Μαρία Θεοδωρίδου: Μία δόση εμβολίου μετά από 6 – 12 μήνες για όσους έχουν νοσήσει


Μια δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού 6-12 μήνες μετά τη νόσησή τους, θα λάβουν όσοι έχουν νοσήσει, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Από την έναρξη της επιδημίας έχουν νοσήσει 389.000 συνάνθρωποί μας. Με την παρασκευή του εμβολίου ήταν εμφανές ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα σχήμα εμβολιασμού και για τα άτομα που είχαν νοσήσει. Το μόνο κριτήριο για να αποφασίσει το σχήμα του εμβολιασμού είναι ότι η επαναλοίμωξη ήταν σπάνια πριν τους 3 μήνες. Το σχήμα αρχικά περιείχε 2 δόσεις εμβολιασμού που θα χορηγούνταν μετά το τρίμηνο που πιστεύαμε ότι διαρκούσε η φυσική ανοσία. Μελέτες σε επιστημονικά κέντρα έδειξαν ότι η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης από αυτή που πιστεύαμε και μάλιστα μια πρόσφατη μελέτη δείχνει χρόνο που ξεπερνά και τους 12 μήνες. Με τη γνώση αυτή, αποφασίστηκε και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος που θα περιλαμβάνει μια δόση εμβολίου. Αυτή παγιώνεται ως ικανή για προστασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι αυτή τη μια δόση θα χορηγείται 6-12 μήνες μετά τη νόσηση. «Η χορήγηση της δόσης στους 6 μήνες παρατείνει κατά πολύ τα αντισώματα που θα παραχθούν από τον εμβολιασμό του», επεσήμανε.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και σε όσους ακυρώνουν το ραντεβού για τη δεύτερη δόση του εμβολίου, καθώς μπορεί παρουσίασαν κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες ή κάποια ευαισθησία.

«Αυτό είναι λάθος θα πρέπει να το σκεφτούν καλά και το τίμημα είναι σημαντικό» τόνισε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ