Χανια: Στα άδυτα του γηροκομείου με τους περίεργους θανάτους – Συγκλονίζουν οι νέες μαρτυρίες


Αποκαλυπτικά είναι τα όσα έφερε στο φως η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλη για τον οίκο ευγηρίας στα Χανιά με τους εβδομήντα περίεργους θανάτους

Τρόφιμοι και εργαζόμενοι μίλησαν στην κάμερα της εκπομπής για τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα. ήταν τα όσα ανέφερε η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου.

Το «Τούνελ» μίλησε και με τη δικηγόρο και συγγενή τρόφιμου, που έχασε τη ζωή του. Είναι η γυναίκα που έφερε στο φως την όλη υπόθεση με μήνυση εναντίον του γηροκομείου για έκθεση ηλικιωμένου σε κίνδυνο. Η ίδια είναι και συνήγορος δεκάδων άλλων οικογενειών που ψάχνουν να βρουν την αλήθεια για τους θανάτους των δικών τους ανθρώπων.

Στην εκπομπή μίλησε και η κόρη ηλικιωμένης που πέθανε από την «αδιαφορία και εγκατάλειψη».

Η μαρτυρία της ιδιοκτήτριας

Η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, Χρυσή Λιονάκη, μίλησε στο «Τούνελ» για τους θανάτους των ηλικιωμένων ενώ αναφέρθηκε και στους πρώην υπαλλήλους που στράφηκαν εναντίον της.

«Στη συγκεκριμένη μήνυση κατέθεσαν ως μάρτυρες δύο πρώην εργαζόμενοι, οι οποίοι αναμείχτηκαν στην πορεία. Δεν είπαν ποτέ στην κατάθεσή τους ότι κακοποιώ τους ηλικιωμένους, τους κακομεταχειρίζομαι, τους αφήνω άπλυτους, απεριποίητους, ότι κλέβω δόντια και περιουσίες. Αυτό που ειπώθηκε ήταν ότι είχα ελλείψεις».

Παραδέχεται πως τα βράδια ένας μόνο υπάλληλος ήταν υπεύθυνος για σχεδόν πενήντα ανθρώπους και πως στο γηροκομείο εργάζονται και ανειδίκευτοι, αλλά μόνο για να ταΐζουν, να κάνουν μπάνιο και να προσέχουν τους γέροντες.

Αναφορικά με τον μεγάλο αριθμό των νεκρών, η κ. Λιονάκη είπε πως πρόκειται για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που πήγαν στη μονάδα σε προθανάτιο στάδιο.

«Θα απολογούμαι εγώ γιατί επέλεξε ο χάρος να τους πάρει; Είναι παράλογο».

Όσον αφορά στην αιτία θανάτου των ασθενών και στον γιατρό του γηροκομείου που έχει «εξαφανιστεί», απάντησε:

«Δε θέλει να μιλήσει ο γιατρός γιατί είναι χαμηλών τόνων. Το 60 με 65% των γιατρών δε γράφουν υποκείμενα νοσήματα, γράφουν κατευθείαν ανακοπή. Είναι λάθος, αλλά δε μπορούμε να καταδικάσουμε έναν γιατρό γι’ αυτό», πρόσθεσε.

«Η εγκατάλειψη έστειλε τη μητέρα μου στο θάνατο»

Η κόρη της ηλικιωμένης γυναίκας που πέθανε, εμφανώς συγκινημένη είπε στο «Τούνελ»:

«Πειστήκαμε όταν είδαμε τις ωραίες φωτογραφίες του γηροκομείου στο διαδίκτυο, αλλά τελικά αποδείχτηκε πως ήταν το τυράκι για τη φάκα. Η μητέρα μου πριν μπει στο γηροκομείο περπατούσε και έπαιρνε μόνο φάρμακα για διαβητικούς. Επειδή ανησυχούσα στην πορεία για την κατάστασή της, άφησα την οικογένειά μου στην Αθήνα και πήγα να μείνω στα Χανιά ώστε να βρίσκομαι κοντά της».

«Δυστυχώς, η φροντίδα που έδειχναν ήταν αναπηρικό καρότσι, καθετήρας και ένα άτομο δεμένο σε μία καρέκλα», πρόσθεσε με πικρία.

Όπως λέει, η μητέρα της ξαφνικά δε μπορούσε καν να σηκώσει το κεφάλι της και έπεφτε κάτω. Είχε ήδη υποτροπιάσει, ενώ οι υπεύθυνοι του γηροκομείου έλεγαν πως ήταν μια χαρά.

«Πήγα αμέσως αεροπορικώς στα Χανιά. Με περίμενε και ένιωσα το τελευταίο της χάδι. Μας κυνηγάνε τα αναπάντητα γιατί…», κατέληξε. Ζητά να αποκαλυφθεί η αλήθεια για να σωθούν άλλες οικογένειες.

Η δικηγόρος που αποκάλυψε τους περίεργους θανάτους

Η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη κινήθηκε δικαστικά γιατί ο πατέρας της πέθανε μετά την παραμονή του στο χώρο του γηροκομείου.

«Στον τελευταίο έλεγχο που έγινε, οι Αρχές ανέφεραν πως δεν προέκυψε κάτι μεμπτό σε βάρος του οίκου ευγηρίας. Ωστόσο βρέθηκαν πενήντα πέντε ηλικιωμένοι να εποπτεύονται από μία και μόνο υπάλληλο, ενώ κάποιοι ήταν κλειδωμένοι, χωρίς να τους ελέγχει κανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι λένε τρόφιμοι και εργαζόμενοι

«Περνάμε καλά, μας περιποιούνται. Έχουμε φαγητό και καθαριότητα. Όλα έγιναν από ζήλια και κακία», ανέφερε μία τρόφιμος.

Εργαζόμενη στο γηροκομείο τονίζει πως αν είχε πέσει κάτι στην αντίληψή της, δε θα ήταν τόσα χρόνια εκεί. Η ίδια αναρωτιέται γιατί κάποιοι αποφάσισαν να βγουν τώρα και να μιλήσουν.

«Αν βλέπανε κάποια πράγματα τότε, γιατί δε μίλησαν; Τώρα δε φοβούνται;».

Όταν ρωτήθηκε για τους δεκάδες θανάτους με αιτιολογία την ανακοπή καρδιάς, απάντησε:

«Σκεφτείτε ότι είναι όλοι 90 – 95 χρονών. Μας τους έφερναν εδώ έτοιμους για να φύγουν».

Η έρευνα της Ασφάλειας Χανιών συνεχίζεται σε βάθος. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Τούνελ», στα γραφεία των αστυνομικών φτάνουν συνεχώς καταγγελίες και από άλλες οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στο γηροκομείο. Ανοίγουν και άλλοι φάκελοι προηγούμενων χρόνων και πιστεύεται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Πηγή: anikolouli.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ