Επιτροπή εμβολιασμών: Συνεδριάζει εκτάκτως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τα ηλικιακά όρια

Επιτροπή εμβολιασμών: Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca και πιθανή αλλαγή στα ηλικιακά όρια στα οποία θα χορηγείται. Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ μέχρι σήμερα ήταν η μοναδική επιλογή για τους πολίτες 30-39 ετών. Η Επιτροπή εξετάζει αν θα αυξηθούν τα ηλικιακά όρια για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια αλλαγή. Το ίδιο ισχύει και για την 2η δόση με το AstraZeneca. Δηλαδή δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή εμβολίου για τη δεύτερη δόση. Υπενθυμίζεται πως ήδη 800.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με το AstraZeneca, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης συμπτώματος είναι 1 στις 250.000 με τους ειδικούς να τονίζουν πως είναι αντιμετωπίσιμο. Μέσα στην ημέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις των αποφάσεων της επιτροπής. Αυτό προμηνύει και η ανακοίνωση του υπ. Υγείας στην οποία τονίζεται ότι στην αποψινή ενημέρωση (στις 18:00), που θα γίνει από τον υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια, θα συμμετέχει και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Μόσιαλος: Η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια σκοτώνει

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) έγραψε για τον εμβολιασμό πως «η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια σκοτώνει», αναφερόμενος σε όσα ακούγονται και γράφονται χωρίς να έχουν επιστημονική βάση. Ο κ. Μόσιαλος έγραψε «είναι άδικο να χάνονται τόσες ζωές καθημερινά γιατί υπάρχει παραπληροφόρηση για τα εμβόλια. Η παραπληροφόρηση σκοτώνει και το βλέπουμε. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με ανεμβολίαστους συμπατριώτες μας».

Σε επιφυλακή για τις θρομβώσεις

Σε αυξημένη επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές της χώρας, ερευνώντας προσεκτικά, ένα προς ένα, τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν μετά από τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Το τελευταίο περιστατικό αφορά σε μια 36χρονη γυναίκα από τη Λέσβο, η οποία υπέστη θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca και εισήχθη στο νοσοκομείο στις 22 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN, το εμβόλιο είχε χορηγηθεί στην 36χρονη δέκα ημέρες προτού μπει στο νοσοκομείο, δηλαδή κατά τις 12 Μαΐου. Πλέον, η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και παρακολουθείται από το ιατρικό προσωπικό. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε αποκαλυφθεί ένα ακόμη περιστατικό θρόμβωσης στη Λέσβο, σε μια 63χρονη, η οποία τελικά δεν τα κατάφερε. Η άτυχη γυναίκα είχε εισαχθεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Μυτιλήνης την 1η Απριλίου, με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ