Καρδιακά Νοσήματα: Διατροφή μετά από χειρουργείο καρδίας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 85% όλων των θανάτων από CVD οφείλονται σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) είναι διαταραχές της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων και περιλαμβάνουν στεφανιαία νόσο, εγκεφαλοαγγειακή νόσο, ρευματικές καρδιακές παθήσεις και άλλες καταστάσεις.

Τα καρδιακά προβλήματα αυξάνονται, λόγω των παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, το στρες, οι ελαττωματικές διατροφικές συνήθειες και ο καθιστικός τρόπος ζωής και η έλλειψη άσκησης. Οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες είναι ελεγχόμενοι. Ναι, μπορούμε να επιλέξουμε να αποφύγουμε προβλήματα που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Το φαγητό είναι η πιο σημαντική πτυχή σε όλες τις κοινωνίες.

Μύθος: Η κατανάλωση ορισμένων «σούπερ τροφών» θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τις καρδιακές παθήσεις μακριά.

Γεγονός: Δεν υπάρχει σούπερ φαγητό. Αν και, τρόφιμα όπως τα ρόδια, τα καρύδια και τα ψάρια είναι καλά για την επιλογή σας. Όμως, δεν θα σας εμποδίσουν να αναπτύξετε καρδιακές παθήσεις. Ορισμένες δίαιτες μπορούν, ωστόσο, να σας βοηθήσουν. Σύμφωνα με τόνους μελετών, η μεσογειακή διατροφή, η οποία αποτελείται από δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, λαχανικά, φρούτα και μονοακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο, μία φορά την εβδομάδα ψάρι ή κοτόπουλο, έχει δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Κανείς πρέπει να αποφύγει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος καθώς περιέχει πολλή χοληστερόλη.

Μύθος: Τα λίπη δεν είναι καλά για εσάς.

Γεγονός: Το σώμα μας απαιτεί χοληστερόλη σε ορισμένη ποσότητα καθημερινά, καθώς οι περισσότερες ορμόνες μας αποτελούνται από χοληστερόλη. Ο εγκέφαλός μας και ορισμένοι μύες απαιτούν χοληστερόλη ως καύσιμο. Χρειαζόμαστε λοιπόν χοληστερόλη ή λίπος, αλλά η ποιότητα και η ποσότητα είναι σημαντική. Ποιοτικά, πρέπει να αποφύγετε τα λιπαρά που παράγονται από τεχνητό φαγητό, μερικά από τα ψημένα τρόφιμα και τα μεταποιημένα τρόφιμα. Όχι μόνο αυτό, ακόμη και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως αναψυκτικά κ.λπ., έχουν επίσης αποδειχθεί ότι είναι κακά για την καρδιά. Τα κορεσμένα λίπη, τα οποία προέρχονται από ζωικά προϊόντα όπως το κόκκινο κρέας και το βούτυρο, τείνουν επίσης να αυξάνουν τα επίπεδα LDL κάποιου, ενώ τα μονοακόρεστα λίπη και τα πολυακόρεστα λίπη μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα LDL σας όταν χρησιμοποιούνται στη θέση των κορεσμένων λιπαρών. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων ή φυσικών τροφίμων δεν θα αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Η καθημερινή μας ανάγκη για λιπαρά πρέπει να διατηρείται στο 10% της ενεργειακής μας ανάγκης, η οποία ανέρχεται περίπου στα 30-35gms την ημέρα.

Μύθος: Το αλάτι δεν είναι επικίνδυνο καθώς είναι φυσικό προϊόν.

Γεγονός: Το υπερβολικό αλάτι είναι πιο επικίνδυνο από τα λίπη και τη ζάχαρη. Όχι μόνο αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση αλλά επίσης ασκεί μεγάλο φορτίο στους νεφρούς σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το αλάτι βρίσκεται φυσικά στα περισσότερα από τα είδη διατροφής, τα οποία επιλέγουμε. Δεν πρέπει να προσθέτουμε αλάτι. Όμως, όταν μιλάμε για μεταποιημένα τρόφιμα, η ποσότητα αλατιού είναι συχνά πάνω από τα φυσικά επίπεδα. Η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση λόγω του επιπλέον νερού που είναι αποθηκευμένο στο σώμα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να ασκήσει πίεση στην καρδιά, στις αρτηρίες, στα νεφρά και στον εγκέφαλο. Επιπλέον, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και νεφρικών παθήσεων. Επομένως, πρέπει να παρακολουθείτε την κατανάλωση αλατιού και να τρώτε τρόφιμα που περιέχουν λιγότερη ποσότητα αλατιού.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here