Τουρκία: Ο Ερντογάν φτιάχνει κλίμα έντασης ενόψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθήνα


Κινήσεις από την πλευρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δείχνουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να βάλει «φωτιά» ξανά στις σχέσεις με την Ελλάδα ενόψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου

Κινήσεις που δείχνουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να προσπαθήσει να πάρει τη «ρεβάνς» από την Ελλάδα μετά την ήττα Τσαβούσογλου από τον Νίκο Δένδια και τις πληρωμένες απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή τους στις 15 Απριλίου, φαίνεται ότι κάνει η Άγκυρα.

Ενδεικτικό το απόσπασμα από το ρεπορτάζ της Γενί Σαφάκ, η οποία ήταν και αυτή που έκανε λόγο για επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα στις 31 Μαΐου, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία ετοιμάζεται να θέσει θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη δυτική Θράκη.

Στο ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας γίνεται λόγος για προσπάθεια της Αθήνας να δημιουργήσει μια τεχνητή ταυτότητα για την «τουρκική μειονότητα» στη δυτική Θράκη μετά τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Πομακοχώρια και τα ελληνόπουλα που κατοικούν εκεί.

Είχε προηγηθεί η αντίστοιχου εμπρηστικού ύφους ομιλία του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος της Τουρκίας που είναι κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Μπαχτσελί έκανε λόγο «για φασιστική πολιτική εναντίον της μειονότητας», την οποία αποκάλεσε «τουρκική» ενώ αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με την Καθημερινή:

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη στο χωριό Πάχνη, στην Ξάνθη (στις 18 Μαΐου 2021), μετέβη σε δημόσιο νηπιαγωγείο και απευθύνθηκε σε μαθητές και σε εκπαιδευτικούς, χρησιμοποιώντας εκφράσεις που δεν μπορούμε να τις “χωνέψουμε”. Το χωριό Πάχνη το αποκάλεσε χωριό Πομάκων και τα τουρκόπουλα τα αποκάλεσε ελληνόπουλα. Ο Μητσοτάκης τα θαλάσσωσε και έπεσε στη δίνη του παραληρήματος. Εκείνα είναι τουρκόπουλα, το Pasavik δεν είναι χωριό Πομάκων. Τι θα πει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε αυτή την πολιτική αφομοίωσης και φασισμού της Ελλάδας, τι θα πει για αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι είναι ρατσισμός το να αποκαλεί τα τουρκόπουλα ως ελληνόπουλα;».

Υπενθυμίζεται ότι αναφορές στην «τουρκική μειονότητα» έκανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στην επεισοδιακή συνέντευξη τύπου της 15ης Απριλίου με τον Νίκο Δένδια να του απαντά αρχικά ότι «για εμάς, υπάρχει στην Ελλάδα Μουσουλμανική Μειονότητα. Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λοζάνης, αυτή είναι η επίσημη άποψη, η άποψη του Ελληνικού Κράτους».

Όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επιχείρησε, δε, να επανέλθει ο Έλληνας ομόλογός του απάντησε εκ νέου: «Το θέμα της μειονότητας το λέει η Λοζάνη δεν το λέμε εμείς. Την έχει υπογράψει η Τουρκία τη Συνθήκη. Μπορεί να αρέσει στην Τουρκία, μπορεί να μην αρέσει, αλλά ισχύει και θα ισχύει».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ