Ψηφιακό Πιστοποιητικό: Παρέμβαση Μητσοτάκη – Rapid και self test για τους τουρίστες


Την ανάγκη αμοιβαιότητας ανάμεσα στα κράτη-μέλη μέχρι να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή η σχετική νομοθεσία για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID τόνισε ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη Σύνοδο Κορυφής.

Πρότεινε μάλιστα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών, κατά την επιστροφή στις χώρες προέλευσης, να μην απαιτείται μόνο η διενέργεια PCR, αλλά να δίνεται η εναλλακτική των rapid test, καθώς και ευρεία χρήση self test που έχουν αποδειχθεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την επιδημιολογική επιτήρηση στην Ελλάδα.

Συνάντηση Αναστασιάδη – Μπορέλ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής
Συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ευρύτερων διεργασιών στις οποίες προβαίνει ο κ. Αναστασιάδης και η κυπριακή κυβέρνηση, μετά και την πρόσφατη άτυπη συνάντηση στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε εκ νέου έντονη ανησυχία για τις όσες απαράδεκτες αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών έχει καταθέσει γραπτώς στη Γενεύη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας, αλλά και για την πρόσφατη απαίτηση της τουρκικής πλευράς, για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε στον κ. Μπορέλ την ετοιμότητά του να ανταποκριθεί θετικά, όταν και εφόσον προσκληθεί από τον γενικό γραμματέα σε μια νέα συνάντηση για την Κύπρο, έτσι ώστε να υπάρξει κοινό έδαφος για να προσέλθουν οι δύο πλευρές σε ένα γόνιμο διάλογο, με ουσιαστικές προοπτικές επίτευξης λύσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η διαπραγματευτική διαδικασία στη βάση των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, όπως επισημαίνει και ο γενικός γραμματέας στην επιστολή του ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου 2020, καθώς επίσης και στα όσα η Κοινή Δήλωση της 25ης Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο διαλαμβάνει. Τόνισε περαιτέρω πως η λύση θα πρέπει να εδράζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να είναι, βεβαίως, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο όπως μεταφέρει στην τουρκική πλευρά τη θέση της ΕΕ ως προς την ανάγκη να παραμείνει εντός του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και να επιδείξει την ίδια με τη δική μας πλευρά αποφασιστικότητα και εποικοδομητική στάση, για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού ανέφερε ο κ. Κούσιος και προσέθεσε:

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η θετική στάση της Κύπρου στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, κατά το οποίο θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα των Βαρωσίων, την αποχή από προκλητικές ενέργειες σε θάλασσα και στεριά και από την εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων έναντι της ΕΕ και όλων των Κρατών Μελών της. Χωρίς την ύπαρξη θετικής στάσης από τουρκικής πλευράς, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα ήταν αδύνατη η προσφορά θετικής ατζέντας προς την Τουρκία στον τομέα των ευρωτουρκικών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ