Κρατική αεροπειρατεία: Έτσι συνελήφθη ο Λευκορώσος δημοσιογράφος – Μιλούν επιβάτες της πτήσης


Τις στιγμές που εκτυλίχθηκαν μέσα στο αεροσκάφος στο οποίο σημειώθηκε κρατική αεροπειρατεία από τη Λευκορωσία περιέγραψαν στο Bloomberg επιβάτες της πτήσης

Καρέ – καρέ περιέγραψαν επιβάτες της πτήσης της Ryanair από Ελλάδα σε Λιθουανία στην οποία σημειώθηκε κρατική αεροπειρατεία από τη Λευκορωσία, τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ραμάν Προτάσεβιτς.

Μιλώντας στο Bloomberg επιβάτες της πτήσης είπαν ότι Λευκορώσος αστυνομικός ξεχώρισε τον Προτάσεβιτς ανάμεσα στους επιβάτες που είχαν ήδη αποβιβαστεί και του έκανε μόνο μια ερώτηση.

«Ένας αστυνομικός τον ρώτησε δείχνοντας τον με το δάχτυλο: Μιλάς Ρώσικα;» είπε χαρακτηριστικά στο Bloomberg o Σαούλιους Ντανάουσκας ο οποίος ήταν ένας από τους επιβάτες της πτήσης από την Αθήνα στο Βίλνιους.

«Έδωσαν κανονική παράσταση. Αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι στόχος τους ήταν ένας άνθρωπος» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ντανάουσκας, ο οποίος επέστρεφε στη Λιθουανία με την σύζυγό του και την οικογένεια της κόρης του αφού έκαναν διακοπές στην Ελλάδα, είπε, ακόμα, ότι έγινε ενδελεχής έλεγχος με τη χρήση και σκύλων που έλεγξαν τους πάντες ακόμα και βρέφη.

Για τον ίδιο ήταν ξεκάθαρο ότι η κατάσταση συναγερμού ήταν σκηνοθετημένη και δεν υπήρχε απειλή για βόμβα όπως είπε το πλήρωμα του αεροσκάφους στους έντρομους επιβάτες.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι περισσότεροι επιβάτες ήταν Λιθουανοί που γνώριζαν Ρώσικα ενώ ανάμεσα τους βρίσκονταν και 11 Έλληνες.

Η αντίδραση του Προτάσεβιτς

Στο ρεπορτάζ περιγράφεται, επίσης, ότι μέχρι να τον εντοπίσουν οι Λευκορώσοι αστυνομικοί ο Προτάσεβιτς ήταν ήρεμος και φαινόταν να έχει αποδεχθεί τη μοίρα του.

Μαζί με τον Προτάσεβιτς ήταν και η σύντροφός του την οποία έψαξαν οι αστυνομικοί αλλά δεν τη συνέλαβαν με την ίδια να παραμένει στο Μινσκ.

«Όταν ο πιλότος ανακοίνωσε ότι προσγειωνόμαστε στο Μινςκ, εκείνος ήταν ταραγμένος, προσπάθησε να βγάλει τον υπολογιστή του και μας είπε ότι όλα συμβαίνουν εξαιτίας του ίδιου» περιέγραψε από την πλευρά της η 40χρονη Μόνικα Σιμκίνε η οποία ταξίδευε με τρία παιδιά.

«Απλά γύρισε προς τους υπόλοιπους επιβάτες που του μιλούσαν και τους είπε ότι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο θανατικής ποινής (σ.σ. στη Λευκορωσία)» πρόσθεσε η ίδια.

Καμία βιασύνη

Παρά το γεγονός, δε, ότι το αεροσκάφος της Ryanair προσγειώθηκε με το πρόσχημα της απειλής για βόμβα κανείς από τους 50-60 αστυνομικούς που συμμετείχαν στις έρευνες δεν έδειχνε να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, σύμφωνα με το Bloomberg.

Επικαλούμενο επιβάτες της πτήσης το Bloomberg αναφέρει ότι δεν υπήρχε καμία βιασύνη στους ελέγχους .

«Όλα συνέβησαν με τον παλιό παραδοσιακό σοβιετικό τρόπο. Πανδημία ή όχι, κορονοϊός ή όχι, κανείς δεν ασχολήθηκε. Ήταν πολύ δυσάρεστο αυτό που βιώσαμε» είπε χαρακτηριστικά ο Ντανάουσκας.

Οι έλεγχοι διήρκησαν συνολικά 2,5 ώρες στη διάρκεια των οποίων δεν δόθηκε νερό στους επιβάτες ούτε και τους επετράπη να χρησιμοποιήσουν τουαλέτα ή να κάνουν κάποιο τηλέφωνο.

Τα όσα συνέβησαν αποτέλεσαν αποκάλυψη για τον 25χρονο Γάλλο Άρθουρ Σιξ ο οποίος ήταν ένας από τους εννέα Γάλλους που επέβαιναν στην πτήση.

«Δεν γνώριζα ότι την κατάσταση στη Λευκορωσία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Τώρα έμαθα ότι πρόκειται για μια δικτατορία» είπε ο Γάλλος πολίτης μετά την κρατική αεροπειρατεία της πτήσης της Ryanair από την Ελλάδα στη Λιθουανία με στόχο την απαγωγή του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ράμαν Προτάσεβιτς.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ