Κρατική αεροπειρατεία: Τα ερωτήματα για την παρουσία ξένων πρακτόρων στην Αθήνα


Η «πράξη κρατικής αεροπειρατείας», όπως χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών η αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair FR 4978 στο Μινσκ της Λευκορωσίας, προκάλεσε προβληματισμό στις «ειδικές υπηρεσίες» των ελληνικών Αρχών.

Και αυτό διότι εκτιμάται ότι ο δημοσιογράφος Ραμάν Προτάσεβιτς παρακολουθούνταν για αρκετές ημέρες από Λευκορώσους πράκτορες στην Αθήνα και μάλιστα σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να συνθέσουν το παζλ των προπαρασκευαστικών ενεργειών που μπορεί να έκαναν ξένοι πράκτορες σε ελληνικό έδαφος, μέχρι να επιβιβαστεί ο Λευκορώσος δημοσιογράφος στο αεροπλάνο της Ryanair στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η ομάδα πρακτόρων που τον παρακολουθούσε εικάζεται ότι ήταν αυτή που μπορεί να ειδοποίησε τις ειδικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας για την ημέρα και ώρα αναχώρησης του Προτάσεβιτς από την Αθήνα.

Ένα ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν τις πρώτες ώρες οι ειδικές υπηρεσίες είναι εάν τα άτομα που παρακολουθούσαν εν Ελλάδι τον δημοσιογράφο (ή τουλάχιστον κάποια εξ αυτών) επιβιβάστηκαν μαζί του στην πτήση με προορισμό την πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Εάν δηλαδή το καθεστώς της Λευκορωσίας ανάγκασε σε προσγείωση το αεροπλάνο μέσω του καταδιωκτικού -πολεμικού- αεροσκάφους που σήκωσε και των σημάτων από τον πύργο ελέγχου ή εάν υπήρχε παράλληλα «πίεση» από άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Αυτό θα μπορούσε να φανεί από τις λίστες των επιβατών της συγκεκριμένης πτήσης, ενώ εάν επαληθευόταν η δεύτερη εκδοχή τότε είναι βέβαιο ότι οι πράκτορες της Λευκορωσίας θα είχαν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου και μάλιστα με μεγάλη ευκρίνεια.

Από τις μαρτυρίες, ωστόσο, επιβατών σε ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα προκύπτει ότι το πιθανότερο είναι να μην υπήρχαν πράκτορες της Λευκορωσίας εντός του αεροπλάνου. Σημειώνεται ότι οι επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης δεν ήταν απαραίτητο να επιδείξουν διαβατήρια, καθώς η Λιθουανία είναι χώρα μέλος της Σένγκεν και έτσι αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

Το επίμαχο αεροσκάφος της RyanAirAP Images

Ένα άλλο ερώτημα είναι πόσες ημέρες παρέμειναν στην Αθήνα οι Λευκορώσοι πράκτορες που παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο και που διέμεναν. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι είχαν πάνω τους έγγραφα που δεν αντιστοιχούσαν στα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους. Βέβαιο επίσης θα πρέπει να θεωρείται ότι επρόκειτο για καλά εκπαιδευμένους πράκτορες με ειδικές γνώσεις στην αντιπαρακολούθηση. Ο Ραμάν Προτάσεβιτς είχε μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο του λευκορωσικού καθεστώτος και γνώριζε ότι μπορεί να τον παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Έτσι ήταν υποψιασμένος και αυτό ανέβαζε το επίπεδο δυσκολίας της παρακολούθησής του.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Ραμάν Προτάσεβιτς παρέμεινε στην Ελλάδα για περισσότερες ημέρες από την αρχηγό της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια (πρώην υποψήφια για τη λευκορωσική προεδρία). Ο δημοσιογράφος ήρθε στη χώρα μας για να καλύψει ειδησεογραφικά τη συμμετοχή της Τιχάνοσφκαγια στις εργασίες του «Φόρουμ των Δελφών». Ωστόσο, η Τιχάνοσφκαγια αναχώρησε από την Αθήνα και ο δημοσιογράφος παρέμεινε για λίγες ακόμα ημέρες στην Ελλάδα (πιθανότατα για διακοπές). Αυτό σημαίνει ότι οι πράκτορες δε θα μπορούσαν να γνωρίζουν το πρόγραμμά του από τη στιγμή που αυτό δεν ταυτιζόταν με αυτό της Τιχάνοσφκαγια, παρά μόνο με τη φυσική του παρακολούθηση.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά, σύμφωνα με την οποία ο δημοσιογράφος επικοινώνησε (λίγο πριν την επιβίβασή του στο αεροπλάνο) με φίλο του, αναφέροντας ότι ύποπτο άτομο (ρωσόφωνο) τον πλησίασε και προσπάθησε να τραβήξει φωτογραφία το ταξιδιωτικό του έγγραφο. Το ερώτημα είναι εάν πράγματι υπήρξε παρουσία υπόπτου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σε περίπτωση που υπήρχε, το άτομο αυτό θα πέρασε κάτω από πολλές κάμερες ασφαλείας για να προσεγγίσει τον Προτάσεβιτς. Επίσης, εάν υπήρξε πράγματι ύποπτος που προσέγγισε τον δημοσιογράφο, τότε ο μυστηριώδης αυτός άντρας πιθανότατα συνδέεται με την ομάδα πρακτόρων που παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο στην Αθήνα.

Ποιος είναι ο Προτάσεβιτς

Ο Λευκορώσος δημοσιογράφος είναι ένας από τους ιδρυτές της αντιπολιτευόμενης υπηρεσίας ειδήσεων NEXTA, κανάλι στο Telegram που έχει γίνει μια από τις κύριες πηγές ειδήσεων για τις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία. Είναι ένα μέσο απέναντι από τον Λουκασένκο, τον πρόεδρο της Λευκορωσίας. Ο δημοσιογράφος είχε καλύψει ενεργά τα όσα έγιναν στις εκλογές του 2020, καθώς και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο Λευκορώσος δημοσιογράφος, που απήχθη με αυτόν τον τρόπο από το καθεστώς Λουκασένκο, είχε πει –σύμφωνα με αρκετά ειδησεογραφικά δίκτυα- νωρίτερα την Κυριακή σε συναδέλφους του ότι είχε αντιληφθεί να τον παρακολουθούν ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Ο Λευκορώσος ακτιβιστής δημοσιογράφος, Ρομάν Προτάσεβιτς.AP Images

Χθες Κυριακή το λευκορωσικό καθεστώς εξανάγκασε πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους να προσγειωθεί στο Μινσκ, με σκοπό να συλληφθεί ο δημοσιογράφος που επέβαινε σε αυτήν.

Ο Ραμάν Προτάσεβιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες που συνεπάγονται το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ