Διεθνή «πυρά» κατά της Λευκορωσίας για το αεροσκάφος της Ryanair- Μέτρα από Eurocontrol

Συνεχείς είναι οι αντιδράσεις και οι επικρίσεις προς τη Λευκορωσία για το περιστατικό με το αεροσκάφος της Ryanair που έχει χαρακτηριστεί ως «κρατική αεροπειρατεία».

Ο ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας ανέφερε σήμερα ότι εργάζεται με σκοπό να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες να παρακάμψουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, εφόσον το επιθυμούν, αφού το Μινσκ ανάγκασε ένα αεροσκάφος της Ryanair να προσγειωθεί την Κυριακή και στη συνέχεια οι λευκορωσικές αρχές συνέλαβαν έναν αντιφρονούντα δημοσιογράφο.

Την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν στις Βρυξέλλες πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, ο Eurocontrol ανέφερε ότι μόνο σήμερα αναμένονται να πετάξουν στον εναέριο χώρο της ΕΕ 64 πτήσεις του λευκορωσικού αερομεταφορέα Belavia.

Ο Eurocontrol σημείωσε ότι «εργάζεται με τις αεροπορικές εταιρίες και τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας στις γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας» ώστε να διασφαλιστεί ότι τα αεροσκάφη τους θα μπορούν να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, εφόσον το επιθυμούν.

Σύμφωνα με τον Eurocontrol, τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες, η γερμανική Lufthansa, η πολωνική LOT και η λετονική airBaltic εκτελούν 14 πτήσεις την εβδομάδα από και προς τη Λευκορωσία. Επειδή είναι κλειστό το ανατολικό τμήμα του εναέριου χώρου της Ουκρανίας «ορισμένες εταιρείες της ΕΕ χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας στις πτήσεις τους προς την Ασία», πρόσθεσε.

Κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐιου, περίπου 2.500 πτήσεις που χρησιμοποίησαν τον εναέριο χώρο της ΕΕ απογειώθηκαν, προσγειώθηκαν ή πέρασαν από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Οι 419 από αυτές ήταν πτήσεις της Belavia. Η εταιρεία αυτή εκτελεί πτήσεις από και προς 21 ευρωπαϊκές πόλεις, από το Ελνσίνκι της Φινλανδίας μέχρι τη Λάρνακα στην Κύπρο.

Ο Eurocontrol υπενθύμισε ότι η λεγόμενη Σύμβαση του Σικάγο για την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων απαγορεύει τη χρήση όπλων εναντίον πολιτικών αεροσκαφών εν πτήσει. Αν αναχαιτιστεί ένα τέτοιο αεροπλάνο «η ζωή των προσώπων που επιβαίνουν και η ασφάλεια του αεροσκάφους δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο», αναφέρει αυτή η διεθνής συμφωνία.

Για «γεγονός άνευ προηγουμένου» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Το αεροσκάφος της Ryanair αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ» ανέφερε ο Λιθουανός πρόεδρος, και προσέθεσε ότι ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν επειδή στην πτήση της Ryanair επέβαινε «ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και η φωνή της αντιπολίτευσης, Ρομάν Προτασέβιτς».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Προτασέβιτς συνελήφθη μαζί με την φίλη του, ενώ έκανε λόγο για κρατική τρομοκρατία εναντίον μιας «ευρωπαϊκης κοινότητας». Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν 18 εθνικότητες και στο ότι χρειάζονται «ξεκάθαρες πράξεις».

Σχετικά με τα πιθανά μέτρα, ο κ. Ναουσέντα αναφέρθηκε στο ότι θα μπορούσε 1) «να απαγορευτεί ή να κλείσει» ο εναέριος χώρος της ΕΕ για τις αερογραμμές της Λευκορωσίας 2)να αναγνωριστεί ο εναέριος χώρος της Λευκορωσίας ως «μη ασφαλής» για τις πολιτικές πτήσεις και 3) να επεκταθούν οι κυρώσεις.

Η Γερμανία κάλεσε τον πρέσβη της Λευκορωσίας στο υπουργείο Εξωτερικών σήμερα το βράδυ για να δώσει εξηγήσεις.

«Οι προηγούμενες δηλώσεις της κυβέρνησης της Λευκορωσίας για την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροπλάνου της Ryanair στο Μινσκ είναι άτοπες και μη αξιόπιστες. Χρειαζόμαστε σαφήνεια για το τι πραγματικά συνέβη χθες επί του αεροσκάφους και επί του εδάφους. Και χρειαζόμαστε σαφήνεια ως προς την καλή μεταχείρηση του Ρομάν Προτασέβιτς και της συντρόφου του, οι οποίοι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σύμφωνα με ανακοίνωση.

Τις συνομιλίες με τον Λευκορώσο πρέσβη στο Βερολίνο Ντενίς Σιντορένκο θα διεξαγάγει ο υφυπουργός Μιγκουέλ Μπέργκερ.

«Ταυτόχρονα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για τις επιπτώσεις στο σημερινό άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτή η αυθαιρεσία δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες”, δήλωσε ο Μάας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε σήμερα εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει επίσημη απόφαση για διακοπή των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας, ανακοίνωσε το γραφείο του Ζελένσκι.

Η Βρετανία ανέφερε ότι είναι δύσκολο να πιστέψει ότι η Ρωσία δεν εμπλέκεται, τουλάχιστον δίνοντας τη συγκατάθεσή της, στο περιστατικό, ωστόσο το Λονδίνο δεν έχει ακόμη σαφείς αποδείξεις για εμπλοκή της Μόσχας.

Ερωτηθείς στο κοινοβούλιο από έναν βουλευτή για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στο περιστατικό, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ είπε: «Δεν έχουμε καμία ξεκάθαρη λεπτομέρεια για αυτό».

«Θα είμαι προσεκτικός στο τι θα πω σε αυτό το σημείο, γιατί είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι αυτού του είδους η ενέργεια θα μπορούσε να γίνει χωρίς τουλάχιστον τη συγκατάθεση των αρχών στη Μόσχα, αλλά όπως είπα είναι ασαφές ακόμη».

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τη Δύση για υποκρισία στην εξοργισμένη απάντησή της για την εκτροπή της πορείας του αεροσκάφους προς το Μινσκ. Δεν έχουν έρθει ακόμη στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που να δείχνουν ρωσική εμπλοκή στο περιστατικό.

Ο Ράαμπ είπε ότι η Βρετανία συνεργάζεται με τους συμμάχους της για μια συντονισμένη απάντηση, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω κυρώσεων στη Λευκορωσία.

Ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας στο Λονδίνο κλήθηκε στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με τη σύλληψη του Προτάσεβιτς.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ τόνισε παράλληλα ότι το Λονδίνο εξέδωσε ειδοποίηση συμβουλεύοντας τις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν να πετούν πάνω από τη Λευκορωσία και ότι θα αναστείλει την αεροπορική άδεια της αεροπορικής εταιρείας Belavia της Λευκορωσίας με άμεση ισχύ.

«Το καθεστώς (του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ) Λουκασένκο πρέπει να λογοδοτήσει για μια τόσο απερίσκεπτη και επικίνδυνη συμπεριφορά», δήλωσε ο Ράαμπ στο κοινοβούλιο.

«Το σενάριο όπως αναφέρεται είναι μια σοκαριστική επίθεση στην πολιτική αεροπορία και μια επίθεση στο διεθνές δίκαιο. Συνιστά έναν κίνδυνο για πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας παντού».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, dpa

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ