Κορονοϊός: Εκπαιδευμένοι σκύλοι αντί…καραντίνας; Τι δείχνει νέα ελπιδοφόρα γαλλική μελέτη


Σκύλοι ανίχνευσης κορονοϊού χρησιμοποιούνται ήδη με επιτυχία εδώ και καιρό σε ορισμένα αεροδρόμια. Μία γαλλική μελέτη έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει αυτήν την πολύ ελπιδοφόρα διαπίστωση.

Τα σκυλιά έχουν ήδη δείξει ότι μπορούν να μυρίσουν ασθένειες όπως ο καρκίνος, η ελονοσία και η επιληψία. Με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να εντοπίσουν σχεδόν το 100% των μολύνσεων Covid-19 ακόμη και όταν οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, σύμφωνα με νέα έρευνα, που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορέσει να ανοίξει το δρόμο για την άρση του μέτρου της καραντίνας στις αφίξεις.

Η ανίχνευση του κορονοϊού μέσω της όσφρησης των σκύλων φαίνεται μάλιστα πως είναι πιο αξιόπιστη από άλλα διαγνωστικά τεστ, όπως συνάγεται από αυτήν την γαλλική μελέτη, αφού το ποσοστό επιτυχίας αγγιζει το 100%.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, στην οποία συμμετείχε το πανεπιστημιακό νοσοκομειακό κέντρο AP-HP του Παρισιού, τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα. Αυτό στηρίζεται ιδίως σε έναν αριθμό: το 97% αυτών που μολύνθηκαν μπόρεσαν να εντοπισθούν χάρη στην όσφρηση των τετράποδων.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι επιστήμονες εξέτασαν περισσότερους από 300 συμμετέχοντες, ηλικίας έξι έως 76 ετών, οι οποίοι είχαν ήδη κάνει το μοριακό τεστ PCR. Περισσότεροι από 100 μεταξύ αυτών είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Στη συνέχεια συνέλεξαν ιδρώτα από τη μασχάλη των συμμετεχόντων στην έρευνα σε υφάσματα, τα οποία έδωσαν στους σκύλους που συνέπεσαν στη διάγνωσή τους με τα τεστ ακριβείας. Στη σχετική ανακοίνωση των γιατρών-ερευνητών, γίνεται λόγος για μια σημαντική ανακάλυψη.

Οι Γάλλοι ισχυρίζονται ότι είναι η πρώτη μελέτη του είδους που διεξήχθη σε διεθνές επίπεδο, αφού συμμετείχαν επίσης σκύλοι και πυροσβέστες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν προσφέρει στοιχεία για το γεγονός ότι τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν με επιτυχία τον κορονοϊό.

Μια μελέτη της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου προσπάθησε επίσης να διαπιστώσει εάν οι σκύλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του ιού. Τα αποτελέσματα βρίσκονται στη διάθεση του βρετανικού υπουργείου Υγείας ήδη από τον Οκτώβριο. Συνολικά, οι σκύλοι μπόρεσαν να αναγνωρίσουν επιτυχώς μεταξύ 94 και 82% των δειγμάτων SARS-CoV-2.

«Σημαντική εκκίνηση»

Συγγραφείς της έρευνας, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι θα μπορούσε τελικά να αντικαταστήσει την ανάγκη καραντίνας για τους ταξιδιώτες – γεγονός που διαταράσσει αναγκαστικά κάθε άφιξη, έστω και αν η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι θετική στον κορονοϊό.

«Το βασικό είναι ότι τα σκυλιά αποδεικνύονται σημαντικά ταχύτερα από άλλα τεστ» δήλωσε ο Τζέιμς Λόγκαν, ένας από τους συγγραφείς.«Αυτό που προτείνουμε είναι να κάνουν τα σκυλιά την αρχική εξέταση και, στη συνέχεια, εκείνοι (αφίξεις) που είχαν επισημανθεί ως θετικοί θα λάβουν μια δωρεάν δοκιμή PCR»

Η ερευνητική ομάδα λέει ότι σε ένα αεροπλάνο γεμάτο αφίξεις – περίπου 300 άτομα – λιγότερο από το 1% είναι στατιστικά πιθανό να μεταφέρει το SARS-CoV-2. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς καραντίνας σε ορισμένες χώρες, και οι 300 θα πρέπει να απομονωθούν, προκαλώντας σημαντική αναστάτωση. Ωστόσο, δεδομένης της ευαισθησίας των εκπαιδευμένων σκύλων, το πολύ 35 άτομα θα εμφανίζονταν ως θετικά. Από αυτούς, μόνο το 3% περίπου θα αποδεικνύονταν θετικοί στο PCR.

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική αρχή και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα χρήσιμο, εύχρηστο σύστημα», δήλωσε ο Μικ Μπέιλι, καθηγητής Συγκριτικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Πρόσθεσε ωστόσο οτι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα προτού διασφαλίσουμε ότι τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν αξιόπιστα και συγκεκριμένα την ασυμπτωματική μόλυνση SARS-CoV-2 στους ταξιδιώτες σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ