ΗΠΑ Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα covid-19 πέφτουν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιούνιο

ΗΠΑ Κορωνοϊός: Ο μέσος όρος των επτά ημερών για τα νέα κρούσματα μειώθηκε κάτω από 30.000 την ημέρα αυτήν την εβδομάδα. Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μειωθεί σε ρυθμούς που δεν έχουν παρατηρηθεί σε περισσότερο από 11 μήνες, προκαλώντας αισιοδοξία ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού προκαλούν τόσο τα σοβαρά κρούσματα COVID-19 όσο και τη διάδοση του ιού.

Καθώς τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι μειώθηκαν σταθερά αυτήν την εβδομάδα, η προ-πανδημική ζωή στην Αμερική έχει ξαναρχίσει σε μεγάλο βαθμό. Αγκαλιές και απεμπλοκή σε πλήθη επέστρεψαν στον Λευκό Οίκο, μια παρέλαση σε στιλ Mardi Gras, βαδίζοντας μέσα από την πόλη Mobile του λιμανιού της Αλαμπάμα, και ακόμη και κράτη που έχουν κολλήσει σε περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία ετοιμάστηκαν να τους σταματήσουν.

Ωστόσο, ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποίησαν επίσης ότι δεν έχουν εμβολιαστεί αρκετοί Αμερικανοί για να σβήσουν εντελώς τον ιό, αφήνοντας τη δυνατότητα για νέες παραλλαγές που θα μπορούσαν να επεκτείνουν την πανδημία. Καθώς ο μέσος όρος των επτά ημερών για τα νέα κρούσματα μειώθηκε κάτω από 30.000 την ημέρα αυτή την εβδομάδα, η Rochelle Walensky, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, επεσήμανε ότι τα κρούσματα δεν ήταν τόσο χαμηλά από τις 18 Ιουνίου 2020.

Ο μέσος αριθμός θανάτων τις τελευταίες επτά ημέρες μειώθηκε επίσης στους 552 – ποσοστό που δεν παρατηρήθηκε από τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Είναι μια δραματική πτώση από τότε που η πανδημία έπληξε με ένα καταστροφικό crescendo τον Ιανουάριο.

“Καθώς περνά κάθε εβδομάδα και καθώς συνεχίζουμε να βλέπουμε την πρόοδο, αυτά τα δεδομένα μου δίνουν ελπίδα”, δήλωσε η Walensky την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας εκτιμούν την αποτελεσματική διάθεση εμβολίων για την ανάκαμψη. Περισσότερο από το 60% των ατόμων άνω των 18 έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, και σχεδόν τα μισά εμβολιάστηαν πλήρως, σύμφωνα με τα CDC. Ωστόσο, η ζήτηση για εμβόλια έχει μειωθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Η διοίκηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να πείσει άλλους Αμερικανούς να εγγραφούν για λήψη, χρησιμοποιώντας ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι τα εμβόλια προσφέρουν επιστροφή στην κανονική ζωή. Αξιωματούχοι υγείας του Λευκού Οίκου την Παρασκευή μάλιστα προσέφεραν συμβουλές για γνωριμίες.

Συνεργάζονται με εφαρμογές γνωριμιών για να προσφέρουν έναν νέο λόγο για “ολίσθηση προς τα δεξιά” παρουσιάζοντας εμβόλια στα προφίλ και μπόνους εντός εφαρμογής για άτομα που έχουν πάρει τις δόσεις των εμβολίων τους.

Το Οχάιο, η Νέα Υόρκη, το Όρεγκον και άλλες πολιτείες προσελκύουν ανθρώπους να εμβολιαστούν μέσω λαχειοφόρων αγορών έως και 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε όλη τη χώρα, οι χώροι και οι εκδηλώσεις άνοιξαν ξανά μετά το κλείσιμο του περασμένου έτους για μεγάλο μέρος.

Το Σάββατο, η Karen Stetz ετοιμάστηκε να καλωσορίσει αυτό που ήλπιζε ότι θα ήταν καλό πλήθος στην Έκθεση Τέχνης Grosse Pointe στη λίμνη St. Clair του Michigan.

Με τον φυσικό εξαερισμό από τη λίμνη και τη μάσκα και τη μείωση των περιορισμών χωρητικότητας, η Stetz ήταν αισιόδοξη ότι οι καλλιτέχνες που κάνουν τα προς το ζην να ταξιδεύουν με ένα κύκλωμα εκπομπών που σταμάτησε πέρυσι θα αρχίσουν να αναπηδούν.

Η εκδήλωση προσελκύει συνήθως από 5.000 έως 10.000 άτομα. «Αισθάνομαι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι έτοιμοι να βγουν έξω», είπε η Στέτς τηλεφωνικώς λίγο πριν από την έναρξη της έκθεσης.

“Φαίνεται ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι, αλλά είναι δύσκολο να το γνωρίζουμε ακόμη. Είμαι βέβαιη ότι υπάρχει ένα ποσοστό ατόμων που θα περιμένουν μέχρι να νιώσουν άνετα.”

Στο Mobile, χιλιάδες χαρούμενοι γλεντζέδες, πολλοί χωρίς μάσκες, ανταγωνίστηκαν για πλαστικές χάντρες και μπιχλιμπίδια που ρίχτηκαν από πλωτήρες την Παρασκευή το βράδυ, καθώς στο λιμάνι της Αλαμπάμα έγινε μια παρέλαση σε στιλ Mardi Gras.

Αλλά μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού της κομητείας είναι πλήρως εμβολιασμένο. Πολλοί πήγαν χωρίς μάσκες, αν και οι αξιωματούχοι υγείας είχαν ζητήσει προσωπική ευθύνη.

Το ποσοστό εμβολιασμού της Αλαμπάμα – το 34% των ανθρώπων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση – είναι ένα από τα χαμηλότερα στη χώρα.

Είναι μέρος μιας περιοχής των νότιων κρατών όπου η λήψη εμβολίων ήταν αργή.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ανησυχούν ότι περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες παραλλαγές ιών που είναι πιο ανθεκτικές στους εμβολιασμούς.

“Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι τα νέα στελέχη του ιού και η ανάγκη να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση τους επόμενους μήνες”, δήλωσε ο ειδικός της δημόσιας υγείας του Κολλεγίου της Βοστώνης, Δρ. Philip J. Landrigan.

Ένα ιατρικό κέντρο στη Λουιζιάνα ανέφερε την Παρασκευή ότι εντόπισε τις δύο πρώτες περιπτώσεις της πολιτείας μιας παραλλαγής COVID-19 που έχει εξαπλωθεί ευρέως από τότε που εντοπίστηκε στην Ινδία.

Η παραλλαγή COVID-19 έχει χαρακτηριστεί ως «παραλλαγή ανησυχίας» από τη Βρετανία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι εξαπλώνεται πιο εύκολα μεταξύ ανθρώπων, προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια ή μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητη στις θεραπείες και τα εμβόλια.

Η παραλλαγή έχει επίσης αναφερθεί σε πολλές άλλες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Tennessee, Nebraska και Nevada.

Αν και ο Landrigan είπε ότι η μεγάλη πτώση των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ήταν “τα καλύτερα νέα που είχαμε για την πανδημία” και έδειξε ότι τα εμβόλια λειτουργούν, προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση για τοπικές εκδηλώσεις νέων κρουσμάτων.

Πολλές πολιτείες έχουν απορρίψει σε μεγάλο βαθμό τις παραγγελίες να φορούν μάσκες και το να απέχουν από άλλους.

Εν τω μεταξύ, ακόμη και μέρη όπως η Καλιφόρνια – η πρώτη πολιτεία που εξέδωσε το κλείσιμο σε επίπεδο πολιτείας καθώς ο ιός εμφανίστηκε τον Μάρτιο του 2020 – προετοιμάστηκε να καταργήσει τους περιορισμούς στην κοινωνική απόσταση και την επιχειρηματική ικανότητα τον επόμενο μήνα.

Ο κρατικός διευθυντής υγείας Dr. Mark Ghaly δήλωσε την Παρασκευή ότι η απόφαση βασίστηκε σε δραματικά χαμηλότερα κρούσματα ιών και σε αυξημένους εμβολιασμούς.

Αλλά στο Βερμόντ – την πολιτεία με το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που έχουν λάβει μία δόση – ο Κυβερνήτης Φιλ Σκοτ έχει συνδέσει την άρση των περιορισμών με το ποσοστό εμβολιασμού.

Προσφέρθηκε να άρει όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς πριν από την προθεσμία της 4ης Ιουλίου, εάν το 80% των δικαιούχων εμβολιαστούν.

Ο Landrigan θα ήθελε να δει ένα ποσοστό εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο τουλάχιστον 85% πριν χαλαρώσει τους περιορισμούς. Αλλά προς το παρόν, η απότομη πτώση των κρουσμάτων του έδωσε την ελπίδα ότι τα ποσοστά μόλυνσης σε επίπεδο πανδημίας θα είναι σύντομα παρελθόν.

“Φτάνουμε στο σημείο που μέχρι τις 4 Ιουλίου ενδέχεται να μπορέσουμε να διακηρύξουμε αυτό το πράγμα”, είπε.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ