Oxfam: Καλεί τον Τζο Μπάιντεν «να εξομαλύνει» τις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας


Η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam κάλεσε χθες Τρίτη τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να «λάβει το ταχύτερο μέτρα για να εξομαλύνει» τις σχέσεις της χώρας του «με την Κούβα» και να προχωρήσει στην άρση του εμπάργκο, καθώς η νήσος της Καραϊβικής είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 30 ετών.

«Σήμερα, μπροστά στην υγειονομική κρίση, η Όξφαμ θεωρεί ότι είναι ακόμη πιο επείγον να αλλάξει αυτή η πολιτική», δήλωσε η διευθύντρια του παραρτήματος της ΜΚΟ στην Κούβα, η Έλενα Τζεντίλι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση έκθεσής της υπό τον τίτλο «Το δικαίωμα να ζεις χωρίς αποκλεισμό».

Στην έκθεση αυτή, η Όξφαμ αναλύει τις συνέπειες για τον πληθυσμό, πάνω απ’ όλα για τις γυναίκες, του αμερικανικού εμπάργκο, που επιβάλλεται από το 1962 και ενισχύθηκε από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία επικαλέστηκε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη νήσο και την υποστήριξη της Αβάνας στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

«Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε πάνω από 240 (σ.σ. νέες) κυρώσεις, οι 55 από τις οποίες εφαρμόστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας» του νέου κορονοϊού, στηλίτευσε η κυρία Τζεντίλι.

Η οικονομία της Κούβας, που ήδη ασφυκτιούσε εξαιτίας του αμερικανικού αποκλεισμού, κατέρρευσε εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ιδίως την εκμηδένιση των εσόδων σε σκληρό συνάλλαγμα από τον τουρισμό. Το 2020, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 11% – επρόκειτο για τη χειρότερη υποχώρησή του από το 1993.

Η ΜΚΟ καλεί ακόμη στην έκθεσή της την κυβέρνηση της Κούβας να «συνεχίσει να εδραιώνει τους υπεσχημένους μετασχηματισμούς μετά την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος του 2019 ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική δικαιοσύνη», καθώς και «την ελευθερία, την αλληλεγγύη, την ευημερία και την οικονομική άνθηση, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο».

Μετά την ιστορική αναθέρμανση των σχέσεων στα τέλη του 2014, όταν πρόεδροι των δύο χωρών ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο, οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν ραγδαία και πλέον βρίσκονται στο ναδίρ τους.

Η κυβέρνηση της Κούβας στηλίτευσε την περασμένη εβδομάδα πως ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει «μετακινηθεί ούτε χιλιοστό» σε ό,τι αφορά την Κούβα αφότου ανέλαβε την εξουσία και ότι δεν ακύρωσε ούτε μία από τις κυρώσεις που είχε επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, είχε υποσχεθεί να άρει κάποιες από τις κυρώσεις. Δεν έχει ακόμη εκφραστεί δημόσια για το ζήτημα αφότου ανέλαβε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ