Συρία: Σχεδόν 100 οικογένειες στέλνονται πίσω στο Ιράκ από τον καταυλισμό Αλ-Χολ

Σχεδόν 100 ιρακινές οικογένειες θα επιστρέψουν στο Ιράκ μετά την αναχώρησή τους σήμερα από τον καταυλισμό εκτοπισμένων Αλ-Χολ στη βορειοανατολική Συρία, όπου κρατούνται κυρίως συγγενείς τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο τοπικοί Σύροι αξιωματούχοι.

“Την Τρίτη, 94 ιρακινές οικογένειες, δηλαδή 381 άνθρωποι, έφυγαν από τον καταυλισμό Αλ-Χολ, με τη συνοδεία του ιρακινού στρατού”, δήλωσε αξιωματούχος της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης στη βορειοανατολική Συρία που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από την πλευρά του Ιράκ.

“Οι ιρακινές οικογένειες αναχώρησαν από τον καταυλισμό Αλ-Χολ για το ιρακινό έδαφος”, δήλωσε επίσης αξιωματούχος ασφαλείας στο Αλ-Χολ ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Ο προσφυγικός καταυλισμός Αλ-Χολ διαμορφώθηκε σε μια πραγματική πόλη γεμάτη από σκηνές όπου ζουν σχεδόν 62.000 άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους είναι Ιρακινοί σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο διεθνής οργανισμός έχει προειδοποιήσει πολλές φορές για επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας.

Στον καταυλισμό βρίσκονται πολίτες, Σύροι και Ιρακινοί, οι οποίοι διέφυγαν από τις μεγάλες μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους (IS), αλλά και οικογένειες που συνδέονται με τους τζιχαντιστές.

Μετά την κατάληψη τεράστιων περιοχών από το 2014 έως το 2017 στη Συρία και το Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος είχε αλλεπάλληλες ήττες. Στο τέλος του 2017, το Ιράκ ανακοίνωσε τη “νίκη” μετά την εκδίωξη της οργάνωσης από όλα τα οχυρά της στα αστικά κέντρα. Τον Μάρτιο του 2019, το ΙΚ έχασε όλα τα προπύργια του στη Συρία.

Ο αξιωματούχος της ημιαυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι οι σημερινές αναχωρήσεις είναι “το πρώτο κύμα” που οργανώθηκε βάσει συμφωνίας μεταξύ της Βαγδάτης και του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ, που παρεμβαίνει στο Ιράκ και τη Συρία.

Διαβεβαίωσε ότι οι οικογένειες θα “μεταφερθούν σε καταυλισμό στο ιρακινό έδαφος”, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Τον Φεβρουάριο, οι κουρδικές δυνάμεις παρέδωσαν 100 Ιρακινούς τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Βαγδάτη, σύμφωνα με πηγή των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας.

Σχεδόν 1.600 Ιρακινοί που θεωρούνται ύποπτοι ότι πολέμησαν για το ΙΚ εξακολουθούν να κρατούνται από τις κουρδικές δυνάμεις, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ