Νέα μελέτη: Πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου J&J και θρόμβων αίματος

Νέα μελέτη: Στις 19 Απριλίου, τα CDC και η FDA ενημερώθηκαν για 15 περιπτώσεις σπάνιας διαταραχής πήξης που σχετίζεται με το εμβόλιο Johnson & Johnson, όλες σε γυναίκες. Ο αριθμός των περιπτώσεων έχει αυξηθεί σε 28, συμπεριλαμβανομένων έξι ανδρών. Τώρα, με το εμβόλιο J&J στην αγορά, οι αξιωματούχοι λένε ότι οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 49 ετών διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ ο συνολικός κίνδυνος θρόμβων αίματος είναι ακόμα αρκετά μικρός, αναφέροντας τις περισσότερες από τις 9 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ.

Οι ασθενείς με τη σπάνια αλλά σοβαρή διαταραχή αναπτύσσουν τόσο θρόμβους αίματος, συχνά στον εγκέφαλο, όσο και χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, συστατικά αίματος που προάγουν την πήξη.

Η διαταραχή είναι μια «σπάνια, κλινικά σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση», λέει ο Δρ Tom Shimabukuro, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου ασφάλειας ανοσοποίησης στα CDC, σύμφωνα με τους New York Times.

Τα CDC αναφέρουν ότι από τις 28 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ασθενών με διαταραχή πήξης, 12 άτομα είχαν παχυσαρκία, 7 είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ 3 είχαν διαβήτη και τρία λάμβαναν οιστρογόνα.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν κάποιος από αυτούς τους παράγοντες έπαιξε κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της διαταραχής της πήξης.

Ο Δρ Shimabukuro σημείωσε ότι δεν έχουν παρατηρηθεί επιβεβαιωμένες περιπτώσεις διαταραχών πήξης με τα εμβόλια Pfizer-BioNTech ή Moderna, τα οποία χρησιμοποιούν διαφορετική τεχνολογία.

Αυτό μπορεί να είναι αυτό που προκαλεί θρόμβους αίματος

Ο Δρ. Andreas Greinacher είναι Γερμανός γιατρός που ειδικεύεται στην ιατρική μετάγγισης και την αιμόσταση. Η επιστημονική του καριέρα επικεντρώνεται στις διαταραχές των αιμοπεταλίων, στη γεφύρωση της ανοσοαιματολογίας και της αιμόστασης.

Ο Greinacher μαζί με την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Greifswald δημοσίευσαν μια μελέτη στις 9 Απριλίου στο ιατικό περιοδικό η Νέα Αγγλία.

Η ομάδα πρότεινε ότι εμβόλια ιογενών φορέων, τα οποία χρησιμοποιούν τροποποιημένους ιούς για τη μεταφορά γενετικού υλικού μέσω εμβολιασμού, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτοάνοση απόκριση που προκαλεί θρόμβους αίματος. Τόσο τα εμβόλια J&J όσο και AstraZeneca είναι εμβόλια φορέων ιών.

Ο Δρ Greinacher και οι συνάδελφοί του έχουν επίσης κάνει έρευνα για το εμβόλιο AstraZeneca που υποδηλώνει ότι το EDTA, ένα συντηρητικό, προκαλεί διαρροή πρωτεϊνών στο υγρό εμβολίου στην κυκλοφορία του αίματος και ενεργοποίηση αιμοπεταλίων προσκρούοντας σε αυτά.

Η Φαρμακευτική Τεχνολογία αναφέρει ότι με το εμβόλιο AstraZeneca: Το αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ αυξάνει την ποσότητα πρωτεϊνών εμβολίου που διαρρέουν από τους μυς στο αίμα.

Οι πρωτεΐνες από το εμβόλιο αλληλεπιδρούν με τα φυσικά κυκλοφορούντα αιμοπετάλια για να σχηματίσουν συσσωματώματα, ενεργοποιώντας τα αιμοπετάλια.

Η ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων απελευθερώνει μια άλλη πρωτεΐνη (παράγοντας αιμοπεταλίων 4 ή PL4) που προσκολλάται σε πρωτεΐνες του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των θραυσμάτων του ιού.

Η παρουσία PL4 και πρωτεϊνών στο αίμα προκαλεί την απελευθέρωση αντισωμάτων από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μεγάλοι αριθμοί αντισωμάτων κατά του PL4 προκαλούν μεγαλύτερη ανοσοαπόκριση, μέρη των οποίων μπορεί να είναι φλεγμονή (πρήξιμο) και αυξημένη πήξη του αίματος σε ορισμένα άτομα.

Με το εμβόλιο Johnson & Johnson, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ  βοηθά τις πρωτεΐνες από ανθρώπινα κύτταρα να απομακρυνθούν στην κυκλοφορία του αίματος.

Η φλεγμονή που μπορεί να προέλθει από το εμβόλιο, σε συνδυασμό με PF4, θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη σπάνια ανάπτυξη της ανοσοποιητικής θρομβωτικής θρομβοπενίας που προκαλείται από αντισώματα ενεργοποίησης αιμοπεταλίων έναντι του PF4, τα οποία κλινικά μιμούνται την αυτοάνοση θρομβοπενία που προκαλείται από ηπαρίνη.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ