Αγίου Πνεύματος 2021: Πότε «πέφτει» – Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν


Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι το πρώτο που θα πραγματοποιηθεί μετά την άρση απαγόρευσης στη μετακίνηση εκτός νομού

Μετά την άρση της συγκεκριμένης απαγόρευσης όλοι θα έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν εκτός νομού εφαρμόζοντας τα πρωτοκόλλα που ισχύουν.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος φέτος πέφτει φέτος στις 21 Ιουνίου.

Ωστόσο δεν είναι αργία για όλους τους κλάδους και εργαζόμενους και αρκετοί ίσως να πρέπει να πάρουν μια μέρα άδεια για να γιορτάσουν το πρώτο τριήμερο της χρονιάς που θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις ελεύθερα.

Ποιες είναι υποχρεωτικές αργίες και πώς πληρώνονται

Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ισχύει ό,τι ορίζει κάθε ιδιωτική επιχείρηση σε διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι εφόσον την ημέρα αυτή δεν εργαστούν, δεν θα έχουν καμία μείωση στον μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Οι κατ’ έθιμο αργίες μπερδεύουν πολλές φορές τους εργαζόμενους για το αν πρέπει να εργαστούν τις ημέρες αυτές και αν φυσικά πληρώνονται με προσαύξηση. Η Πρωτοχρονιά δεν ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες από το νόμο, αλλά στις κατ’ έθιμο που χορηγούνται είτε βάσει ειδικών ρυθμίσεων σε ΣΣΕ, Κανονισμούς εργασίας κλπ, είτε κατ’ έθιμο, είτε οικειοθελώς από τον εργοδότη.

H διαφορά μεταξύ των υποχρεωτικών αργιών και των κατ’ έθιμο ή προαιρετικών, είναι ότι στις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.

Στις υποχρεωτικές αργίες η Πρωτοχρονιά και η 28η Οκτωβρίου

Την προσθήκη της 1ης Ιανουαρίου και της 28ης Οκτωβρίου στις υποχρεωτικές αργίες περιλάμβανε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που κατατέθηκε μέσα στον Ιανουάριο του 2021.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ