή και να οδηγήσουν σε θάνατο.

Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει τώρα ότι μπορεί να υπάρχουν μακροχρόνιες νευρολογικές συνέπειες σε εκείνους που επιβιώνουν από COVID-19 μολύνσεις. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αυξανόμενη απόδειξη ότι μπορεί να υπάρχει ήπια εγκεφαλική βλάβη  – εμφανίζεται σε πολλούς επιζώντες – που μπορεί να προκαλέσει γνωστικά, συμπεριφορικά και ψυχολογικά προβλήματα.

  • Πώς ο COVID βλάπτει τον εγκέφαλο;

Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο απευθείας μέσω εγκεφαλίτιδας. Σε μια βρετανική μελέτη 12 ασθενών με εγκεφαλίτιδα, ένας εξ αυτών ανάρρωσε πλήρως, 10 είχαν μερική ανάρρωση και ένας πέθανε. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ένας αριθμός ασθενών με COVID υπέστη εγκεφαλικό. Η μόλυνση με COVID είναι παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια. Ειδικότερα, μια ομάδα Καναδών γιατρών διαπίστωσε ότι άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών είχαν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με μόλυνση από COVID, αλλά ακόμη και νεαρά άτομα είναι επτά φορές πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο από τον κορωναϊό έναντι του ιού της γρίπης.

Τα στοιχεία της αυτοψίας ασθενών έχασαν την μάχη με τον COVID στη Φινλανδία υποδηλώνουν ότι μια άλλη σημαντική αιτία εγκεφαλικής βλάβης είναι η έλλειψη οξυγόνου. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι αρκετοί από τους ασθενείς στους οποίους έγινε η αυτοψία δεν έδειξαν σημάδια εγκεφαλικού “τραυματισμού” κατά τη διάρκεια της μόλυνσης από COVID – ωστόσο όλοι είχαν εγκεφαλική βλάβη. Σε έναν ασθενή παρατηρήθηκε απώλεια γεύσης και σε δύο οξεία αναπνευστική δυσχέρεια, αλλά κανένας από αυτούς τους ασθενείς δεν θεωρήθηκε να έχει εγκεφαλική βλάβη ενώ ήταν εν ζωή.

Μια νέα μελέτη από γιατρούς του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι μεγάλα κύτταρα που ονομάζονται μεγακαρυοκύτταρα μπορεί να βρεθούν στα τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου των ατόμων που απεβίωσαν από τη νόσο του COVID-19. Τα μεγακαρυοκύτταρα δημιουργούν αιμοπετάλια – μέρος του συστήματος πήξης του αίματος – και αυτά τα κύτταρα δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί. Πρόκειται για μια παρατήρηση που δεν είχε αναφερθεί ποτέ στην ιατρική βιβλιογραφία. Οι νευροπαθολόγοι πιστεύουν ότι αυτά τα κύτταρα θα μπορούσαν να σχετίζονται με εγκεφαλικά επεισόδια που παρατηρήθηκαν σε άτομα με τη νόσο της COVID-19.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ