«Φεγγάρι των Λουλουδιών»: Σήμερα η δεύτερη υπερπανσέληνος της χρονιάς – Θα ειναι ορατή στην Ελλάδα;

Η σημερινή πανσέληνος συνοδεύεται απο ένα αστρονομικό υπερθέαμα στον ουρανό: Έκλειψη Σελήνης και Ματωμένο Φεγγάρι. 

Μια ακόμη υπερπανσέληνος -η δεύτερη και η πιο μεγάλη για φέτος- θα φωτίσει τον ουρανό απόψε το βράδυ. Για μια ακόμη φορά το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως. Το σούπερ-φεγγάρι μάλιστα θα συμπέσει σχεδόν με μια ολική σεληνιακή έκλειψη, τη μοναδική του 2021.

Η σεληνιακή έκλειψη, η οποία θα είναι ορατή από τμήματα της νοτιοανατολικής Ασίας, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Ειρηνικό και το δυτικό τμήμα της Αμερικής, σύμφωνα με τη NASA ξεκινά την Τετάρτη στις 11.47 (ώρα ελλάδος) και θα διαρκέσει περίπου πέντε ώρες από την αρχή έως το τέλος. Η συνολική φάση της έκλειψης, όταν το φεγγάρι καλύπτεται δηλαδή, από την κόκκινη σκιά της Γης, θα διαρκέσει 14 λεπτά 30 δευτερόλεπτα.

Η πανσέληνος θα φθάσει στην κορύφωση της λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Μαΐου, αλλά μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης 25 Μαΐου (περίπου στις 04:30 ώρα Ελλάδας της 26ης Μαΐου) η Σελήνη θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση της από τη Γη (357.311 χιλιόμετρα).

Η συγκεκριμένη πανσέληνος είναι παραδοσιακά γνωστή και ως «Φεγγάρι των Λουλουδιών» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή συμβαίνει σε μια εποχή μεγάλης άνθισης, εν μέσω άνοιξης.

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, η υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης.

Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μέση απόσταση περίπου τα 384.500 χιλιόμετρα. Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί.

Η υπερπανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο. Η δεύτερη αυτή υπερπανσέληνος του 2021 θα είναι πιο εντυπωσιακή από την πρώτη του Απριλίου, επειδή η Σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη κατά περίπου 157 χιλιόμετρα.

Η επόμενη τρίτη και τελευταία υπερ-πανσέληνος του 2021, η οποία θα είναι λιγότερο εντυπωσιακή από τη δεύτερη, θα συμβεί στις 24 Ιουνίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ