Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Κρανίου τόπος μετά την πύρινη λαίλαπα – Βίντεο drone δείχνει την καταστροφή


Φωτιά ΤΩΡΑ: Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξεκίνησε την Τετάρτη (19/5) από το Σχίνο Κορινθίας και κατέκαψε περισσότερα από 55.000 στρέμματα πευκοδάσους – Μεγάλη περιβαλλοντική αλλά και οικονομική καταστροφή έχει προκαλέσει η φωτιά που – Πάνω από 55.000 στρέμματα έγιναν στάχτη ενώ πολλές κατοικίες έχουν εκτεταμένες ζημιές

Ανυπολόγιστη είναι η περιβαλλοντική καταστροφή έχει προκαλέσει η φωτιά που ξέσπασε στον Σχίνο Κορινθίας και κατέκαψε τα Γεράνεια Όρη.

Πάνω από 55.000 στρέμματα έγιναν στάχτη ενώ πολλές κατοικίες έχουν εκτεταμένες ζημιές.

Οι ισχυροί άνεμοι έχουν κοπάσει και συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών στις διάσπαρτες εστίες, καθώς όπως ανέφερε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης στο Open «υπάρχουν διάσπαρτες καύσεις εντός της περιμέτρου της». Πάντως, η εκτίμηση του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ότι το πιθανότερο μέχρι την Κυριακή θα έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στον Σχίνο Κορινθίας.

«Ξέρουμε ότι ήταν καύση ξυλείας αλλά επειδή είμαστε ακόμη στη μάχη οι έρευνες συνεχίζονται. Κάποιοι είπαν για μαρτυρίες και πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο. Αλλιώς μιλάμε για απλές ενδείξεις και όχι αποδείξεις», είπε.

«Η πυρκαγιά ξεκίνησε νύχτα και επομένως δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης από εναέρια μέσα. Οι επίγειες δυνάμεις, που έφτασαν εγκαίρως, κατάφεραν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς, όμως από κάποιο σημείο ξέφυγε η φωτιά προς την χαράδρα, σε ένα σημείο που δεν υπήρχαν δρόμοι και θα ήταν επικίνδυνο για κάθε άνθρωπο να πλησιάσει, καθώς δεν θα είχε οδό διαφυγής σε περίπτωση αλλαγής φοράς του ανέμου», συμπλήρωσε.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών και μάλιστα «σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.

Δείτε το βίντεο:

Οι συνθήκες που δημιούργησαν «ακραία φαινόμενα»

H επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) επιχειρεί να προσφέρει μια πρώτη ματιά στις συνθήκες που πυροδότησαν αυτή την καταστροφική πυρκαγιά.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021 σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου Κορινθίας, εξαπλώθηκε ραγδαία καίγοντας συνολική έκταση που ξεπερνά τα 55.000 στρέμματα την Παρασκευή 21/05.

Τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας;

Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.

Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.

Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ