Βρετανικός Οργανισμός Υγείας: Το εμβόλιο covid της Pfizer αποτελεσματικό κατά της παραλλαγής της Ινδίας


Βρετανικός Οργανισμός Υγείας: Το εμβόλιο Pfizer αποδείχθηκε 88% αποτελεσματικό μετά τη δεύτερη δόση, αλλά μόνο 33% μετά από μία μόνο δόση. Νέα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19 είναι αποτελεσματικό κατά της παραλλαγής της Ινδίας, η οποία είχε προηγουμένως χαρακτηριστεί από αξιωματούχους υγείας των ΗΠΑ ως “παραλλαγή ενδιαφέροντος”. Η Ινδία υπέστη μια ολοένα και πιο δύσκολη κρίση τους τελευταίους μήνες, φθάνοντας στο παγκόσμιο υψηλό των καθημερινών θανάτων από κορωνοϊούς με 4.529 την Τετάρτη.

Με αρκετές παραλλαγές να εμφανίζονται στη χώρα, αξιωματούχοι υγείας σε άλλες χώρες φοβούνται την πιθανότητα τα τρέχοντα εμβόλια να έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα. Νωρίτερα τον Μάιο, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας ανέφερε περίπου 20 περιπτώσεις της παραλλαγής της Ινδίας, που προσδιορίστηκε ως Β.1.617. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε μια νέα μελέτη που δημοσίευσε η Public Health England, η οποία δείχνει για πρώτη φορά ότι τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca παραμένουν “εξαιρετικά αποτελεσματικά” έναντι της παραλλαγής της Ινδίας.

Η μελέτη, η οποία κάλυψε περίοδο πέντε εβδομάδων μεταξύ 5 Απριλίου και 16 Μαΐου, διαπίστωσε ότι το εμβόλιο Pfizer ήταν 88% αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής της Ινδίας δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση και το εμβόλιο AstraZeneca ήταν 60% αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής στο ίδια χρονικό πλαίσιο.

Το πιο σημαντικό, η μελέτη εξέτασε επίσης την αποτελεσματικότητα μετά τη χορήγηση μόνο μιας δόσης κάθε εμβολίου, βρίσκοντας μόνο 33% αποτελεσματικότητα από οποιοδήποτε εμβόλιο τρεις εβδομάδες μετά από μία δόση. Συγκριτικά, το εμβόλιο της γρίπης έχει συνήθως αποτελεσματικότητα μεταξύ 40-60%, σύμφωνα με τα CDC.

Η βρετανική κυβέρνηση σημείωσε ότι ένας παράγοντας στη διαφορά μεταξύ της αποτελεσματικότητας κάθε εμβολίου μπορεί να έγκειται στη «διάθεση» της δεύτερης δόσης του AstraZeneca, η οποία ήταν αργότερα από αυτήν του εμβολίου Pfizer.

“Αυτά τα νέα στοιχεία είναι πρωτοποριακά – και αποδεικνύουν πόσο πολύτιμο είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού COVID-19 για την προστασία των ανθρώπων που αγαπάμε”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας Matt Hancock.

“Είναι σαφές πόσο σημαντική είναι η δεύτερη δόση για να εξασφαλιστεί η ισχυρότερη δυνατή προστασία έναντι της COVID-19 και των παραλλαγών της – και καλώ όλους να κάνουν κράτηση στο εμβόλιό τους όταν τους προσφέρεται.”

Ο Nadhim Zahawi, υπουργός ανάπτυξης εμβολίων COVID-19 του Ηνωμένου Βασιλείου, χαρακτήρισε τα δεδομένα “εκπληκτικά” και τόνισε τη σημασία της εμφάνισης δύο δόσεων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ