Κορονοϊός – Τσακρής: Θα συνεχίσουμε να έχουμε εστίες υπερμετάδοσης μέσα στο καλοκαίρι

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Στην Ευρώπη υποχωρεί το τρίτο κύμα της πανδημίας που ήταν ιδιαίτερα έντονο και χαρακτηρίστηκε από την εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης, σύμφωνα με τον κ. Τσακρή.

«Αυτή την στιγμή υπάρχει αποκλιμάκωση. Το βλέπουμε και στη χώρα μας. Μας ενδιαφέρει κυρίως ο αριθμός των νοσηλειών», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Mega, ο κ. Αθανάσιος Τσακρής Καθηγητής Μικροβιολογίας.

«Δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί, αλλά θα δούμε να μειώνεται μέσα στον Ιούνιο και ο αριθμός των θανάτων. Θα συνεχίσουμε να έχουμε εστίες υπερμετάδοσης, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι υπό έλεγχο», σημείωσε.

Όπως είπε όλη η επιστημονική κοινότητα επικεντρώνεται στις μεταλλάξεις που θα επικρατήσουν από το Φθινόπωρο και μετά. «Βασιζόμαστε κυρίως από τα επιστημονικά δεδομένα με τις πανδημίες της γρίπης. Δεν έχουμε ιστορικό με πανδημία κορονοϊού. Πιστεύουμε ότι είχαμε πανδημίας μέσα στον 19ο αιώνα με κορονοϊό αλλά δεν έχουμε στοιχεία. Έχει σημασία για το πως θα εξελιχθεί αυτή η πανδημία σε ένα εποχικό ιό».

«Δεν πρέπει να υπάρχουν στον κόσμο μεγάλες εστίες εξάπλωσης της πανδημίας. Βλέπουμε τις μεταλλάξεις εκεί που η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Στην Αφρική, την Ινδία, τη Βραζιλία. Δίνουμε την δυνατότητα στον ιό να μεταλλαχθεί με τέτοιο τρόπο που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα», πρόσθεσε.

Σχετικά με το ζήτημα των παρενεργειών, η κυρία Πυργιώτη αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των θρομβώσεων πως «θα υπάρχει καταγεγραμμένη η συγκεκριμένη παρενέργεια ωστόσο είναι τόσο σπάνια που υπό άλλες συνθήκες δεν θα δημιουργούσε αυτό που δημιούργησε. Ο κόσμος τρόμαξε περισσότερο από ότι θα έπρεπε».

Ο κ. Τσακρής στάθηκε στο πως προχώρησε η επιστήμη και αναφέρθηκε στην επιλογή κάποιων χωρών να μην πάρουν ούτε μικρό ρίσκο. «Η Ευρώπη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση εφόσον υπάρχει επάρκεια σε άλλα εμβόλια με καλύτερα στοιχεία στην αποτελεσματικότητα κι ασφάλεια».

Ερωτηθείς από τον κ. Παπαδημητρίου για ένα πιθανό τέταρτο κύμα, σημείωσε, «Αυτό που όλη η επιστημονική κοινότητα κοιτάζει είναι πως θα εξελιχθεί ο ιός. Χρειάζεται καλός έλεγχος σε όλο το πλανήτη, όπου υπάρχουν εστίες μεγάλης μετάδοσης πιθανό να υπάρχουν μεταλλάξεις που θα μας προβληματίσουν και θα οδηγήσουν σε ένα τέταρτο κύμα. Τα σχολεία ελέγχονται με τα self tests»

«Χρειάζεται προσοχή. Ο εμβολιασμός μας δίνει μια άνεση. Ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει. Αυτό που είναι το ζητούμενο είναι να έχουμε πολύ λιγότερα σοβαρά περιστατικά, αυτό θα οδηγήσει σε έλεγχο της πανδημίας», σημείωσε.

«Αν υπάρχουν έντονα συμπτώματα πρέπει να αναβληθεί η δεύτερη δόση. Έχουν μερική προστασια με την μία δόση του εμβολίου», τόνισε σχετικά με ανθρώπους που νοσούν έχοντας κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ