Σχεδόν «ανύπαρκτες» οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδος – Λευκορωσίας – Τι δείχνουν τα στοιχεία


Η Λευκορωσία έχει έλθει στο επίκεντρο της δημοσιότητάς λόγω της πρωτοφανούς κρατικής αεροπειρατείας την οποία διέπραξε, συμβάν που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Η συζήτηση στην ΕΕ για τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας είναι έντονη. Δεδομένου ότι η Ευρώπη επιβάλει συνήθως εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις, προκύπτει εύλογα το ερώτημα σε ποιο βαθμό οι συναλλασσόμενες με την Λευκορωσία ελληνικές επιχειρήσεις θα πλήττονταν από την επιβολή εμπορικών κυρώσεων.

Η απάντηση είναι απλή. Δεν θα υπήρχε καμία σχεδόν επίπτωση. Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Λευκορωσίας, βάσει αξίας, είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Για να ακριβολογούμε η Ελλάδα εξάγει στη χώρα προϊόντα αξίας περίπου 10 εκατ. ευρώ ετησίως και εισάγει από τη Λευκορωσία προϊόντα αξίας 4,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2019, η αξία των εισαγωγών από τη Λευκορωσία ανήλθε στα 4,4 εκατ. ευρώ, μειωμένη έναντι του 2018 οπότε είχαν διαμορφωθεί στα 7,7 εκατ. ευρώ.

Το «βάρος» των εισαγωγών από τη Λευκορωσία οφείλεται σε δύο κατηγορίες προϊόντων : λιπάσματα και λάδια. Τα εν λόγω δύο προϊόντα αντιστοιχούν στο 86,10% του συνόλου των εισαγωγών.

Οι σημαντικότερες ελληνικές εξαγωγές προς τη Λευκορωσία το 2018 αφορούσαν φύλλα και ταινίες αργιλίου (30,9 % επί συνόλου εξαγωγών) φρέσκα φρούτα (18,55%), ακατέργαστα καπνά (16,53%), λάδια πετρελαίου (5,73%), ενδύματα από γούνα (4,05%), μηχανές ανύιμωσης (3,58%), σωλήνες από χαλκό (3,54%).

Σίγουρα το περιθώριο ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων μπορεί να περιλάβει πολλούς εξαγώγιμους ελληνικούς κλάδους και σίγουρα υπάρχουν ευκαιρίες επιχειρηματικής συνεργασίας στους τομείς της γεωργίας, τροφίμων, ενδυμάτων από γούνα, καπνικών προϊόντων, κατασκευών, δομικών υλικών, τουρισμού, ενέργειας.

Ωστόσο, μετά την απόφαση του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, μαχητικό της χώρας του να αναχαιτίσει την πτήση FR4978 της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους, προκειμένου να συλλάβουν τον δημοσιογράφο Ρόμαν Προτάσεβιτς, η ανάπτυξη των εν λόγω διμερών σχέσεων έχει μετατεθεί πλέον για το μακρινό μέλλον.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ