«Σφίγγει ο κλοιός» για τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας


Ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση αυτού του οργάνου του ΟΗΕ για τις 27 Μαΐου με αντικείμενο συζήτησης την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία.

«Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ICAO συγκάλεσε καταπείγουσα σύσκεψη των 36 διπλωματικών εκπροσώπων του Συμβουλίου στις 27 Μαΐου, μετά το συμβάν της πτήσης FR4978 της Ryanair στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», ανέφερε στο Twitter.

Ο ICAO, που εδρεύει στο Μόντρεαλ, δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι ηγέτες της ΕΕ που συνεδριάζουν απόψε στις Βρυξέλλες αναμένεται ότι θα ζητήσουν από τον ICAO να ερευνήσει κατεπειγόντως το επεισόδιο αυτό, που οδήγησε στη σύλληψη ενός αντιφρονούντα δημοσιογράφου.

Να σημειωθεί ότι αποστολή του ICAO είναι να συντάσσει τους κανόνες που διέπουν την πολιτική αεροπορία, όμως ο οργανισμός δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλει κυρώσεις. Στην περίπτωση αποδεδειγμένης παραβίασης των διεθνών κανονισμών, ο ρόλος του συνίσταται στην παροχή βοήθειας, στις χώρες που το επιθυμούν, για να συζητήσουν, να καταδικάσουν, να εφαρμόσουν κυρώσεις, με βάση τη Σύμβαση του Σικάγο.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ζητήσουν να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας ενώ αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης που είδε το Reuters.

Στο μεταξύ, η γερμανική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε απόψε ότι διακόπτει τις πτήσεις της στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

«Λόγω της παρούσας κατάστασης, διακόπτουμε προς το παρόν τις επιχειρήσεις μας στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», ανέφερε η γερμανική εταιρεία σε ανακοίνωσή που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας σύστησε στους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια προς την Λευκορωσία και σε όσους βρίσκονται στην λευκορωσική επικράτεια να την εγκαταλείψουν αμέσως.

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταφορών της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι όλες οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Λιθουανίας θα πρέπει να παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Ο Μάριους Σκουόντις διευκρίνισε ότι το μέτρο θα ισχύσει από τις 03.00 της Τρίτης.

Ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε από την πλευρά του ότι οι αεροπορικές εταιρείες Lot, Wizzair, Airbaltic ήδη αποφεύγουν σε εθελούσια βάση τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Ο κυπριακός αεροπορικός όμιλος Avia Solutions Group με έδρα την Λιθουανία δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε η εταιρεία.

«Οι βασικές προτεραιότητες των εταιρειών μας είναι η ασφάλεια των πτήσεων και η ασφάλεια των επιβατών, άρα οι εταιρείες του ομίλου μας…αλλάζουν την διαδρομή των πτήσεών τους και θα παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ομίλου.

Στην Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι θα πρότεινε να διακοπούν όλες οι πτήσεις από την Λευκορωσία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ