Κορωνοϊός τουρισμός μετάλλαξη: “Καμπανάκι” ειδικών κατά της χαλάρωσης των μέτρων λόγω τουρισμού

Κορωνοϊός τουρισμός μετάλλαξη: Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα σε όλη την Ευρώπη, άνοιγμα του τουρισμού, ταξίδια υπό προϋποθέσεις και εμβολιασμός, αποτελούν αναμφίβολα σημαντική νότα αισιοδοξίας, μετά από ένα χρόνο πανδημίας, καραντίνας και απαγορεύσεων. Όλα αυτά ωστόσο δεν επιτρέπουν καμία χαλάρωση, καθώς λοιμωξιολόγοι και ερευνητές πιστεύουν ότι ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι εξαιρετικά πιθανό να εμφανιστεί το φθινόπωρο.

Διαβάστε ακόμη: Έρχεται το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό 

Γι’ αυτό ακριβώς, όλοι πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες μας, να αποφεύγουμε τον συνωστισμό και να σεβόμαστε τους διπλανούς μας, στο χώρο δουλειάς, στους χώρους αναψυχής που άνοιξαν προσφάτως και παντού, καθώς ακόμη κι αν έχουμε εμβολιαστεί, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μεταδώσουμε τον ιό στους άλλους ή και να νοσήσουμε οι ίδιοι, έστω και ελαφρύτερα. Εξάλλου, όλοι οι ειδικοί επιμένουν ότι τα εμβόλια δεν σημαίνουν αυτόματη ανοσία, ενώ ταυτόχρονα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις παραλλαγές του νέου κορωνοϊού, τις λεγόμενες «μεταλλάξεις», οι οποίες αναμένεται να επικρατήσουν όσο περνά ο καιρός.

Παυλάκης: Δεν έχουμε τελειώσει – Θα υπάρξει και τέταρτο κύμα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, έκρουσε ο καθηγητής Ιατρικής, Γιώργος Παυλάκης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξέφρασε την άποψη ότι με τον κορωνοϊό δεν έχουμε τελειώσει, ενώ θα υπάρξει και τέταρτο κύμα πανδημίας στη χώρα μας

«Δυστυχώς, θα υπάρξει τέταρτο κύμα. Κανείς δεν είναι ασφαλής, σε κανένα μέρος του κόσμου. Εάν η Ελλάδα αποκοιμηθεί», όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα έχει μεγάλο πρόβλημα, θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτική». Σημείωσε πάντως ότι, με κοινωνική ευθύνη όλων, μπορεί να αποφευχθεί το τέταρτο κύμα κορωνοϊού. Παράλληλα, ο κ. Παυλάκης εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει ανοσία αγέλης αυτό το καλοκαίρι, με τα εμβόλια που υπάρχουν. «Κατά τη γνώμη μου, δεν θα υπάρξει ούτε τον χειμώνα», είπε και πρόσθεσε ότι τα εμβόλια «είναι θαυμαστά, αλλά δεν είναι θαυματουργά».

Για τις μεταλλάξεις, τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος τα νέα στελέχη του ιού να είναι πιο ισχυρά. «Σε αυτή την περίπτωση, ίσως χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου», όπως είπε. Και επέμεινε ότι, χωρίς μέτρα, όλα γίνονται δυσκολότερα, ενώ δήλωσε ότι μπορεί να πληρώσουμε τη χαλάρωση των μέτρων. Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τα αντισώματα, τόνισε ότι όσοι νόσησαν τα διατηρούν και μετά από 8 με 10 μήνες, ενώ αυτοί που δεν έχουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να μην αναπτύξουν καλή ανοσία.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ