Δείτε LIVE τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η διήμερη παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες ολοκληρώνεται, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το «παρών» στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης, που από τη Δευτέρα (24.05) έκανε σαφές προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θα έπρεπε να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στη Λευκορωσία, ενώ την Τρίτη έκανε παρέμβαση σχετικά με τη διαδικασία του τουρισμού στην ΕΕ, αναμένεται να τοποθετηθεί προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

Δείτε LIVE τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

ΕΕ: Eπανεξέταση της σύστασης για τα ταξίδια τον Ιούνιο- Επαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι «27» στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις, ώστε να ληφθεί δράση αν κριθεί απαραίτητο.

«Κλειδί θα είναι η εν εξελίξει εργασία για την ενίσχυση της παραγωγής των εμβολίων και η διασφάλιση επαρκούς διανομής τους σε όλη την ΕΕ», τονίζουν οι «27».

Σε ό,τι αφορά το Πιστοποιητικό COVID, οι Eυρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν ότι «οι προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας συντονισμένης προσέγγισης πρέπει να συνεχιστούν πριν από το καλοκαίρι».

Σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει τη συμφωνία που επετεύχθη για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό Covid και καλεί για την άμεση υιοθέτησή του. Επίσης, με προοπτική τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για την αναθεώρηση των συστάσεων του Συμβουλίου για τα ταξίδια εντός της ΕΕ στα μέσα Ιουνίου.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «ο αντίκτυπος της πανδημίας θα περιοριστεί μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης παγκόσμιας αντίδρασης». «Η ΕΕ είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων κατά της Covid-19 και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να αυξηθούν οι δυνατότητες παραγωγής εμβολίων παγκοσμίως για να καλυφθούν οι παγκόσμιες ανάγκες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προχωρήσει το έργο που διασφαλίζει την παγκόσμια και ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της Covid-19 και στηρίζει τον ηγετικό ρόλο του μηχανισμού COVAX για αυτό το σκοπό», τονίζουν οι «27».

Επισημαίνεται, τέλος, ότι η ΕΕ και τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να επιταχύνουν τη διανομή εμβολίων για να στηρίξουν τις χώρες που το έχουν ανάγκη, με στόχο να δωρίσουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος του χρόνου και να συμβάλουν στην ανάπτυξη τοπικής παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Υγεία που έγινε στη Ρώμη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ