Covid-19: Παιδιά και εμβολιασμός – Ηθικά διλήμματα και χρήσιμες απαντήσεις


Την ώρα που το πρόγραμμα ανοσοποίησης ενηλίκων «τρέχει» σε πολλά μέρη του κόσμου, ανοίγει ο «φάκελος» για τον εμβολιασμό παιδιών. Ειδικοί εξηγούν στο BBC πού βρισκόμαστε στο θέμα ανοσοποίησης ανηλίκω, τι συμβαίνει σε χώρες οπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία και τι να περιμένουμε για την συνέχεια.

Ο εμβολιασμός παιδιών είναι ρουτίνα και είναι ευρέως αποδεκτός – ιλαρά, παρωτίτιδα, πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, ροταϊός, πολλαπλά στελέχη μηνιγγίτιδας, κοκκύτης… και ο κατάλογος συνεχίζεται. Όλα αυτά τα εμβόλια γίνονται σε βρέφη μόλις μερικών εβδομάδων.

Τι συμβαίνει όμως με την Covid-19;

Ορισμένες χώρες πρωτοστατούν – οι ΗΠΑ έχουν ήδη εμβολιάσει περίπου 600.000 παιδιά, ηλικίας μεταξύ 12 και 15 ετών. Αναμένουν νέα δεδομένα ασφαλείας για να κατεβάσουν ακόμη περισσότερο το ηλικιακό όριο από τον επόμενο χρόνο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προχωράει δυναμικά στους ενήλικες – όλος ο ενήλικος πληθυσμός θα πρέπει να έχει λάβει την πρώτη δόση μέχρι το τέλος Ιουλίου – αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά με τα παιδιά.

Η επιστημονική ερώτηση που τίθεται – ο εμβολιασμός των παιδιών θα σώσει ζωές; – είναι περίπλοκη, καθώς η απάντηση μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Υπάρχει επίσης μία ηθική διάσταση, εάν οι δόσεις δηλαδή που προορίζονται για παιδιά θα έσωζαν περισσότερες ζωές εάν είχαν διατεθεί σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε ευάλωτους ενήλικες σε άλλες χώρες.

Ο κίνδυνος του κορονοϊού στα παιδιά είναι πολύ μικρός

Ένα επιχείρημα κατά του εμβολιασμού παιδιών είναι ότι έχουν σχετικά μικρό όφελος από αυτό. «Ευτυχώς, ένα από τα λίγα καλά πράγματα σε σχέση με αυτήν την πανδημία είναι ότι τα παιδιά σπάνια επηρεάζονται σοβαρά από αυτή τη μόλυνση», λέει ο καθηγητής Ανταμ Φιν, μέλος της Μικτής Επιτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Εμβολιασμό και την Ανοσοποίηση.

Οι λοιμώξεις στα παιδιά είναι σχεδόν πάντα ήπιες ή ασυμπτωματικές, κάτι που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις ηλικιωμένες ομάδες που έχουν προτεραιότητα στις εκστρατείες εμβολιασμού. Μελέτη που διενεργήθηκε σε επτά χώρες και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet, εκτιμά ότι λιγότερα από δύο σε σύνολο ενός εκατομμυρίου παιδιών πέθαναν από κορονοϊό, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ακόμα και παιδιά με ιατρικές παθήσεις που αυξάνουν κανονικά τον κινδύνο μόλυνσης από Covid-19 σε ενήλικες δεν εμβολιάζονται αυτήν τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνίσταται να εμβολιάζονται μόνο τα παιδιά «με πολύ υψηλό κίνδυνο έκθεσης σε μόλυνση και σοβαράές επιπτώσεις» – λίστα που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεγαλύτερα παιδιά με σοβαρές αναπηρίες . Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή, αλλά ο κίνδυνος και το όφελος πρέπει να σταθμιστούν προσεκτικά.

Ορισμένες χώρες μπορεί να επωφεληθούν από τον εμβολιασμό παιδιών

Υπάρχει και ένα άλλο πιθανό όφελος από τον εμβολιασμό παιδιών – θα μπορούσε να σώσει τη ζωή άλλων ανθρώπων. Αυτή είναι μια προσέγγιση που χρησιμοποιείται ήδη στη γρίπη. Στη Βρετανία, τα παιδιά ηλικίας από δύο έως περίπου 12 ετών λαμβάνουν το ρινικό σπρέι, κυρίως για την προστασία των παππούδων τους, κάθε χρόνο.

Ένα επιχείρημα λέει ότι αν κάνουμε το ίδιο με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού θα μπορούσαμε να συμβάλουμε στην ανοσία της αγέλης – το σημείο στο οποίο ο ιός δύσκολα θα εξαπλώνεται δηλαδή, επειδή θα έχουν θωρακιστεί εναντίον του, τόσο πολλοί άνθρωποι. Τα εμβόλια κατά της Covid-19 λειτουργούν ευεργετικά στη διακοπή της εξάπλωσης του ιού.

Μία μόνο δόση φαίνεται πως μειώνει κατά το ήμισυ την πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος από τον ιό, ενώ ακόμη και εκείνοι που μολύνονται είναι πολύ λιγότερο πιθανόν να τον μεταδώσουν. Τα παιδιά δεν φαίνεται να μεταδίδουν τον κορονοϊό, αλλά οι μεγαλύτεροι έφηβοι μπορεί να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο.

«Σίγουρα υπάρχουν στοιχεία για πιθανότητα μετάδοσης σε ηλικίες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οπότε ο εμβολιασμός θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στη συνολική μετάδοση» εξηγεί ο Δρ Ανταμ Κουτσάρσκι, από το London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Δεν υπάρχει ωστόσο καθολική και βέβαιη απάντηση σχετικά με το αν αξίζει τον κόπο. Περισσότεροι από το ένα τέταρτο των 16χρονων και 17χρονων στην Αγγλία έχουν αντισώματα κορονοϊού στο αίμα τους, παρά το γεγονός ότι σχεδόν κανένας από αυτούς δεν έχει εμβολιαστεί. Έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο και παρόμοιες χώρες θα μπορούσαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού, χωρίς τον εμβολιασμό παιδιών.

«Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σε χώρες χωρίς πολλά κρούσματα και οι οποίες δεν έχουν τόσο μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη σε ενήλικες, τότε είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία χωρίς τον εμβολιασμό νέων ομάδων”, δήλωσε ο Δρ Κουτσάρσκι.

Η Αυστραλία είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλη διστακτικότητα εμβολίων ενώ μέρη όπως η Νέα Ζηλανδία και η Ταϊβάν, αντιμετώπισαν τον ιό τόσο αποτελεσματικά που δεν τίθενται τέτοια διλήμματα.

Είναι ηθικά αποδεκτός ο εμβολιασμός παιδιών;

Ένα πράγμα που πρέπει να θίξουμε, είναι ποιος δεν εμβολιάζεται, όταν εμβολιάζεται αντί αυτού ένα παιδί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να αναβάλουν τα σχέδιά τους για ανοσοποίηση παιδιών και να δωρίσουν τα εμβόλια στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο οποίος διενήργησε κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης-AstraZeneca, λέει ότι είναι «ηθικά λάθος» να δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά.

Η καθηγήτρια Ελέανορ Ρίλει, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, προσθέτει: «Υπάρχει σοβαρό θέμα εδώ. Αν υπήρχε απεριόριστη διάθεση εμβολίων, θα μπορούσαμε να εμβολιάζουμε τα παιδιά άνω των 12 ετών, αλλά δεν υπάρχει. Τελικά, είναι μια πολιτική απόφαση αν θα δώσουμε προτεραιότητα στα παιδιά μας σε σχέση με τους ενήλικες που πεθαίνουν μαζικά σε πολλές περιοχές του κόσμου».

Πηγή: BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ